Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Howard Zinn: USA. Folkets historie
Dette historieverket forteller hvordan De forente stater ble formet, fra Christofer Columbus´ ankomst i 1492 og frem til Clintons tid som president.
Av Bent Johan Mosfjell, 5. Mai 2006, kl. 16.30

USA: folkets historieUSA. Folkets historie har også et nytt etterord om valget i 2000 og krigen mot terror. Howard Zinn inkorporerer stemmene til de som ofte er blitt undertrykket politisk og økonomisk: svarte, kvinner, indianere, krigsmotstandere og fattige arbeidere av alle nasjonaliteter, og viser at mange av USAs viktigste slag – kampen for en rettferdig lønn, åttetimers arbeidsdag, lovene mot barnearbeid, helse- og sikkerhetsstandarder og allmenn stemmerett – ble utkjempet på grasrotnivå, og peker slik på folkets evne til "motstand, samhold og seier". Til sammen tegner dette et nyansert og levende bilde av en mangfoldig og kompleks nasjon.

Howard ZinnHoward Zinn er radikal historiker og professor emeritus ved Boston University. Han har skrevet en rekke bøker og skuespill. USA. Folkets historie utkom første gang i 1980 og har siden blitt en moderne klassiker. Boken har også blitt et populærkulturelt fenomen, og inspirerte Bruce Springsteen til å skrive teksten til albumet Nebraska. Den dukket opp i filmen Good Will Hunting som fikk Oscar for beste manus i 1997, og dannet grunnlag for en diskusjon mellom Tony Soprano og sønnen A.J. i den populære TV-serien Sopranos.

Boken er oversatt av Morten Hansen og utgis av Forlaget Oktober


Del denne artikkelen på: