Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Useriøs pristest fra Aftenposten
Aftenposten har i dag en artikkel med den slående tittelen Dobbelt så dyrt i bokhandelen. Deres undersøkelse er et klassisk eksempel på hvordan en vitenskaplig undersøkelse ikke skal utføres.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Mai 2006, kl. 16.10

De har valgt ut syv - 7 - bøker og sjekket prisen på seks ulike bokhandlere på et gitt tidspunkt. Dette er omtrent som å ta en tilfeldig dag i mai i Oslo - f.eks. i dag - og finne at temperaturen er 12 grader. Deretter sjekke Tromsø i dag, finne at der er det 14 grader og slå fast at "det er varmere i Tromsø enn i Oslo i mai". Omtrent like vitenskaplig.

Minst to innvendinger kan føres:

For det første er det snakk om så få bøker at det vil være store avvik basert på utvalgte bøker. Eksempelvis er vinneren Bokklubben 267 kr billigere enn nr 2, Bokkilden. 249 av disse kronene skyldes at Kompani Orheim koster 99 kr hos Bokklubben og 348 hos Bokkilden. Boken kan forresten skaffes til 99 kr i paperback hos bokhandlerne med dyr innbundet utgave.

For det andre er tidspunktet for undersøkelsen relevant. 6 av de 7 bøkene er fra ifjor. Bøker kan settes ekstra ned i pris fra og med 1. mai året etter at de ble utgitt. Kan det tenkes at noen har vært raskere med prisjusteringen enn andre, slik at prisen blir uforholdsmessig lav akkurat nå for noen? Kanskje skyldes den raske nedjusteringen av pris at man har store lagre av boken som man må bli kvitt? Eller at man selger noen favoritter med tap for å trekke til seg kunder slik dagligvarebutikkene gjør med kneip for å fremstå som billige?

Synes for øvrig det er interessant at innbundet utgave av Dan Browns Den digitale festning har ligget på topp av salgslistene siden 1. mai... Boken har veiledende pris 349 kr og koster følgende hos fem av bokhandlerne: 98 kr, 98 kr, 99 kr, 129 kr og 149 kr. Dette ligner svært på en prismanipulering for å påvirke salgstallene!


Del denne artikkelen på: