Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Wergeland - hans liv
Historiker Odd Arvid Storsveen skal utgi en ny biografi om Henrik Wergeland i forbindelse med hans 200 jubileum i 2008. Boken skal i følge ham selv gi et mer nyansert bilde av hans liv en det som ofte er blitt beskrevet i svært forenklede biografier. Hans paradokser, forholdet til sine venner og hans kjærlighetsliv eller mangel på det, vil favne et bredt publikum. Her er det duket for store nyanser.
Av Kari Hagen, 20. Juni 2006, kl. 7.00

Historiker Odd Arvid Storsveen skriver ny biografi om "den ensomme ulven" Henrik Wergeland.
Boken skal etter planen utgis av Cappelen våren 2008, i forbindelse 200 års jubileum for hans fødsel.
Storsveen som er førsteamenuensis ved Universitetet i Oslo, ønsker å "berette om Wergeland i den verden han befant seg i". En anderledes vinkling en de fleste tidligere bøker om Wergeland, som har brukt analyser av hans diktningen til å belyse hans liv. Med hans bakgrunn som historiker og ikke som litteraturforsker, skal denne biografien favne et bredt publikum.
Henrik Wergelands manglende kontakt med europa, gjorde ham frittstående og upåvirket av utenforstående autoriteter i sin tenkning. Også vil hans paradoksale forhold til flere essensielle sider ved seg selv, gi et bredere spekter av hans liv, i forhold til de overforenklede biografiene som helt opp til våre dager er skrevet og preget av dette.
Forfatteren, forkjemperen for norsk språk, kultur. Hans arbeid for å fjerne norge bort fra dansk påvirkning. Hans liv som lyriker, prosaskriver og lyriker, men også hans sammensatte personlighet, og hans turbulente forhold til omgivelsene og sine nærmeste, vil gi oss et ekte bilde av et kort og intenst liv.


Del denne artikkelen på: