Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Språk eller Sprog
Petter Schjerven og Tron Øgrim plassert i en samtale om språket. Det måtte bli hets av riksmålsfolk og høy underholdningsfaktor.
Av Bent Johan Mosfjell, 2. Juni 2006, kl. 13.55

Petter SchjervenTron ØgrimØgrim gledet seg svært over at Finn-Erik Vinje ikke var tilstede og benyttet anledningen til å snakke fritt om ham. Schjerven fulgte opp med å lese fra noe Vinje hadde skrevet om språket til Anne B. Ragde i avisen til riksmålsfolket. Hets!

Petter Schjerven er kjent for sitt populære tv-program som forresten er nedlagt. Et program Øgrim ikke synes var et moro-program fordi han mener det er grundig og seriøst. For tiden er Schjerven aktuell med boken Typisk norsk som for tiden topper bestselgerlisten over fagbøker.

En stor del av samtalen tar utgangspunkt i denne boken som i påvente av nummer to - av Schjerven muntert kalt "Øgrim-edition" - er den beste kilden som oppslagsverk. Øgrim påstod til og med at han ville spart flere år av sitt liv dersom han hadde fått boken da han var 10 år.

Samtalen dreide seg raskt inn på utgangspunktet for språk. Begge var enige i at det virkelige språket er muntlig. Det er det som er utgangspunktet, skrift er en formalisering. Da Øgrim satte problemstillingen på spissen med et spørsmål om man trengte skriftspråket i det hele tatt, var Schjerven rask med å ta frem noen sære bøker han hadde funnet på et antikvariat.

- Uten skriftspråk ville jeg ikke ha disse.

Det var nok flere enn Schjerven i salen som med lyst kan finne frem gamle og nye bøker og gleder seg vilt over et produkt av skriftspråket.

Schjervens bok er svært tydelig i sin dokumentasjon av hvor unik og bitter den norske språkstriden var. Flere eksempler trekkes frem. Øgrim benyttet selvsagt anledningen til å dra et sitat av Arnulf Øverland fra 1947 som ikke er med i boken, der Øverland sammenligner målfolks behandling av riksmålet med Hitlers gassing av jødene under krigen. Sterk kost.

Likeledes var det stor strid da Det Norske Teater ble stiftet i 1912 med Hulda Garborg som styreformann. Det var håndgemeng og 50 handelshøyskolegutter ble arrestert av politiet.

Avslutningsvis ble det åpnet opp for spørsmål fra salen. Helene Uri følte seg mobbet av Tron Øgrim på grunn av at han så ned på hennes vestkantdialekt. Petter menget til håndgemeng i tråd med tradisjonelle språkstridtradisjoner, hvorpå Tron Øgrim tilbød seg å forklare hvis hun spanderte ølen. Uri repliserte at de drikker hvitvin på denne siden av elven.

Schjerven og Øgrim


Del denne artikkelen på: