Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Vinnerne er...
Få ting er viktigere enn prestisje for journalister, forfattere og andre intellektuelle. Den gjeveste utmerkelsen er selvsagt å vinne den store quizen på Banknatta. Seieren hadde imidlertid en liten bismak.
Av Bent Johan Mosfjell, 3. Juni 2006, kl. 11.56

Vinnerne

De stolte vinnerne: Ane Farsethås, Cathrine Sandnes, Dag Solstad, Ingar Sletten Kolloen og Jon Michelet.

Dette er stort sett det samme laget som har vunnet også de siste to årene. Årets seier var overlegen, de hadde 51 poeng, mens andreplassen ble kapret med 41 poeng. Dessverre er det også en kontroversiell seier.

Fredrik Wandrup skriver følgende i Dagbladet i går under overskriften En quiz-skandale:

"Spørsmålene lages av Aslak Sira Myhre. Laglederen som går fra triumf til triumf, heter Cathrine Sandnes. De to er gift. Skjønner? Det blir omtrent som om Carl I. Hagen hadde lagd quiz hvert år på Stortingets julebord, og Eli Hagens lag stadig hadde vunnet."

Wandrup innrømmer at det viskes i gangene i sene nattetimer, noe Bokavisens utsendte medarbeider kan bekrefte. I likhet med Wanderup vil ikke vi på noen måte antyde juks, men det er noe som heter inhabilitet.

Det er viktig å huske på at dette ikke bare er en uformell lek. Her er "alle" innen den litterære åndseliten samlet. Det arrangeres en over to timer lang quiz på Banknatta, festivalens hovedarrangement. Enhver med mer enn en tøddel av psykologisk innsikt vil skjønne at det er enorm prestisje knyttet til dette, selv om det er slikt man ikke nevner i dannet lag.

Nevnte Wandrup deltok på laget som tok andreplassen. På et spørsmål til en tilfeldig forbipasserende om quizen er viktig, fikk jeg følgende svar: "Wandrup er helt svett." Det er naturlig siden han faktisk var svært modig og la hodet på gapestokken da han løftet problemstillingen ut i offentligheten i Dagbladet i går.

Myhre og Sandnes burde ha nok sosial intelligens til å skjønne at det ikke passer seg at hun deltar når han lager spørsmålene. Og dersom de ikke skjønner det, burde noen av deres venner ha hvisket det i deres ører så høyt at de hørte det klart og tydelig.

Det en grunn til at vi ikke brukte begrepet "verdige vinnere", selv om det nok er det laget er med en sannsynlighet på tilnærmet 1.


Del denne artikkelen på: