Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Sun Zi - Krigføringens kunst
Boken er en 2.500 år gammel kinesisk lærebok i militær taktikk og strategi. Den beskriver konfliktens anatomi og kan være til nytte i all kommunikasjon og menneskelig samhandling fra internasjonalt til mellommenneskelig nivå.
Av Kari Hagen, 4. Oktober 2006, kl. 6.02

sun zi.jpgKrigføringens kunst (The Art of War) er blant verdens mest siterte bøker. Den ble skrevet av den kinesiske offiseren Sun Zi for over 2400 år siden, og med forbløffende gyldighet kaster teksten lys over nåtidens situasjoner – og feilgrep.

Krigføringens kunst er et tidløst filosofisk verk med stor verdi for ledelse, bedriftsstrategi og militær taktikk, men også for dagliglivet. De korthugde læresetningene er allmenngyldige lærdommer om hvordan konflikter vinnes på smidigste vis, uten ødeleggelser eller blod på sverdet.

Sun Zi var Sokrates’ samtidige, og sistnevntes tese ”Kjenn deg selv” er blant grunnsetningene også i Krigføringens kunst. Men Sun Zi sier at en også må kjenne fienden like godt som seg selv. Først da skal man avveie om krig er det riktige skritt – og uansett skal krig alltid være siste utvei. For paradoksalt nok handler Krigføringens kunst like mye om hvorfor man ikke bør gå til krig. Kamp er i seg selv risikabelt, og bør unngås så langt råd er. Hvis krig er uunngåelig, er den største ferdighet å vinne uten å bruke våpenmakt, og uten å ødelegge fiendens land eller drepe fiendens soldater.

«Det er best å bevare fiendens stat intakt, bare nestbest å ødelegge den. Å kjempe hundre slag og vinne hundre seire er ikke toppen av dyktighet. Å ikke kjempe og underlegge seg fiendens styrker er toppen av dyktighet.»
Teksten er oversatt av Thor Dag Halvorsen etter Samuel B. Griffiths veletablerte tolkning. I tillegg inneholder denne utgaven kommentarer og utdrag fra andre klassiske verk om strategi og ledelse. Boka er innbundet i kinesisk finsilke og rikt illustrert.


Del denne artikkelen på: