Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Ragde og Lindell kritiserer fagforeningen
I Aftenposten i dag har Anne B. Ragde og Unni Lindell skrevet en krnikk med tittelen Brett opp ermene, ikke syt! Her kommer de med sterk kritikk av Den norske forfatterforening (DnF).
Av Bent Johan Mosfjell, 14. Juni 2006, kl. 10.10

Unni LindellAnne B. RagdeHovedkritikken går på at DnF i for liten grad gjør sin fagforeningsjobb, og i alt for stor grad er et politisk korrekt sytekor. De gir en rekke eksempler på hvordan DnF svikter forfatternes interesser.

Både Ragde og Lindell er høyt profilerte utmeldte medlemmer av Forfatterforeningen.

Bokavisen tok en rask prat med Anne Oterholm som er formann i DnF. Hun hadde vanskelig for å forholde seg til kritikken fra de to forfatterne. Hun ramser raskt opp tre "fagforeningsområder" som de jobber med:
* Forhandlinger med NRK om en avtale
* Forhandlinger med forleggerforeningen om vilkår for forfatterne.
* Sikre utvalget av bøker i bokhandlerne innenfor rammene av den nye bokavtalen.

Anne OterholmHun la også stor vekt på at de jobber mye med elektronisk formidling. Mediumet spiller ikke noen rolle, men det er viktig at forfatternes rettigheter sikres overalt. Her er det en fordel å være tidlig ute.

En betydelig del av kritikken fra kronikkforfatterne handler om at forfattere får dårligere vilkår enn andre i forhold til folketrygdavgift, karensdager, arbeidsledighet eller barselpermisjon.

- Dette er er et problem for alle kunstnere. Det er ikke noe som kun gjelder forfattere. Vi er imidlertid bevisst problemet og jobber med å løse det. Forfattere får imidlertid penger ved barnefødsler, bare mindre enn andre. Jeg har selv erfart dette, selv om jeg måtte ut i jobb igjen etter 14 dager på grunn av pengemangel.

Hun avslutter med å understreke at hun og DnF er enda mer ambisiøse enn kritikerne. Det er flere urimelige ting som de ikke kommer inn på, men som Forfatterforeningen ønsker å få endret.

Bokhandlerforeningen vil ikke kommentere innholdet i kronikken, men Joachim Dahl Jensen, rådgiver i Bokhandlerforeningen har følgende kommentar til Aftenposten:

- Det er ingenting som tyder på at skjønnlitteratur, heller ikke den smalere litteraturen, har dårligere kår i dag. Heller tvert imot.

Aftenposten har en egen artikkel om saken med tittelen Flere titler i salg. Der vises det til at det har vært en økning på norsk skjønnlitteratur for voksne på hele 57% fra 2004 til 2005. Tallene de første 4 månedene er blåst litt opp grunnet Mammutsalget, men selv for resten av året er økningen på 48%.


Del denne artikkelen på: