Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Kongelig fortjeneste
Lars Saabye Christensen er utnevnt til Kommandør av Den kongelige Norske St Olavs Orden
Av Kari Hagen, 21. Oktober 2006, kl. 10.06

H.M. Kongen har utnevnt forfatter Lars Saabye Christensen til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for fortjeneste av norsk litteratur.

Halvbroren
Ordensrådet har i sin vurdering lagt vekt på at han i sitt forfatterskap med enkle midler og kunstnerisk fantasi, har maktet å levendegjøre de mennesker han skriver om, på en måte som har gjort det til en stor og gledelig opplevelse å lese hans dikt og romaner. Videre er det lagt vekt på hans arbeid for å hjelpe frem nye talenter i norsk litteratur

Christensen vokste opp på Skillebekk, men bodde mange år i Sortland i Nord-Norge. Begge disse stedene er tett knyttet opp til hans forfatterskap, og går igjen i så å si alle hans verker. Nå har han flyttet tilbake til Skillebekk og bor der sammen med sin kone og katten Sarepta.

Han debuterte i 1976 med diktsamlingen Historien om Gly og mottok for denne Tarjei Vesaas' debutantpris. Hans første bok var imidlertid Grønt lys, en stensilsamling med dikt han utgav på gaten.

Christensen har skrevet en rekke dikt og skuespill, men har imidlertid utmerket seg mest som romanforfatter. Hans første roman kom året etter debuten, og het Amatøren. Gjennombruddet kom imidlertid ikke før i 1984 med Beatles som gav ham Herman.

I 2001 (hans 25-årsjubileum som forfatter) kom Halvbroren. Boken høstet ham blant annet Brageprisen og Nordisk Råds Litteraturpris. Halvbroren er solgt i over 200 000 eksemplarer og er solgt til 22 land. Boken løftet Christensen opp som Norges fremste samtidsforfatter, og er blitt en søyle ikke bare i hans forfatterskap, men også i norsk samtidslitteratur.



Del denne artikkelen på: