Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Espen Haavardsholm roses i Danmark
Espen Haavardsholms kritikerroste roman GUTTEN PÅ PASSBILDET er nylig utkommet i Danmark på forlaget Batzer, og romanen får flotte kritikker i dansk presse.
Av Kari Hagen, 31. Oktober 2006, kl. 18.49

Gutten på passbildet
I en lang og grundig anmeldelse i anerkjente Jyllands-Posten får GUTTEN PÅ PASSBILDET fem stjerner og anmelderen skriver:

”Fremragende dokumentarisk-fiktiv erindringsroman av Espen Haavardsholm … en både spennende og bevegende roman om en oppvekst i Oslo”
FEM STJERNER, JON HELT HAARDER, JYLLANDS-POSTEN

Torben Brostrøm i avisen Information skriver:

”Det gir en særegen rytme og dimensjon i selverkjennelsen, at barndoms- og pubertetshistorien i hvert tredje kapitel får tilføyd en overstemme: Espen versus Nils.
Metatekst uten metafysikk i det kulturradikale miljø, som morsomt, ironisk og presist tegnes opp gjennom familiens selskapelige liv, kolorert med navngitte kjendiser … romanens kulminasjon … er et besettende skrivestykke og en voldsom hendelse, som har krevd en fint løpende forberedelse romanen igjennom … en dreven atmosfæreskaper og tidsbildemaler er denne Espen med sine omriss av den kalde krigen i verden utenfor og sine referanser til eventyr, drømmer, dannelseskultur, rockemusikkens lyd og tekster and all that jazz.”

Espen Haavardsholm (3).jpg
Avisen metroXpress gir romanen fem stjerner og skriver om boken:

”En storslået, læseværdig roman, som dybest set handler om at blive til.”

Her hjemme er Haavardsholm aktuell med TJUE, oppfølgeren til GUTTEN PÅ PASSBILDET.
TJUE er også solgt for utgivelse i Danmark.

Espen Haavardsholm (f. 1945) debuterte i 1966 med novellesamlingen TIDEVANN, og var sentral i kretsen rundt tidsskriftet ”Profil”. Han brøt gjennom med ZINK (1971). Blant hans noveller og romaner er flere oversatt til svensk, dansk, tysk, russisk og fransk, og tre av dem er filmatisert. Han har også skrevet essays, og biografier om Aksel Sandemose (1988), Martin Linge (1993) og Johan Borgen (2000). Hans mest kjente romaner er STORE FRI (1983), ROGER, GULT (1986), DET INNERSTE ROMMET (1996), GUTTEN PÅ PASSBILDET (2004) og TJUE (2006). I 2006 ble Haavardsholm tildelt Aschehougprisen for sitt forfatterskap.

Del denne artikkelen på: