Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Et lite mangfold
Det kongelige slott, Greske guder, høye tinder og mye natur er noe av det vi kan vente oss i fra Andresen & Butenschøn. Her er noen smakebiter
Av Kari Hagen, 16. September 2006, kl. 9.17

Det Kongelige Slott
Geir Thomas Risåsen
Fotograf Kjetil Rolseth

Det kongelige slott
Boken gir en grundig fremstilling av Det Kongelige Slotts historie. Planlegging, bygging og utbedringer sees i en sammenheng som spenner fra tidlige nordiske slottstradisjoner via kongens nedleggelse av grunnsteinen i 1825 og frem til vår tid.

Det Kongelige Slott ble anlagt av kong Carl Johan og er et av Europas yngste kongelige residensslott. Historien om Slottet er også historien om slottsarkitekt Hans Linstows innsats og hans konflikt mellom ambisjon og økonomi. Selv om Slottet ikke er blant de største i Europa, kan det på sitt beste fullt ut måle seg med det fineste i europeisk slottstradisjon.

Historien om Slottet stopper ikke med Linstow. Den følger rekken av konger som har regjert fra toppen av Slottsbakken. Historien omfatter alle oppussinger og ombygginger, arkitekter og regenter som har påvirket Slottets utforming.

Med kong Haakon VII og dronning Maud fikk Slottet i 1905 den betydning det burde ha for nordmenn, som bolig for en egen norsk kongefamilie. Siden har både Slottet og kongefamilien ytterligere styrket sin plass i nordmenns bevissthet. Etter at nødvendig modernisering og ombygging ble gjennomført i 1990-årene, fremstår Slottet i dag som en verdig og praktfull ramme rundt kong Harald og dronning Sonjas kongsgjerning.

Illustrert med med enn 400 fotografier.

Geir Thomas Risåsen er kunsthistoriker og var gjennom Riksantikvaren delaktig i den omfattende restaureringen av Det Kongelige Slott. Han har også vært konservator for Eidsvollsbygningen. Gjennom sitt arbeid har Risåsen bidratt med vesentlig ny kunnskap om disse sentrale anleggene i norsk historie.
Kjetil Rolseth er utdannet designer. Rolseth var offisiell fotograf for De Olympiske leker på Lillehammer i 1994 og har hatt store utsmykningsprosjekter i inn- og utland.


Det nakne livet
Lea Singer
Roman

Dette er fortellingen om Constanze Mozart, og den starter med Mozarts død. Hun er 29 år gammel og har levd sammen med ham siden de ble gift. Da var hun bare 17 år – en vakker, ung jente som var helt uforberedt på hva hun gikk til. Også Constanze var først mest fascinert av Mozarts berømmelse – til tross for at hans suksess som vidunderbarn for lengst var forbi da de møtte hverandre. Hun kunne ikke motstå musikken hans, og det holdt henne oppe gjennom vanskelige perioder. I virkeligheten var Wolfgang en lunefull og sjalu partner, en arbeidsnarkoman, og ikke minst en mann med dårlige manerer, som ofte ødela for seg selv og sin familie, blant annet med sine altfor ærlige utsagn. Romanen om Constanze er en underholdende og varm beskrivelse av livet til kvinnen som levde sammen med den som gjerne regnes som alle tiders største musikkgeni.

Lea Singer er et pseudonym, forfatteren heter egentlig Eva Gesine Baur, er kulturhistoriker, sangerinne og kokk. Hun har skrevet bøker om komponistene Verdi og Puccini og om mesterverkene i den erotiske kunsten. Hun er også forfatter av en bok om Friedrich Schillers kone Charlotte, og har tatt for seg byen Salzburg som berømt skueplass og Venezia, kvinnenes by.


Galdhøpiggen-Falketind. Turguide til 2000-metertoppene
Erik W. Thommessen og Tor Harald Skogheim

Serien på fire turguider viser, i tekst, kart og bilder, veg til alle 2000-metertoppene i Norge. I denne boka beskrives 81 topper i JJotunheimen, fra Galdhøpiggen i nord til Falketind i sør. Hovedvekt er lagt på selve rutebeskrivelsene, som er nyskrevet og omfattende. Noe stoff om historie, stedsnavn, landskap og geologi er det også blitt plass til.


Del denne artikkelen på: