Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Dagens nykommer
Halvt avmektig i lenestolen - Tre historieløse essays om Ibsen og Hvit natt er dagens lanseringer fra Gyldendal.
Av Kari Hagen, 12. September 2006, kl. 12.20

Halvt avmektig i lenestolen
Hanne Andrea Kraugerud

Hvorfor stikker ikke Hedda av med assessor Brack? Hva skiller Fru Inger til Østråt fra en skikkelig Høyre-kvinne? Hvorfor ligger ingen med Ballested? Hva er det med Ibsens kvinner?

I tre essays skriver filosofen Hanne Andrea Kraugerud seg gjennom tre av Henrik Ibsens kvinneskikkelser: Hedda Gabler, Fru Inger til Østråt og Ellida Wangel. Tre skikkelser som hundre år etter Ibsens død stadig er utsøkte utgangspunkt for å skrive innsiktsfullt om kvinneroller, litteratur og om vår tid, om kjønn og om å overleve i verden. Dette er essays med feillesninger og avsporinger, utfall mot lektorstanden, mot all verdens doktor Wangeler, forsvar for Heddas rett til å være oppdiktet – og en opplagt hyllest til danselæreren, frisøren, maleren og hurra-skeptikeren Ballested.


Hvit nattHvit natt
Bror Hagemann

Som sekstenåring har Tore levd mer enn de fleste. Han har vært kokkelærling, ryddegutt på bensinstasjon, innbruddstjuv, rusmisbruker, båtfører, husvenn hos en gammel dame. Han har vokst opp i mange hus og gått på mange skoler uten å kjenne noe sted han kan kalle “hjemme”. Det eneste han alltid har ønsket seg, er å bli akseptert av tremenningen sin, prestesønnen og doplangeren Dribas. En dag går han over en grense han ikke visste fantes. Grensen mot Det Hvite. Han er framme nå. Livet kan begynne.

OM FORFATTEREN
Bror Hagemann (f. 1953) har bakgrunn som jazzmusiker og komponist. Han fikk sitt litterære gjennombrudd med romanen De blyges hus i 2002.

TIDLIGERE UTGIVELSER
Glemselens gate (2004), De blyges hus (2002), Rød java (1998), Duo med Scott (1994), Bak lyset (1991), Noen som Angela (1989) og Freelancer (1985, Cappelen).


Del denne artikkelen på: