Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Billedhugger Lars Utnes ukjente familie!
"Bestefar jaget sjørøvere i Kina og var skipskaptein under krigen, Oldemor endte sitt liv på anstalt og oldefar var berømt i sin tid, men hvordan opplevde de dette?…"
Av Kari Hagen, 5. Oktober 2006, kl. 10.28

Lars Utnes ukjente familie
Inger Stangeland

Billedhugger Lars Utnes ukjente familieBilledhugger Lars Utnes tidlige familie har i flere år vært holdt skjult, eller i det minste vært lite kjent, for offentligheten. I denne boken får leserne et spennende innblikk i hans liv og virke sammen med hans første kone og barn fra første ekteskap.
Inger Stangeland, barnebarn av Lars Utne. Har skrevet en spennende beretning som inneholder både fotografier og sitater fra gamle brev skrevet av hovedpersonene i boken.

Om boken:
For hver generasjon går mye slektshistorie tapt, og dermed også viktige detaljer fra vår felles verdenshistorie.

Vi visste at Bestefar jaget sjørøvere i Kina og var skipskaptein under krigen, at Oldemor endte sitt liv på anstalt, at Oldefar var ganske berømt i sin tid, men vi visste ikke hvordan de opplevde dette selv …

Gjennom gamle brev og minner blir "den glemte" slekten etter billedhugger Lars Utne løftet ut av skuffer og hukommelsestap og fremstår her som sannferdige, levende historier fra Norge, Europa og Asia i tidsrommet 1862-1945.

Dette er en familieberetning som begynner med Lars Utne (født i 1862 i Hardanger), hans kunstneriske liv og to ekteskap. Gamle brev belyser hans første kones tragiske skjebne i Berlin i årene 1888 til 1894. Videre fortelles det om kunstnerens sønn Frithjofs triste barndom i forskjellige fosterhjem og den opprivende opplevelsen da hans eldre bror dør 12 år gammel. Historien fortsetter med Frithjofs tid til sjøs som femtenåring, hans mange år i Kina som offiser i det kinesiske tollvesenet, hans eventyrlige ferd med skonnert fra Norge til Singapore med kone og barn om bord og deres lykkelige år der. Boken avsluttes med familiens gjenforening etter krigen.

Om forfatteren
Inger Stangeland er datter av Frithjof Utne og er født i Shanghai i 1922. Etter krigen ble hun gift med Ingolf Stangeland, som senere ble maritim direktør i rederiet Sig. Bergesen d.y. De fikk tre barn, og etter hvert seks barnebarn og ett oldebarn. Da forfatteren ble alene, utdannet hun seg til hjelpepleier og fotterapeut og var ansatt i hjemmesykepleien og på sykehjem i Asker og Bærum.


Del denne artikkelen på: