Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Varierte drops fra BVT
Det foreligger nå tre nye bøker fra Transit Forlag som er en del av konglomeratet Bokvennen, Vidarforlaget og Transit Forlag. Det er en klassiker fra Lorca, en ungdomsbok fra Petter Roselund og en dramatikkbok fra Einar Schwenke.
Av Bent Johan Mosfjell, 30. Juni 2006, kl. 9.26

BlodbryllupBlodbryllup av Federico García Lorca

Lorcas klassiker er endelig utgitt på norsk. Med røtter i antikk tragedietradisjon risser Lorca opp en klassisk konflikt mellom individ og samfunn, mellom be­gjær og plikt, mellom liv og død. Basert på en nyhetssak som verserte i pressen i datidens Andalucía, skrevet i løpet av fjorten dager og fremført på scenen i Madrid i 1933, har Lorca her levendegjort et tragisk stoff, én kvinne og to menn, en uløselig og lidenskapelig splittelse, iscenesatt på Brudens bryllupsdag. Trukket med av kref­ter som hun forsøker å stenge ute, med «en murvegg, to alen tykk», med behersket ekteskapelig samliv, for­søker hun å bekjempe det uavvendelige, men menneskets mørkere sider er for sterke, maktenes mumling umulig ikke å høre. Mytene, månen, kniven – med det andalusiske landskapet som bakteppe utspiller seg en kamp, ikke bare mellom menn, men mellom det realistiske og det oversanselige, det poetiske og det prosaiske, mellom det som var og det som er – mellom samfunnets skjøre barriere og naturens uopphørlige urkraft.

Federico García Lorca (1898–1936) er en av Spanias aller mest feirede forfattere gjen­nom tidene. Til tross for at han bare ble 38 år gammel (Lorca ble henret­tet ved Den spanske borgerkrigens start), rakk han å gjøre seg bemerket, ikke bare som poet og dramatiker, men også som maler, pianist, komponist, teater­instruktør og foredragsholder. Lorcas diktning bærer sterkt preg av hans oppvekst i Fuentevaqueros, en liten landsby utenfor Granada i Andalucía. Sam­-tidig utgjør han en viktig del av en gruppe unge og formeksperimenterende diktere som kalte seg 27-generasjonen. Lorca var dessuten sentral blant den kosmopolitiske avantgarden som vakte oppsikt både i Madrid, i Paris og i Buenos Aires, og i hans bekjentskapskrets finner man navn som Pablo Picasso, Salvador Dalí og Luis Buñuel.

Sara soverSara sover av Petter Rosenlund

Dette er en ungdomsbok fra en Ibsenvinner. Sara og Erik har nettopp møtt hverandre, på en bussholdeplass, da Sara får øye på noen på den andre siden av gaten. Før Erik får sukk for seg, befinner Sara seg midt ute i veibanen; vi hører lyden av hjul som skrenser, glass som singler. I neste scene befinner Sara seg i en seng tilkoblet apparater og ledninger; hun er bevisstløs; en maskin måler pulsen. Det er Erik som har ringt etter ambulanse. Sara og Erik er 15 år og i starten av livet. Hva skal han gjøre; han kjenner henne jo ikke; foreldrene hennes vil han skal gå, men kanskje vil hun at han skal bli?

Petter S. Rosenlund (f. 1967) er dramatiker og journalist, utdannet ved Universitetet i Bergen og University of Cali­fornia. Han har produsert en rekke tv-dokumentarer, og debuterte som dramatiker med teaterstykket «En umulig gutt» i 1997 på Trøndelag Teater. Stykket er oversatt til åtte språk og spilles i dag over hele Europa. I 1998 ble han tildelt Ibsenprisen.

Ei hundenattHundenatt & Kapring av Einar Schwenke

Vinner av Ibsen-konkurransen «100 og nå».

Ei hundenatt handler om en sønn vender hjem til morens begravelse. Det er lenge siden han har vært hjemme nå, og faren er blitt eldre. Minnet om moren sitter i veggene; gjenlyden av tonene fra pianoet hun spilte på vibrerer fremdeles. Mens det brygger opp til storm og hunden til naboen uler i den kalde vinternatta, står portrettet hennes mellom to stearinlys og betrakter far og sønn i nærkamp og savn. Hva døde hun av? Hva slags liv hadde hun? Fortid og nåtid blandes; sønnens historie må skrives om. Og enklere blir det ikke når kjæreste hans dukker opp med uventet nytt. Det handler om livsvalg, om genera­sjoner, om det å være eller ikke-være, om det å elske og om å være i stand til å bli elsket.

Kapring handler om en ung kvinne er i ferd med å rigge seg til foran TV-en. En ung mann drevet av desperasjon og kjærlighet ser ingen annen utvei enn å begå et bankran. En kveld krysses deres veier. I en leilighet i en storby utarter det til et gisseldrama med uante følger. En tragikomedie der virkeligheten i faretruende grad nærmer seg fiksjonen, der roller blandes og endrer karakter etter som dramaets høydepunkt nærmer seg.

Einar Schwenke (f. 1969) er oppvokst i Tromsø og er utdannet skuespiller. Han begynte å skrive skuespill etter å ha jobbet som skuespiller i ti år. Schwenke jobber i dag som kommunikasjons­trener i PR- og kommunikasjonsbyrået i-kommunikasjon i Oslo.


Del denne artikkelen på: