Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Ferske litterære godbiter
Bokhøsten ruller viderere og Vigmostad Bjørke lanserer i disse dager fire nye bøker. En fascinerende biografi, en fengslende roman og to flotte ungdomsbøker.
Av Kari Hagen, 11. September 2006, kl. 8.57

REKSTEN
Kristian Ilner

RekstenHistorien om skipsreder Hilmar Reksten (1897—1980) er dramatisk og fascinerende. Han vokste opp i Bergen under enkle kår. Fra den spede begynnelsen som tjue år gammel læregutt i et lite rederi, bygget han møysommelig opp en rederiorganisasjon som på høyden i 1973 disponerte en av verdens største og mest moderne tankflåter. Han utmerket seg også gjennom sin innsats for Nortraship og Store Norske under andre verdenskrig, og senere gjennom donasjoner til allmennyttige og kulturelle formål.

Både som forretningsmann og menneske var han sammensatt og kontroversiell. Han kjempet hele livet, og ble satt på store prøver. Som følge av tankkrisen på 1970-tallet, ble Reksten-rederiene satt under administrasjon og senere slått konkurs. Reksten selv ble gransket og straffeforfulgt for å ha ført verdier ut av landet.

Hvorfor ble han egentlig straffeforfulgt, og hva var bakgrunnen for Reksten-saken? I denne komplette biografien angriper Kristian Ilner etablerte oppfatninger om den omstridte Bergens-rederen. Forfatteren våger også å kritisere myndighetenes håndtering av Reksten-saken.

HAN SER EG ER NAKEN
Eigil Steinsfjord

Han ser eg er nakenReni Yassau har ein grufull løyndom liggjande i kjellaren. Kjem dette ut, er han ein ferdig mann. 50 år gamal, ein akta organist på den vesle staden der han bur, ein folk helsar på med vørdnad når dei møter han etter vegen. Korleis kunne det eigentleg gå til at han rota seg så fullstendig opp i noko han ikkje ser veg ut av? Han veit så vel – han må finne ei løysing. For kvar dag som går, skrur tida seg til, og alvoret aukar. Han er langt frå nokon drapsmann, tvert om – det einaste han ønskjer, er å sjå venleik.

Ein roman som fortel noko om mørkesidene me ber i oss. Skamkjenslene me vik attende for å verta konfronterte med.


Alexanderplass
Thor Soltvedt

AlexanderplassAlexanderplass er historien om to ungdommer som på hvert sitt vis har mistet styringen på livet. Tyveårige Åge Bang vender tilbake til yrkesskolen, nå i jobb som elevassistent for rullestolbrukeren Alex på atten. På medialinjen styrer den sterke personligheten Alex med hard hånd. Han bruker sitt handikap til å herse med elever og lærere, og får klassen overtalt til å dra på studietur til Berlin. Valget er ikke tilfeldig, Alex har et klart formål med reisen. Han er hektet på tvilsomme nettsider, og legger en hemmelig plan som får store konsekvenser for ham selv, men også for Åge. I et røft og saftig språk følger vi mediaklassen med Alex i spissen på skolen før avreisen, og på den vanvittige klasseturen til Berlin.


Tretti linjer hver dag: HyPers bok
Thor Soltvedt

Tretti linjer hver dag: HyPers bok.bmpPer Viggo er snart ti år og hyperaktiv. Rundt Per Viggo skjer det alltid noe. På skolen kaller de ham HyPer. Rektor sier at begeret snart renner over, og lærer Vera spør hvorfor han gjør jobben så utrivelig for henne. Hjemme orker ikke mammas kjæreste Geir mer. Men inni Per Viggo oppleves det litt annerledes.

En morsom og vakker bok, og et spennende møte for barn og ungdom, og ikke minst for foreldre, lærere og spesialpedagoger. Boken er illustrert av Gerhard Stoltz, og teksten har form som et prosadikt.


Del denne artikkelen på: