Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Willam T. Vollmann
Årets Undsetforelesning ble holdt av National Book Award vinner William T. Vollmann. Den omhandlet norrøn mytologi, sagaene og Sigrid Undset.
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Juni 2006, kl. 20.10

Undsetforelesningen

William T. VollmannTittelen på forelesningen var Beauty, understatement and doom. Det var en todelt opplevelse. På den ene siden var det et svært gjennomarbeidet foredrag. Svært interessant, ordrikt og spennende. En dyktig forfatter med et profesjonelt manuskript. På den andre siden var det fremførelsen til en nerd som nok har tilbragt mer tid blant bøker enn på en scene.

Notatblokken ble derfor raskt lagt tilside. Et slikt foredrag trenger konsentrasjon, dessuten finnes det jo et manuskript. Hvorfor prøve å oppfinne en håndtrukket kjerre når flotte biler allerede kjører på veien?

Jeg tok derfor kontakt med William T. Vollmann etter foredraget. Han fortalte at manuskriptet ville inngå i utvidet form som et kapittel i en bok han skrev om Japan. Arbeidstittelen på boken er Kissing the Mask.

For de som er interessert i å lese noe av Vollmann og også liker eldre norrøne tekster og Sigrid Undset, anbefalte han at man leser The Ice Shirt som er første bok i Seven Dreams serien hans.

Vollmann er svært interessert i norrøne tekster, han synes de er vidunderlige. Han har lest mye av det som er oversatt til engelsk. På spørsmål om det var noe han spesielt anbefalte, så var han klar: The Poetic Edda av Lee Hollander. Det er en fantastisk god oversettelse.


Del denne artikkelen på: