Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Årets begivenhet for bokinteresserte!
Førstkommende uke arrangenes Norsk litteraturfestival - Sigrid Undset dagene 2006. Dette er uten tvil den største og viktigste begivenheten dette året. Programmet er like imponerende som det er omfattende. Blant de som kommer (av norske) er: Anne B. Ragde, Erlend Loe, Nina Witoszek, Lars Saabye Christensen, Toril Moi, Ivo de Figueiredo, Karin Fossum,
Av Bent Johan Mosfjell, 26. Mai 2006, kl. 11.22

Norsk LitteraturfestivalAndreas Hompland, Thomas Hylland Eriksen, Jonny Halberg, Gro Steinsland, Helene Uri, Petter Schjerven, Tron Øgrim, Ingrid Bjørnov, Nazneen Khan-Østrem, Aslak Sira Myhre, Thorvald Steen, Jon Michelet, Dag Solstad, Linn Ullmann, Knut Faldbakken og Roy Jacobsen.

I tillegg kommer en rekke utenlandske gjester, f.eks.: Shah Muhammad Rais (Bokhandleren fra Kabul), Zadie Smith (Storbritannia), Hrafnhildur Hagalin (Island), William T. Vollmann (USA), Pablo Henrik Llambías (Danmark), Abdallah Hammoudi (Marokko), David Levi Strauss (USA) og Kenan Malik (Storbritannia)

Og det er mange vi ikke har nevnt!

Festivalen begynner så vidt på tirsdag 30. mai og varer frem til søndag 4. juni. Programmet er svært omfattende. Alt ligger ute på festivalens hjemmeside. Bokavisen har imidlertid tatt en prat med festvalsjef Tone Kolaas. Vi begynner med å stille henne det samme spørsmålet som alle journalistene har gjort. Hva er det største og viktigste på programmet?

- I motsetning til musikkfestivaler opererer vi ikke med stjerner. Vi er i større grad en samling med mer likeverdige arrangementer. Noe skal være kjent, mens vi også skal presentere mindre kjente ting. Deler av programmer er bredt og folkelig, mens andre deler er smalt og for spesielt interesserte.

I løpet av de 6 dagene arrangeres det 130 åpne arrangementer pluss seminarer, skrivekurs m.m. Det er 300 gjester på programmet. Kolaas beskriver festivalen som er litterært overflødiskhetshorn der det skal være noe for enhver smak.

Tone Kolaas- Vi er imidlertid svært glad for et besøk av William T. Vollman som er en av USAs største nålevende forfattere og vinner av National Book Award 2005. Det er en betydningsfull pris med en svært imonerende liste over tidligere vinnere. Han deltar på 3 arrangementer.

Kolaas forteller at selv om de samarbeider litt med forlag, så er flere av de innbudte utenlandske gjestene ikke oversatt til norsk. De begynte å invitere slike forfattere i forfjor og siden den gang har flere av forfatterne fått avtaler i Norge.

- Det er godt å være et lite drypp inn i bokverdenen.

Blant andre internasjonale gjester fremhever hun spesielt Slavenka Drakulic fra Kroatia. Hun har har fulgt rettssaken mot nylig avdøde Slobodan Milosevic og flere andre av sine tidligere landsmenn ved domstolen i Haag og studert mekanismene bak folkemord på Balkan. Et annet spennende navn er Kenan Malik som skal samtale med samfunnshistoriker Peder Anker om naturvitenskap, rase og politikk.

Arrangørene regner med 15 - 16000 besøkende på de ulike arrangementene. Ca halvparten av arrangementene er gratisarrangementer. Det er spennende at mye av det skjer er små, intime opplevelser der man kan komme særlig tett innpå forfatterne og de andre deltagerne.

Denne festivalen er den 12. i rekken og den største som er arrangert. Vi er naturligvis nysgjerrige på hvorfor de har lykkes så godt.

- Festivalen er blitt bygd slik en god festival skal bygges. Den er basert på en lokal ide med lokal eiefølelse. Vi har en svært bred samarbeidsplattform, med 62 samarbeidspartnere. I tillegg er det bygd sten på sten over mange år.

I år har festivalen fått status som en knutepunktsinsititusjon, utpekt av Stortinget. Det er spesielt utpekte kulturarrangementer der staten bidrar med 60% støtte og kommune og fylke emd 20% hver. Tidligere har stort sett musikkfestivaler slik som Festspillene i Bergen vært med på denne ordningen. Kolaas er svært fornøyd med at litteraturen nå er kommet med i det gode selskap.

Det offentlige tilskuddet utgjør i underkant av 2 millioner kr av et samlet budsjett på drøyt 6 millioner. Resten er ulike typer tilskudd og sponsing. Billettinntekter utgjør en liten del av inntektene.

Bokavisen gleder seg til festivalen som vi vil følge tett i uken som kommer.


Del denne artikkelen på: