Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Nytt på norsk
Forfatteren av 101 Reykjavik og en "moderne fluenes herre" er nye og spennende oversettelser fra Damm
Av Kari Hagen, 29. September 2006, kl. 8.44

Islands forfatter
Hallgrímur Helgason

Denne mangslungne og medrivende boka tar leseren med gjennom det 20. århundrets kulturhistorie på en underholdende og tankevekkende måte.

I Hallgrímur Helgasons Islands forfatter våkner hovedpersonen opp i en avsidesliggende dal. Han vet ikke hvor han er eller hvorfor den lille gutten maser sånn på ham. Etter hvert demrer det for ham at han kanskje er inne i en av sine egne bøker.

”Leseren kommer rikere tilbake fra dette uventede oppholdet i fortellerens steinete urland”. Frankfurter Allgemeine Zeitung.

”Boka er et gripende, realistisk portrett av menneskelig skjebne og tragedie, og setter samtidig (forrige) århundre i et kritisk relieff. Den er endelig bevis for at Helgason er en av de mest originale og begavede forfatterne på Island i dag.” DV (Island)

Hallgrímur Helgason (f. 1958) er en av Islands fremste og mest populære forfattere. Han er dessuten en anerkjent kunstner og tegneserieskaper. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk, og for boka 101 Reykjavik (Damm 2003), som også er filmatisert, ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.


Skremmende fremtidsvisjon fra japansk forfatter
Battle Royale
Koushun Takami
Battle Royale
Koushun Takamis kontroversielle debut fra 1999 er nå oversatt til norsk. Battle Royale kan kanskje best beskrives som en slags moderne Fluenes herre.

Den stor-østasiatiske republikk er full av restriksjoner og sensur. Rock er like forbudt som narkotika, vestlige bøker er omtrent umulig å få tak i og internett bare et lukket nett med innskrenket informasjon. Den mest effektive metoden for å skape frykt i befolkningen og unngå opprør, er imidlertid ”Programmet”: Hvert år velges femti tilfeldige ungdomsskoleklasser ut, dopes ned og transporteres til et ukjent sted for å drepe hverandre inntil én vinner står igjen.

Battle Royale handler om 42 utvalgte elever fra klasse 3B på Shiroiwa ungdomsskole som fraktes til en øde øy, utstyres med eksplosive halsbånd, et minimum av matrasjoner og hvert sitt tilfeldige våpen. Deretter er oppgaven enkel: Drep hverandre. Og det skal gå raskt: Går det mer enn tjuefire timer uten at noen drepes, detoneres halslenkene og alle dør.

Koushun Takami (f. 1969) er utdannet litteraturviter og jobber som forfatter og politisk journalist. Battle Royale ble filmatisert i 2000 og har gått sin seiersgang blant unge entusiaster verden over. Etter den første filmen, som var basert på Takamis roman, har det kommet en oppfølger, Battle Royale II. Requiem. I 2000, rett før den første filmen, ble det dessuten utgitt en manga-tegneserie basert på romanen, skrevet av Takami selv.


Del denne artikkelen på: