Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
SKALD feirer 15 år med litteraturhelg i Leikanger
Skald forlag i Leikanger feirer i helgen sitt 15 års jubileum. Med arrangementer for store og små, blir det en feiring verdig ett forlag som har vist at suksess langt fra er geografisk betinget.
Av Kari Hagen, 23. August 2006, kl. 19.44

Festivalprogrammet finner du her

Mellom stupbratte fjell, i hjertet av Sognefjorden nærmere bestemt Leikanger, startet Lars Nes og Jon Skjerdal i 1991 Skald forlag i en kjeller på Seberg. Ideen var å skape kulturaktivitet i fylket og arbeidplasser innenfor kultur, men det gikk ikke mange år før det viste seg at forlagsvirksomheten var den som utviklet seg mest.
Behovet for lokale bøker viste seg å være stort.

Odd Njøs.jpg
Første bestselgeren var Odd Njøs sin humorbok "berre praten gaor" som utkom i 1997. Etter hvert spesialiserte Skald seg på bøker med god design, og i 2002 fikk kunstboka om Oddvar Torsheim "Tvisynt tvilar" pris som årets vakreste bok i åpen klasse.
Etter noen års erfaring og enda flere bøker i stallen, kom utviklingen forl å omfatte mer nasjonale prosjekt naturlig. Forlaget har derfor i nyere tid lagt opp til en bredere profil, med både turist- og barnebøker. De fleste bøkene retter seg likevel fremdeles mot det Vestlandske markedet.

I dag har forlaget fem hel-og deltidsansatte som i 2006 totalt utgir 14 bøker.
Etter 15 år og imponerende 66 bokutgivelser totalt, blir bengivenheten feiret med en litteraturhelg for store og små den 25. til 26. august.

Festivalen går av stabelen fredag ettermiddag kl 15.15. Da selges det 15 eksemplarer av 15 bøker til 15 kroner per bok. Symbolsk nok.
Tett etter følger lansering av lydboken "De'kje nøye om du lyge litt, berre praten gaor". Hvor Odd Njøs setter sammen et utvalg av stubber fra de tre foregårende bøkene med sognahumor. Njøs har selv lest inn lydboken som inneholder 2 cd-er og ett lite hefte. Kvelden avrundes med konsert av mesterspillemannen Håkon Høgmo i kjelleren på gamlehotellet.

gåsa, katten og hanen
Lørdag er selve jubileumsdagen, og barna er de første festivalen retter seg mot. Illustratør Ingunn Wiken synger og forteller Jakob Sande sin fabel om "Gåsa, katten og hanen". Akkompagnert av forlagssjefen selv på gitar, reiser de ut i den store verden og havner til slutt hos kongen i København.
Senere blir det snorklipping for høstlisten 2006. Et åpent arrangement for alle der smakebiter fra en svært variert og fyldig høstliste blir presentert.
I løpet av dagen vil det også bli avholdt bokhandlertreff, og det hele avrundes med tradisjonell hagefest for forfattere, designere, bokhandlere og andre aktører i forlaget sitt 15 årige liv.

VI kan bare gratulere, og håper så mange som mulig legger turen om det vakre Vestland en sensommerhelg, til en innholdsrik og flott festival.


Del denne artikkelen på: