Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Et knippe gode nyheter
Cappelens nyhetsmagasin for september foreligger og vi presenterer her et lite utvalg av et bredt mangfold
Av Kari Hagen, 1. September 2006, kl. 11.37

Norsk skjønnlitteratur/noveller

Odd Klippenvåg
Nord og andre noveller

Nord og andre noveller”Jeg vil reise til Europa, til Norge,” fortalte han til foreldrene en dag han kom for å spise verdens deiligste nudelsuppe. ”Til Norge!” sa moren forbauset. ”Hvorfor det?” spurte faren. ”For å se nordlyset,” svarte Isao.

Ti noveller om det å komme til Norge gjennom et tidsrom på over 200 år. Fra ”En hyene i underskjørt. Mary Wollstonecraft i Risør, juli 1795” til ”Aurora Borealis. Isao Ogoshi i Porsanger, mars 2004”.

Hver novelle presenterer en skjebne, det være seg en historisk kjent eller ukjent person. Med overbevisende litterær kraft klarer forfatteren å gjøre det lille innblikket i en gitt situasjon til et interessant og dramatisk møte med en menneskeskjebne


Asbjørn Stenmark. Debuttant
Pølsedrømmer

Pølsedrømmer
En natt slaktet vi svaner. Vi fulgte William ned til en mørk innsjø. Der dro William svanene inn med fiskestang før Pontus brakk halsen på dem, slik at arbeidet med kniven falt på meg.

Fortelleren i Pølsedrømmer deler hus med William og Pontus. Sammen legger de ut på strabasiøse tokt og absurde eventyr. De treffer ei jente med grisehode, en sjøkaptein og en utstoppet filosof. I bokollektivet tar de merkeligste prosjekter form, men bak alle påfunnene ligger drømmene, om skjønnhet, fugler – og om pølser.

Pølsedrømmer kobler slapstick-aktige opptrinn med et underfundig alvor i et burlesk billedunivers hvor alt kan skje.


Arnfinn Haga
Rongevær
Et øysamfunn i krig

Rongevær
Lengst vest i Austrheim kommune, noen mil nordvest for Bergen, ligger øysamfunnet Rongevær. Fra øyene og holmene der har folk god utsikt til hovedskipsleia, som samtidig er innseilingsfjorden sørover til Bergen.

Allerede den første krigssommeren 1940 opprettet frakteskipperen Hilmar Langøy og noen av hans kamerater i Rongevær "rute" til Shetland. Både "byfolk og bønder" flyktet den veien, og mot slutten av krigen holdt kutterbasen på Shetland forbindelse med Rongevær.

Dette er beretningen om noen uhyre dristige pionerturer i åpen sjø og dessuten om en radiosender i Secret Services tjeneste som en periode opererte nettopp fra Rongevær, med god hjelp av fiskeren Rasmus Krossøy. Det oppsto flere dramatiske episoder, ikke minst da tyskerne begynte å sirkle inn senderen. Til slutt måtte Rasmus og hans familie også la seg frakte over Nordsjøen.

Rongevær har vært nevnt tidligere i Hagas bøker, men med denne boka gir han en egen fremstilling av hendelsene i dette utværet som ble så viktig i okkupasjonsårene.


Knut Lindh
Adolf Hitler
Blod og ære

Adolf HitlerDet har vært skrevet mange bøker om Hitler, men ikke så mange for ungdom, og i hvert fall ikke på norsk. Det store spørsmålet som går igjen, er hvordan var det mulig? Hvordan kunne den lille østerrikske, nokså venneløse og forhutlete kunstnerspiren Hitler, som ikke kom inn på kunstakademiet i Wien, komme til makten slik han gjorde, starte 2. verdenskrig og forårsake så mye død og elendighet?

Når vi har lest denne boken, forstår vi mer. Knut Lindh skildrer Hitlers oppvekst, med en tyrannisk far og en overbeskyttende mor, mot et bakteppe av sosial urettferdighet med stor arbeidsløshet og fattigdom. Han spilte på nasjonalistiske strenger som lå latent hos store samfunnsgrupper etter nederlaget i første verdenskrig, og viste seg å ha et usedvanlig talent for å rive tilhørerne med seg når han sto på talerstolen.

Da Hitler kom til makten som leder for nasjonalsosialistene i 1930, var krakket på New York-børsen et faktum, og hele den vestlige verden var rammet av økonomisk krise. Hitler greide å snu nedgangen i Tyskland, ble stadig mer populær og fikk massene med seg på det han kalte et mer høyverdig motiv for tilværelsen enn materielle goder: nasjonal ære, storhet, troskap og offervilje.

Dessverre greide han ikke å stoppe der. Hitler skulle vise seg å bli tidenes mest hensynsløse politiker, som kastet verden ut i en brutal krig som kostet over 50 millioner mennesker livet.

Knut Lind formidler historien om Adolf Hitlers vekst og fall på en måte som gjør den like spennende å lese for voksne som for ungdom



Del denne artikkelen på: