Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Vibeke Løkkeberg italiensk ridder
Den italienske ambassadøren kunngjør at Vibeke Løkkeberg er slått til ridder av den italienske presidenten. Vi gratulerer!
Av Kari Hagen, 28. November 2006, kl. 21.24

Vibeke Løkkeberg.jpg
Vibeke Løkkeberg er slått til ridder av den italienske solidaritets stjerneorden fordi hun gjennom sin kunstneriske og litterære aktivitet har bidratt til å opprettholde en interesse for Italia i Norge.

Det er særlig Løkkebergs roman PURPUR, som utkom i 2002, som henter sitt stoff fra Italia.
Romanen, som kombinerer et unikt historisk materiale og detaljskarp fortellerkraft, fikk strålende kritikker da den utkom.

Etter premièren på den kontroversielle filmen "Hud", hvor kritikerne i Norge slettes ikke var nådige, ønsket ekteparet Løkkeberg/Kristiansen seg seg avstand og fred.
Drømmen var Italia og i 1987 kjøpte ekteparet gården Il Casone, usett.

Val d Orcia.jpg
Gården, eller den gang ruinen etter en gård ligger i dalen Val d'Orcia, noen kilometer fra byen Pienza, som ellers omkranses av byene Montalcino, Montepulciano midt i den sentrale delen av Toscana.

Uten vann og strøm, med to barn på 12 og 5 år og minimale Italienske språkkunskaper skapte de med mye innsats ett fantastisk hjem og det var her på gården hun fikk ideen til den historiske romanen "Purpur".

Romanen
I stormaktens sentrum, nær renessansepaven Pius 2.s hær og hoff, befinner en norsk kvinne seg. Anna er hentet fra 1400-tallets klosterliv på Vestlandet, viet til en toscansk adelsmann og stilt til pavens disposisjon som fargerske fordi hun kjenner purpurfargens hemmelige ingredienser.

Purpur, som framstilles av sekretet fra en mer eller mindre utdødd snegleart, har siden antikken vært skattet på høyde med gull. Men purpurfargens symbolverdi overgår alt annet; det er denne dyprøde gløden som skal pryde en paves kappe foran korstoget mot Konstantinopel. Sultanen og hans janitsjarer skal skrekkslås og beseires ved hjelp av purpur når Europa skal samles under én religion.
Purpur
Anna er verdifull og beskyttet fordi hun besitter noe paven trenger. Hun utfordrer - på heltinners vis - de begrensningene som er lagt på hennes kunnskap. Så fristes hun over evne: En dag er skatten oppbrukt og konvensjoner brutt; hun har ikke lenger noe å tilby maktens menn - verken sønner eller purpur. Dette er den gamle leksa om igjen: Hun er ferdig som kvinne.

Eiendommen Il Casone ble i sin tid gitt til den religiøse organisasjonen "La Scala", som har hovedsete i Siena og er bygget opp av rike italienere. "La Scala"s misjon var å hjelpe pilegrimer med husly på ferden langs hovedfartsåren fra det nordlige Europa til Roma
Gården ble ett oppholdssted for dem som ikke klarte å gå videre. Her visste pilegrimene at de fikk husrom og pleie.

Blandt mange rosende kritikker, ble boken omtalt følgende i Vårt Land:
”Denne boken gjør noe med meg. Om der er tiden den er satt inn i, det historiske som rammer inn handlingen, eller menneskene hun beskriver som tar meg, vet jeg ikke. Det er antagelig alt, hele boken. Vibeke Løkkeberg setter ord på menneskenes tanker og handlinger på en slik måte at bokens innhold blir meget aktuelt.”

PURPUR
er utgitt i svensk, dansk, tysk, nederlandsk, gresk og russisk oversettelse.

Løkkeberg, Vibeke
F.22.januar 1945 i Bergen. Utdannet ved Statens Teaterskole. Filmskuespiller, regissør og filmprodusent fra 1967 - 1991. Har deretter viet seg til å skrive romaner.
Skuespillerdebuten var i "Liv" i 1967, regissert av ektemannen, den nå avdøde film-, fjernsyns- og teaterreggisøren Pål Løkkeberg. Forfatterdebuten var i 1989 med "Leoparden". Bor nå i Oslo.

Bøker

Leoparden (roman)
1995 Jordens skygge (roman)
2002 Purpur (roman)
2004Brev til himmelen (roman, Oktober)

Filmer
1967 Skuespiller i Liv regi Pål Løkkeberg 1970 Skuespiller i Exit, regi Pål Løkkeberg
1970 Abort (regidebut, kortfilm)
1975 Regn (kortfilm)
1978 Skuespiller i Formynderne, regi Nicole Macé
1981 Løperjenten
1985 Skuespiller i Høvdingen, regi Terje Kristiansen
1986 Hud
1991 Måker


Terje Kristiansen

I en årrekke kinosjef og kultursjef i Ås kommune.
Har samarbeidet med Vibeke Løkkeberg i flere filmprosjekter, blant annet "Løperjenten" og "Måker".

Regisserte - og hadde hovedrollen - i "Høvdingen".

I 1980 etablerte han Ås Film, og i 1985 The Norway Film, som blant annet var med på å produsere "Moskitokysten", "Mio min Mio" og "Veiviseren".


Del denne artikkelen på: