Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Forlegger politianmeldt
Datatilsynet har politianmeldt Øyvind Hagen i Bazar Forlag. Han er anmeldt for alvorlige brudd på personopplysningsloven. Anmeldelsen er gjort med bakgrunn i et tilsyn gjennomført den 13. oktober 2005.
Av Bent Johan Mosfjell, 7. Juli 2006, kl. 18.53

I uttalelsen fra Datatilsynet står følgende:

Datatilsynet

"Datatilsynet har anmeldt Bazar Forlag fordi det, etter Datatilsynets vurdering, har skjedd alvorlige brudd på personopplysningslovens bestemmelser. Det vurderes som særlig grovt at det er blitt foretatt en skjult overvåking av enkelte ansattes e-postkorrespondanse. Dette er gjort ved at det ble sendt blindkopi av all inngående korrespondanse til en "overvåkingskonto", uten at de berørte fikk kunnskap om dette. De som tiltaket har vært rettet mot har dermed effektivt vært avskåret fra å ivareta sine rettigheter etter personopplysningsloven."

Datatilsynet har oversendt saken til Oslo politidistrikt, og anser dermed saken som avsluttet fra tilsynets side.

- Datatilsynet mener at Bazar har misligholdt en lovfestet opplysningsplikt overfor to ansatte. I det ene tilfellet ble et innsyn foretatt i forbindelse med at den aktuelle ansatte ble avskjediget grunnet flere grove forhold i arbeidsforholdet, og det foreligger rett og slett en uenighet mellom Bazar og Datatilsynet om hva det ble redegjort for i denne saken. I det andre tilfellet ble det en kortere tid foretatt innsyn hos en enkelt ansatt grunnet at vedkommende hadde foretatt noen meget kritikkverdige disposisjoner i forhold til sitt arbeid. Innsynet ble avsluttet så raskt som mulig og den informasjon man fant fikk ikke konsekvenser for vedkommende, skriver Øyvind Hagen i en pressemelding.

Han vedgår at den ansatte ikke ble orientert om overvåkningen, og forstår at dette skulle ha vært gjort etter Datatilsynets oppfatning. Hagen konkluderer svært skarpt i pressmeldingen:

- Politianmeldelsen fremstår som uriktig for oss. Vi innser dog at den hjelper Datatilsynet til å skape oppmerksomhet rundt regelverket i media. Vi beklager at Datatilsynet ikke velger andre kanaler for å drive samfunnsopplysning.


Del denne artikkelen på: