Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Brageprise til Solstad
Dag Solstad fikk Brageprisen i går. Brages hederspris gikk til oversetterne Kari og Kjell Risvik. Bent Sofus Tranøy vant fagbokprisen og Stian Hole prisen for barne- og ungdomsbøker.
Av Bent Johan Mosfjell, 17. November 2006, kl. 15.46

De nominerte bøkene

Utdelingen av Brageprisen er en av de store begivenhetene i forlagsbransjen. Det er en prestisjetung pris. Den deles ut i fire kategorier, samt en hederspris. I år deles prisen ut for 15. gang og listen over tidligere vinnere er imponerende. Listen oer årets nominerte, med juryens begrunnelser finner du her.

Åpen klasse - skolebøker

Vinnere av åpen klasse

Kathinka Blichfeldt, Tor Gunnar Heggem og Ellen Larsen vant prisen for boken Kontekst – basisbok. Brages presentasjon av boken og forfatterne.

Juryen bestod av Harald Rosenløw Eeg, Elin Bonde og Eivind Volder Rutle.

bragestianhole.jpgBarne- og ungdomsbøker:

Denne klassen ble vunnet av Stian Hole for sin bok Garmanns sommer. Brages presentasjon av boken og forfatteren.

Juryen bestod av Ole Peder Moy, Anne Kristin Lande og Toril Lefstad.

- Garmanns sommer er en helstøpt, vakker, underfundig, morsom og vemodig billedbok, ifølge juryen.

En av programlederne mente for øvrig at Stian Hole lignet på Garmann...

bragetranoy.jpgFaglitteratur

Prisen ble gitt til Bent Sofus Tranøy for Markedets makt over sinnene. Brages presentasjon av boken og forfatteren.

Juryen bestod av Karianne Bjellås Gilje Per Øystein Roland og Dag Gjestland.

Tranøy utfordrer politiske dogmer og de etablerte fagmiljøene med klare personlige standpunkter.

Til Bokavisen uttrykte Tranøy glede over at prisen - i disse tider med hyllemakt og kjedemakt - ville gi boken en bedre sjanser til å nå ut til leserne.

bragesolstad.jpgSkjønnlitteratur for voksne

Dag Solstad vant denne gjeveste prisen for Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman. Brages presentasjon av boken og forfatteren.

- Prisvinneren i klassen for skjønnlitteratur har vært med på å prege norsk litteratur i en årrekke. Årets bok er formmessig nyskapende og et steg videre i forfatterens nitide utforsking av hva en roman er og kan være, skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen har bestått av Cecilie Brun Løwe, Thor Arne Sæterholen, Thorstein Norheim, Anne Merethe Kjelsvik Prinos og Rune Christiansen.

Hedersprisen

Kari og Kjell Risvik

Hedersprisen ble delt ut til oversetterne Kari og Kjell Risvik for deres «formidling, ordkunst og uvurderlige bidrag til norsk skriftkultur».

Brageprisen administreres av Forleggerforeningen. Året har vært preget av Oversetteraksjonen, en konflikt mellom oversetterne og Forleggereningen. I sin takketale sa Kjell Risvik på spøk at dette kanskje kunne tolkes som en utstrakt hånd i etterkant av konflikten.

Av involverte ble det avvist at det var noen sammenheng. Det virket også som omalle mente prisen var høyst fortjent. Kari og Kjell Risvik er svært anerkjente og produktive oversettere.

En stor begivenhet

brageprogramledere.jpg

Petter Schjerven og Kari Slaatsveen var kveldens programledere.

brageprisutdelere.jpg

Disse fire - og Trond Giske - delte ut de fire prisene. Helga Hetland, Ola Bye Rise, Eirik Newth og Anne Otersholm.

Gamle Logen var fullsatt

Gamle Logen var fullsatt under arrangementet. De moret seg både med selve utdelingen og kåseri av Are Kalvø og musikk av Elvira Nikolaisen. Den unge pianisten Steffen Horn spilte på flygel.

Det eneste negative var bandet som spilte før arrangementet begynte. Det eneste positive som kan sies om det, er at ganske mange ikke la merke til dem. Det passer seg ikke å spytte, banne og skrike etter øl når man synger i Gamle Logen og ha tekster hvis intellektuelle nivå var som følger: "Øl og rødvin, fy faen". Merkelig at en dannet forsamling kan invitere slikt!

bragevinnermedredaktor.jpg

Etter prisutdelingen var det mingling med mat og drikke. Her er prisvinner Bent Sofus Tranøy med sin redaktør Harald Engelstad. Redaktørenes betydning undervurderes ofte. Engelstad har vært redaktør for 5 prisvinnere i kategorien faglitteratur.


Del denne artikkelen på: