Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Aschehougprisen til Espen Haavardsholm
Etter imponerende 40 år som forfatter og nærmere 30 bøker, kunngjør Leif Høghaug at årets Aschehougpris går til Espen Haavardsholm
Av Kari Hagen, 25. August 2006, kl. 11.33

Espen Haavardsholm (3).jpgI statuttene for Aschehougprisen står det blant annet:

”Aschehougprisen tildeles norske forfattere, som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Prisen kan ikke søkes. Utdelingen skjer ved forlaget etter bindende innstilling fra Norsk Litteraturkritikerlags styre og skal være offentlig.”

I sin begrunnelse for tildelingen av årets Aschehougpris som er på kr 100 000,- sier Arbeidsutvalget i Norsk kritikerlags litteraturseksjon blant annet:

Aschehougprisen tildeles i 2006 en forfatter som i løpet av de siste førti årene har skrevet og utgitt nærmere tredve bøker. Her er noveller, essays, biografier, dikt, intervjuer, bøker for barn og unge, men først og fremst: Romaner. Om forfatteren er det blitt sagt at han «kan kunsten å gjøre personlige erfaringer om til allmenne erkjennelser», og om en av de mest kjente romanene hans er det blitt sagt at den «gang på gang opererer med overraskende og eggende innfallsvinkler for å belyse et djupt personlig og samtidig alment europeisk intellektuelt stoff.»

8249504232.bmpEspen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen Tidevann, og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet Profil. Han brøt gjennom med Zink (1971). Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays, og biografier om Aksel Sandemose (1988), Martin Linge (1993) og Johan Borgen (2000). Hans mest kjente romaner er Store Fri (1983), Roger, gult (1986), Det innerste rommet (1996) og Gutten på passbildet (2004).

Neste uke lanseres Espen Haavardsholms nye roman TJUE som er oppfølgeren til suksessromanen Gutten på passbildet

Vi gratulerer.


Del denne artikkelen på: