Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Bøker om tro
Kontroversiell og utfordrende biskop med ny bok og tretten essays i boken "Tro", innsikt i tro som fenomen, er to av høstens bøker fra Kom forlag.
Av Kari Hagen, 19. September 2006, kl. 6.54

Står om enn tårene faller
Sigurd Osberg

Står om enn tårene fallerDer det har vært bråk i kirken, har Sigurd Osberg vært. Ikke fordi han er en stridbar person, men fordi han har meningers mot og har helt andre erfaringer enn de fleste andre kirkeledere.

Sigurd vokste opp i Bergen under krigen - som skilsmissebarn. En dag ”forsvant” bare mor. Savnet satte sitt preg på ham resten av livet. Han var på vei til å melde seg ut av kirken da han oppdaget at det faktisk var mulig å tro uten alltid å være enig med de ”kirkelige ekspertene.” Til slutt ble han prest - i Studenterforbundet, Asker, Ringsaker, Åssiden, prost i Høvik og biskop i Tunsberg.

Kvinnelige prester, samboerskap, Helge Hognestad, folks rett til å føle seg hjemme i kirken, homofilt samliv – Sigurd engasjerte og provoserte. Han gråt åpenlyst på Kirkemøtets talerstol – og tårene ville ingen ende ta da hans kjære Maja døde, bare 63 år gammel. Men kort tid etter møtte han kjærligheten igjen og giftet seg med Kari.

Sigurd Osberg kan kort beskrives slik:

-en frittalende bergenser med et brennende engasjement
for at kirken skal høre folket til.
-en fighter for mennesker som livet har gitt en trøkk,
slik han selv har opplevd det.
-en som har skuffet mange, fordi han bare ikke kunne
være enig med flertallet i kirken.

Står om enn tårene faller er en bok med utfordrende meninger, kostelige historier og en fortelling om en ”tjuagutt” fra Bergen som endte opp som biskop, og som flere ganger i livet hadde nok med å stå - mens tårene falt.

"TRO
Jan-Olav Henriksen (red.)

Tro
Tro er skrevet inn i hele den vestlige kulturhistorien, og i dypet av mange menneskers liv. Den aktiveres og aktualiseres i møte med andre mennesker – enten man tror eller ikke. I møte med mennesker fra ikke-vestlige kulturer opplever mange at tro er en vesentlig dimensjon ved det å være menneske.

Selv i et sekularisert samfunn som vårt kan vi ikke hoppe bukk over vår kristne trosarv som en del av vår kulturkunnskap. Vi trenger å vite noe om troens ulike dimensjoner, slik den fremstår fra ståsteder både innenfor og litt på avstand fra troendes egne rekker. Dagens mediebilde illustrerer dette behovet tydelig nok.

TRO består av 13 essays skrevet av våre fremste fagfolk innen de respektive områder. Boken ønsker å skape nysgjerrighet om og innsikt i tro som fenomen, både på det individuelle plan og sett i et større samfunnsmessig og kulturelt perspektiv.



Del denne artikkelen på: