Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
TV 2-sjef blir fulltids-forfatter
Etter de siste årenes suksess på bokmarkedet, gjør Tom Egeland barndomsdrømmen til virkelighet og blir forfatter på full tid.
Av Kari Hagen, 23. November 2006, kl. 21.51

Tom Egeland.jpgEgeland legger bak seg en lang karriære innenfor journalistikken.
Han har arbeidet som journalist i Vi Menn og Aftenposten, som vaktsjef i Aftenposten Aften og nattredaktør i Aftenpostens morgenutgave, og som redaksjonssjef (1992-2000) og nyhetssjef (2000-2006) i TV 2-nyhetenes Oslo-redaksjon.

Det er vemodig å ta farvel med alle mine gode kolleger i TV 2, sier Egeland. - Likevel føler jeg at tiden er riktig for å satse fullt og helt på å skrive bøker.

Det har vært spennende å ha fått være med på å bygge opp TV 2-nyhetene, sier han videre, og forlater TV-kanalen bare uker før Nyhetskanalen lanseres.
Men ifølge Egeland ligger det ingen dramatikk bak oppsigelsen: - TV 2 er en fantastisk arbeidsplass! Men etter snart 30 år i journalistikken, har jeg lyst til å kaste meg ut på dypt vann igjen.

Sirkelens endeI 1988 debuterte Egeland med grøsseren Stien mot fortiden om et moderne par som blir fanget i norsk vikingtid (gjenutgitt i 2006 under tittelen Ragnarok), men publikumsgjennombruddet kom med boken Sirkelens ende, om funnet av et gullskrin som inneholder et 2000 år gammelt manuskript som vil endre vår forståelse av Jesus og kristendommen.

Flere år etter romanens utgivelse i 2001 ble det påpekt av anmeldere og lesere at den har store tematiske likhetstrekk med den internasjonale bestselgeren Da Vinci-koden, som utkom to år senere, i 2003.
Selv har Egeland, i intervjuer både i norske og internasjonale medier, kategorisk avvist antydningene om at Dan Brown kan ha plagiert ham.

Ulvenatten.jpg
Hans siste roman, Ulvenatten, skal bli både spillefilm og tv-serie. Opptaksstart blir ifølge Nordisk Film i mars 2007, med premiere på senhøsten samme år. Regissør blir svenske Kjell Sundvall. Bøkene er nå solgt til 15 land, og bare i Italia har Sirkelens ende et opplag på 80 000.

Nå arbeider Egeland med en oppfølger til Sirkelens ende, og i følge Aschehoug vil boken forhåpentligvis bli lanseringsklar neste bokhøst.
Boken handler om arkeologen Bjørn Beltø som avdekker historiske og teologiske gåter knyttet til bibelhistorien, Olav den hellige og Snorre.

Tom Egeland er oldebarnet til folkedikteren Jon Flatabø. I et intervju med Aftenposten fortalte Egeland at hovedpersonen Bjørn Beltø i Sirkelens ende er oppkalt etter to av Flatabøs pseudonymer: Bjørn Botnen og Sven Beltø.
.
Her er hans tidligere utgivelser:

Stien mot fortiden (ny tittel 2006: Ragnarok) – parapsykologisk grøsserroman (1988)
Skyggelandet – parapsykologisk grøsserroman (1993)
Trollspeilet – kriminalroman (1997)
Sirkelens ende – kriminalroman (2001)
Trollspeilet – ">Åndebrettet – kriminalroman (2004)
Ulvenatten – kriminalroman (2005)



Del denne artikkelen på: