Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Bang!
Noen av foredragene på Bok i Sentrum var morsommere enn andre. Knut Jørgen Røed Ødegaard var et høydepunkt i så måte!
Av Bent Johan Mosfjell, 30. Oktober 2006, kl. 10.01

Solene

Knut Jørgen Røed ØdegaardKometer regnes av mange som en trussel. De har imidlertid vært en forutsetning for liv. De gav vann og komplekse molekyler til jorden.

knut Jørgen Røed Ødegaard er flink til å finne vinklinger som gjør stoffet interessant. Kombinasjonen av en nerds kunnskap om databruk og et pratetrolls formidlingsevne gjør hans foredrag til en opplevelse. Galakser og soler beveger seg over skjermen og du kan høre smellet som utryddet dinosaurusene for 64,98 millioner år siden. Et passelig stort smell. Det drepte øglene og lot menneskene leve.

En episode fra 1994 er svært interessant. Man observerer et perlekjede av kometer på himmelen. Når man regner seg tilbake i tid, ser man at opprinnelsen er at de kommer av en komet som er dratt i stykker av Saturn. Når man regner seg frem i tid, blir man enda mer interessert. De treffer Jupiter og etterlater enorme flekker. Den største er på størrelse med Jorden.

Månet ble skapt gjennom en enorm kollisjon. Jorden hadde opprinnelig en søsterplanet, Teia, som gikk i samme bane rundt solen. Etter 100 millioner år kolliderte disse. En videoanimasjon viste hendelsesforløpet. I boken Bang! kan man se bildene fra denne animasjonen.

- Jeg har vært mye i media og der får man kun presentert fragmenter av stoffet. Det var en befrielse å kunne skrive en bok der jeg hadde mulighet til å gå i dybden, forteller en glødende forfatter til Bokavisen etter å ha signert bøker i ti minutter.

MeteorittEtter foredraget var det nemlig mulig til å holde en meteoritt i sine hender og se biter av månen og mars.

- Noe av boken er hentet fra foredraget og noe av foredraget er hentet fra boken. Det har vært en prosess.

Ødegaard er svbært fornøyd med salgstallene selv om han ikke får lov av forlaget til å fortelle dem.

- Det har spesielt vært morsomt å lese all den gode omtalen på internett fra mennesker som er begeistret for boken!


Del denne artikkelen på: