Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Nye numre av Kraftsentrum og Vagant
Nynorskhovding Ottar Grepstad har lese Kraftsentrum nr 2, og han hevdar oppriktig at han lo heile vegen frå Volda til Sogndal. Denne utgaven av Vagant kretser rundt kosmologier, imaginasjonskraft, kartografi og encyklopedisme i litteraturen.
Av Bent Johan Mosfjell, 24. Mai 2006, kl. 11.20

Kraftsentrum 2-2006Kraftsentrum er eit nytt og friskt litteraturtidsskrift redigert av Gunnhild Øyehaug og Olaug Nilssen. På framsida av bladet ser du Sissel Solbjørg Bjugn gape over litt for mykje vannbakkels. Inne i bladet finn du artiklar om Eldrid Lunden, Karin Moe og Sissel Solbjørg Bjugn, og desse er skrivne av Kjersti Bale, Nora Simonhjell og Ragnfrid Trohaug. Vidare finn du mykje knallgod nynorsk-kvinneleg skjønnlitteratur, og denne er skriven av mellom andre debutantprisvinnande Mette Karlsvik og bloggekometane Agnes Ravatn og Kjersti Rorgemoen. Tormod Haugland spør kven som er redd for den nynorske kvinna, og Frode Grytten har skrive eit satirisk dramastykke om "den nynorske terminalen". Anna Bergglefs er med, og den nye walisiske stjerneforfattaren Fflur Dafydd bidreg med ei hårete og kraftfull novelle.

Vagant 2-2006 inneholder 112 sider med litteratur, litteraturkritikk og litterær essayistikk. Den svenske roman- og novelleforfatteren Lars Jakobson intervjues. Jakobsons forfatterskap arbeider både med science fiction-motiver og dokumentarisk materiale, og ble forrige uke tildelt Selma Lagerlöfprisen i Sverige. I juryens begrunnelse het det om forfatterskapet at det «med mörk suggestionskraft utforskar det mänskliga och vidgar fiktionens giltighet».

Rumenske Mircea Cărtărescu og australske Gerald Murnane er oversatt og vies essays av Malte Persson og Ulf Eriksson. Et av Jorge Luis Borges’ sentrale essays, «John Wilkins’ analytiske språk», presenteres for første gang på norsk. Alfred Jarry er oversatt, og Espen Grønlie aktualiserer Jarrys patafysikk, vitenskapen om unntak og imaginære løsninger.

Ingrid Nielsen skriver om imaginasjon og skapelse hos den norske samtidspoeten Torild Wardenær. Nye bøker av de svenske poetene Johannes Heldén og Martin Högström anmeldes av Aase Berg og Arve Kleiva. Torsten Ekbom omtaler den danske mammutantologien En tradition af opbrud – Avantgardernes tradtion og politik.

Billedkunsteren Carl Hammoud har illustrert nummeret.

Begge tidsskrifene utgis av Damm


Del denne artikkelen på: