Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Jakten på barnas favoritt
De nominerte til Arks barnebokpris er nå klare!
Av Kari Hagen, 30. September 2006, kl. 10.15

Du kan mene hva du vil, nå er det barna som bestemmer!

OVERVELDENDE INTERESSE: Over 11 000 elever over hele landet er klare for å lese ny, norsk litteratur til den store gullmedaljen! De skal nemlig kåre vinneren av Arks barnebokpris 2006.
”Arks barnebokpris er den av de prisene jeg har fått som jeg setter aller størst pris på!" (Klaus Hagerup under tildelingen i 2003)

NominerteForeldre, lærere, anmeldere og andre voksne har sterke meninger om hva som er god barnelitteratur og hva barn bør lese. Kulturrådet og andre instanser deler ut priser til barnebøker som de mener er de beste. - Men hva med leserne selv? Hvorfor er det ingen som spør dem som vet best; de egentlige ekspertene på området?

Det unike ved Arks barnebokpris er at det er barna selv som bestemmer hvilken bok som er best; det tas ikke hensyn til oppleste og vedtatte kriterier for hva som skiller god og dårlig barnelitteratur. Bokbransjen og voksne kan mene all verden om hvilke bøker som er riktige og bra for barn, men hvis ungene ikke liker det de leser legger de fort boka fra seg. Vår oppgave er å sørge for at de gode bøkene er tilgjengelige og bidra med inspirasjon i jakten på de beste.

Hvilke bøker foretrekker barna selv?
Arks barnebokpris handler ikke om at barna skal lese mest mulig på kortest mulig tid, men om å lese, vurdere og kåre sin favoritt til årets aller beste norske barnebokutgivelse. Vi vil at leserne skal lyttes til og sette dagsorden, og vi ønsker at de skal få enda flere gode bøker å lese. Juryen består av 5.-, 6.-og 7.-klassinger.

Enorm pågang!
Da prisen ble etablert i 2002 var det ca 2500 elever som var med og kåret årets beste bok, de to neste årene 8000 elever, i år har det vært en rekordstor pågang, og godt over 11000 elever fra skoler over hele landet er med! En klasse trekkes ut og får besøk av forfatteren samt hvert sitt signerte eksemplar av boken. I tillegg til dette får skolen ca 25 tiltrengte av årets nye barnebøker til skolebiblioteket. Forfatteren vinner heder og ære, og tildeles en sjekk på kr 25 000,- og et litografi.

Fantasy eller ikke fantasy?
I år er det femte gang prisen deles ut. I 2002 gikk debutanten Ruben Eliassen av med seieren da elevene kåret hans fantasybok Phenomena til årets aller beste. Han har hatt stor suksess siden. Året etter stemte 8000 elever fram Klaus Hagerups Markus og Sigmund. Hagerup uttalte i den forbindelse at Arks barnebokpris var den beste prisen han noen gang hadde fått, og var imponert over den solide juryen. I 2004 gikk Bjørn Ingvaldsen rett hjem hos elevene med sin crazyhumorisktiske Nei, vel da, og i fjor ble Sigbjørn Mostue overrakt prisen av kulturminister Trond Giske for sin eventyrfantasy-debut, Gravbøygen våkner. Dette viser at barna jakter på den gode historien uavhengig sjanger og forfatter.

De fem nominerte til Arks barnebokpris 2006 er:

Endre Lund Eriksen Pitbull-Terje og kampen mot barnevernet (Aschehoug)
Sigbjørn Mostue Nissedreperen (Damm)
Monica Boracco Borring Trigger (Cappelen)
Øistein Borge (Nino Glass) Kidnapperne fra Sub City (Shibsted)
Bjørn Ingvaldsen Svar da! (Gyldendal)

Prisen deles ut under et arrangement den 1. desember.


Del denne artikkelen på: