Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Ukens Gyldendal
Ukens lanseringer fra Gyldendal inneholder mange litterære godbiter. Ari Behn og Herbjørg Wassmo er blant navnene.
Av Kari Hagen, 10. Oktober 2006, kl. 8.52

Entusiasme og raseri
Ari Behn

En roman om to grådige mennesker som jubler og banner seg gjennom tilværelsen, en reise til kjærlighetens og modernitetens underverden
Entusiasme og raseri er en kjærlighetsroman og en kjærlighetstragedie, en moderne odyssé inn i en verden der hengivelse og nytelse er målet, overdrivelsene middelet. Når kjærligheten treffer, treffer den med jubel, svir og ødeleggelse. Entusiasme og raseri er romanen om Kryx, som aldri har vært beskjeden; selvgod og sjenerøs har han tatt for seg av andre menneskers kjærlighet, oppmerksomhet, forakt. Så møter han Vera Sara, like grådig og forsluken, og med en sult som ikke lar seg mette. Nå vil hun ha Kryx, og Kryx lar seg ta ... men tar også igjen. Entusiasme og raseri er en roman om suksess og katastrofe, om et liv som elsket og beundret, om sult som ikke lar seg stille, om Norge og Las Vegas og en forbløffende vakker munn.


Nattefrost
Knut Faldbakken

Nattefrost
En forrykende krim med lumre hemmeligheter, Faldbakkens tredje med Jonfinn Valmann i hovedrollen.
Et eldre ektepar blir funnet døde i sitt hjem, Villa Skogly. Det dreier seg tilsynelatende om en familietragedie i en av Hamars mest velansette familier. Det er overbetjent Jonfinn Valmanns samboer Anita Hegg som står for etterforskningen, og med en stigende følelse av ubehag går det opp for henne at Valmann tidligere pleiet nær kontakt med familien. Han er verken villig til å forklare seg om vennskapet eller om hvorfor det så brått tok slutt. Valmann selv er i gang med etterforskningen av et makabert likfunn i nabokommunen; den døde har ligget ute en lang vinter, og politiet har en utfordring i å fastslå identiteten. Motstrebende må han vedgå at sporene peker i retning av dødsfallene i Villa Skogly.

Så sultne vi er
Dave Eggers

Nye noveller av forfatteren bak romanen Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk
Så sultne vi er er en samling noveller fra forfatteren bak den oppsiktsvekkende debutboka Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk. Disse nye novellene er både gripende, lyriske og sjelfulle og de er skrevet gjennom de senere årene. De spenner vidt; fra en hoppende irsk setters liv til en både komisk og bitter diskusjon av selvmord og vennskap. Selv om det finnes humoristiske trekk ved novellene, bærer de preg av å være skrevet i en problemfylt periode. Felles for flere av dem er et uttrykk for en både truet og truende forståelse av vår felles dødelighet. Novellene er i slekt med noe av det Eggers tidligere har skrevet. Her er den samme påtrengende nødvendigheten og energien. Samtidig viser han nye sider ved talentet sitt.
Noen av tekstene i denne boka er tidligere upubliserte, andre har stått på trykk enten i velrenommerte magasiner eller i små og uavhengige. Siste bok på norsk: Dere skal merke vår hastighet (2004).

Ilddansen
Helene Tursten

Ilddansen
Sophie – en lovende ung danser og koreograf –forsvinner sporløst etter en fest på et hotell. Hun blir senere funnet død i noe som minner om en mordbrann. I blodet har hun spor etter medikamenter. Dødsfallet får politietterforsker Irene Huss i Göteborg til å gjenoppta en femten år gammel uoppklart sak – en sak fra hennes første tid i politiet. Den gangen var Sophie elleve og ble mistenkt for å ha satt fyr på sitt eget hjem. Morens samboer omkom i flammene. Men Sophie nektet å forklare seg for politiet og har siden vært taus. Dansen ble hennes uttrykksform. Var Sophie virkelig skyldig i drap? Hvorfor skulle et elleve år gammelt barn myrde en voksen? Og hvorfor er hun nå død?
Ilddansen er Helene Turstens sjette roman om politietterforsker Irene Huss.


Into the Ice
Drivenes og Jølle

Første samlede fremstilling av polarhistorien på engelsk. Basert på trebindsverket Norsk Polarhistorie (2004)

Ni kofferter
Bela Zsolt
Ni kofferter
En Holocaust-memoarbok av de sjeldne, og av de aller tidligste, først publisert som avisføljetong.

Rakel Liehu
Helene
Intens og gripende biografisk roman om Finlands store maler Helene Schjerfbeck.


Et glass melk takk
Herbjørg Wassmo
Et glass melk takkNy stor roman fra Wassmo.
Temaet i romanen er moderne slavehandel


Donaldismen
Jon Gisle

Donaldismen ble første gang utgitt i 1972 og regnes som det konstituerende verk innen norsk donaldforskning.

Internasjonalen
Gunnar Kopperud

Internasjonalen handler om en norsk innlandskommune under press og en hjørnesteinsbedrift som selges


Sidsel Wold
Checkpoint

I tre år har NRK-journalist Sidsel Wold oppholdt seg i midt-østen, midt i en av verdens mest fastlåste konflikter. Der har hun møtt mennesker på begge sider.


Del denne artikkelen på: