Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Morten Claussen med to imponerende utgivelser
Solum Forlag forelegger nå to nye bøker av Morten Claussen. Tredje landevei og Livet i Venedig.
Av Kari Hagen, 5. September 2006, kl. 12.06

Morten Claussen er født i Oslo i 1957. Hans forfatterskap er preget av en genuin og skjelden språkfølelse i tillegg til stor stilistisk bevissthet. Samtidig evner han å kombinere analytisk tenkning med underfundig humor. Nå foreligger to nye bøker, Tjerdje landevei og Livet i Venedig. I tillegg utkommer Claussens amerikatriologi Heartland, Badlands og Mainland i samlet pocketutgave.

Tredje landevei
Morten Claussen

Tredje landeveiClaussens fortellinger er preget av en dyp innsikt i de kulturene han beskriver. Mennesker og miljø blir gjort levende på en troverdig og medrivende måte. "Tredje landevei" består av tre fortellinger fra dagens Russland, Kina og USA. Boken fremstår som tilstandsbilder fra tre av verdens mektigste land da hovedpersonenes livssituasjon i stor grad speiler samfunnsforholdene de lever i.

Livet i Venedig - en litterær reise
Morten Claussen

Livet i VenedigÅ gjense en by, å erindre en kjærlighetshistorie, å møte litteraturen i det den blir til er utgangspunktet for denne essaysamlingen. Idet leseren trekkes inn i barokkens og maskenes Venezia tilstår fortelleren sin følelsesmessige og litterære fortid ved en gjennomgang av Søren Kierkegaards roman "Gjentagelsen" og dens tilblivelseshistorie, som er nært knyttet til hans brudd med sin store lidenskap, Regine Olsen. Videre drøftes Franz Kafkas forlovelseshistorier og en rekke andre forfattere og filosofers møte og gjensyn med denne tidligere stormakt i Europa. Og ikke minst tar forfatteren oss med på en besnærende reise inn i Thomas Manns berømte og filmatiserte kortroman "Døden i Venedig", en roman som oppsummerer og gjenspeiler vår vestlige verden i tiden rett før første verdenskrig. «Til Venedig, på første klasse, for alt i Thomas Manns litterære univers er skildret med mansjettene på; skjorten stivet, håret pomadeglatt, buksepressen skarp, skoene blanke, slipsnålen på plass, det er tatt høyde for fallet, for det indre forfallet, tilsvarende den fasadetunge barokkbyen på råtne påler som forgiftes innenfra.» Morten Claussen er født i Oslo i 1957. Han har tidligere utgitt romantrilogien "Heartland", "Badlands" og "Maineland", romanene "Laura" og "Johannes" og tre essay-samlinger. I år utkommer også "Tredje landevei", tre fortelllinger fra Russland, USA og Kina.

Heartland - Badlands - Mainland
Morten Claussen

Claussens amerikatriologi følger halvbrødrene Sam og John og nabojenta Fanny gjennom tre tiår og store deler av det amerikanske kontinentet. Triologien utgjør et storslagent litterært bilde av den nye tids Amerika. Denne brutale og sentimentale verdensnasjon. Triologien ble av Arne Dvergdal i Dagbladet beskrevet som "en fortløpende fortelling om outsidere på vrangen av Guds eget land. En grensesprengene roadmovie på prosa som leder tankene til John Steinbeck, William Faulkner og Morgan Kane"

Om Claussens forfatterskap:

Det finnes ikke mange forfattere av Claussens format i Norge - Inger Bentzrud, Dagbladet

eg (vil) på det varmaste tilrå Morten Claussen sin forfattarskap - Oddmund Hagen, Dag og TId

Det slår gnister! - Christian Kjelstrup, Aftenposten


Del denne artikkelen på: