Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Priser til Tor Midtbø og Tord Larsen
Universitetsforlagets faglitterære pris 2006 går til Tor Midtbø for hans bokprosjekt om Politiske skandaler. Tord Larsen får Universitetsforlagets tidsskriftpris 2006.
Av Bent Johan Mosfjell, 11. Juni 2006, kl. 11.47

Tor MidtbøUniversitetsforlagets faglitterære pris deles hvert år ut til beste faglitterære prosjektidé. Prisen er på 100 000 kroner og en skulptur laget av kunstneren Jens Hauglin. Vinnerprosjektet blir utgitt på Universitetsforlaget. Årets vinner er Tor Midtbø som skal skrive bom om politiske skandaler.

Politikere vurderes ikke bare ut fra saksforhold, standpunkter og velgerstyrke, men ut fra medieappell, karisma og glamourfaktor. Når politikere faller, faller de fort og dypt. Ingenting gleder en avisredaktør mer enn når skandalen er et faktum. Men hva skal til for å skape en ekte politisk skandale? Og hvordan bør den håndteres av dem skandalen rammer?

Juryen har bestått av Anders Isnes fra Naturfagsenteret, Institutt for ledelse i skolen (ILS), Aslak Syse, Institutt for offentlig rett og Trine Syvertsen, Institutt for medier og kommunikasjon, alle Universitetet i Oslo.

Tord LarsenUniversitetsforlagets tidsskriftpris blir gitt til årets tidsskriftsartikkel. Årets artikkel er Om historisering av forskjeller og ble publisert i Norsk antropologisk tidsskrift (hefte 2-3, 2005). Forfatteren, Tord Larsen, er førsteamanuensis ved Sosialantropologisk institutt, NTNU i Trondheim. Prisen er på 25 000 kr.

Juryens begrunnelse er bl.a. denne:

«Årets prisvinner har levert et essay med dyptloddende faglig selvrefleksjon knyttet til aktuelle samfunnsspørsmål. I januar 2002 ble den kurdisk-svenske kvinnen Fadime Sahindal myrdet av sin far i Uppsala. Mordet ble forklart som et æresdrap, men vestlig kultur kan verken forstå eller anerkjenne denne forklaringen. Vi har likevel behov for forklaringer, og årets prisvinner viser at de skapes etter et bestemt mønster: Vi sier at slikt forekom i vår egen kultur tidligere i historien, altså at den andre kulturen befinner seg på et lavere historisk utviklingstrinn. Dette er ikke bare reaksjonsmåten i samfunnsdebatten, i følge prisvinneren. Han viser at hans eget fag, antropologien, følger det samme mønsteret med historisering av kulturforskjeller.»

Juryen har bestått av avdelingsdirektør Mona Gravningen Rygh fra Norges forskningsråd, forsker Gunnar Sivertsen fra NIFU og professor Dagrun Skjelbred fra høgskolen i Vestfold.


Del denne artikkelen på: