Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
En reise i helvete - Anna Politkovskaja
”Mine artikler er skrevet for fremtiden. De er et vitnesbyrd om de uskyldige ofrene for den tsjetsjenske krigen, og dette er årsaken til at jeg samler alle mulige detaljer.” A. P.
Av Kari Hagen, 24. November 2006, kl. 8.41

Anna Politkovskaja.jpg
En reise i helvete
Anna Politkovskaja

Rapport fra krigen i Tsjetsjenia

Lørdag 7.oktober 2006 ble Anna Politkovskaja myrdet i heisen opp til sin leilighet, skutt på kloss hold. Ingen vet hvem som sto bak, men alt tyder på at hennes arbeid som journalist og forfatter er bakgrunnen for drapet.
En reise i helvete
En reise i helvete var den første boken av Anna Politkovskaja som ble utgitt på norsk (2001). Den er basert på hennes reiser til Tsjetsjenia som journalist for ukeavisen ”Novaja Gazeta” i Moskva i perioden juli 1999 til januar 2001. Boken kommer nå i pocketutgave med nyskrevet forord av Kjell Olaf Jensen.

Her dokumenteres rystende overgrep mot sivilbefolkningen fra både russiske og tsjetsjenske makthaveres side. Politkovskaja intervjuer mennesker som har mistet sine hjem, som har opplevd at hele landsbyer og tettsteder er blitt jevnet med jorden. Hun gir en rå og intens studie av en konflikt som ennå ikke viser tegn til å bli løst.

Anna Politkovskaja var en av ytterst få journalister som dekket Russlands ’antiterrorkampanje’ i Tsjetsjenia på en kritisk måte. Men president Putin har ikke plass til engasjerte og granskende journalister i sin gjenoppreising av et mektig og stolt Russland.

Politkovskaja nektet å følge de ytringsfrihetsfiendtlige lovene som gjelder for journalister i Tsjetsjenia, og hun motsatte seg at russiske offiserer og generaler skulle bestemme hva hun fikk rapportere om fra krigsområdene.
Hun ønsket først og fremst å få den tsjetsjenske sivilbefolkningen i tale og å se med egne øyne hvordan russiske soldater oppfører seg i utbryterrepublikken.

Hennes mot og integritet var uvanlig. Hun fortsatte sitt arbeid, helt til hun ble drept.

Boken En reise i helvete er begynnelsen på en kamp andre må føre videre.
Boka er en hyllest til granskende og pågående journalistikk, og et dokument over en krig som ser ut til å være glemt i Vesten. Men fremfor alt fremstår Politkovskajas artikler som en tragisk studie i menneskelig svik og svikt.


ANNA POLITKOVSKAJA

Politkovskaja var født i byen New York hvor hennes Sovjet-Ukraniske foreldre var diplomater ved FN. Hun ble uteksaminert fra MGU i 1980 med en grad i journalistikk og begynte karrieren i avisen Izvestija. Siden juni 1999 har hun skrevet kommentar-artikler for Novaja Gazeta. Politkovskaja var også fast spaltist i det norske nyhetsmagasinet Ny Tid, som hun skrev eksklusivt for i en månedlig spalte gjennom 2006.

Hun ble blant annet blitt tildelt Den norske forfatterforeningens ytringsfrihetspris (2003) og Olof Palme-prisen i Sverige (2004).

Bøker på norsk

Anna Politkovskaja (2001) En reise i helvete. Rapport fra krigen i Tsjetsjenia Pax forlag
Anna Politkovskaja (2005) Putins Russland Cappelen

Artikler på norsk

"Russlands nye middelalder"] Ny Tid 7. oktober 2006.
"Strategisk rasehat" Ny Tid 12. mai 2006.
"Putins metode" Ny Tid 10. mars 2006.

Intervjuer med Politkovskaja
Med livet som innsats Intervju trykket i Aftenposten i november 2005.



Del denne artikkelen på: