Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
For kropp og sjel
Jan Mesicek er forlagssjef i det lille forlaget Lille Måne. De gir ut bøker innenfor kropp og sjel-segmentet, men har også et par nøye utvalgte romaner på sin utgivelsesliste.
Av Bent Johan Mosfjell, 18. Desember 2006, kl. 9.42

Jan MesicekJan Mesicek er travelt opptatt nå før jul men tar seg likevel tid til en prat med Bokavisen. Vi har nettopp lest Kildens Utspring som de gav ut ifjor (anmeldelse følger snart). Den er en av forrige århundres største ideologiske klassikere og kultbøker. Boken er riktignok en litt merkelig utgivelse for et forlag med småbøker om kropp og sjel som spesialfelt.

- Det første privilegiet for en forlegger som driver et lite forlag for seg selv er at man kan gi ut de bøkene man har lyst til å gi ut. Ifjor ville Ayn Rand fylt 100 år, og jeg la merke til at denne boken var ledig.

Dette er fjerde gang boken fra 1943 er utgitt på norsk. The Fountainhead (som er originaltittelen) er solgt i seks millioner eksemplarer og selger fortsatt omtrent 100 000 eksemplarer i året. Boken er utgitt på mer enn 20 språk.

- Denne boken har betydd mye for meg opp gjennom årene. Howard Roark er den ultimate helt for alle som sloss i motgang.

Lille Måne har imidlertid et annet fokus enn romaner.

- Mengden skjønnlitteratur er ubegripelig. Jeg har slått fra meg å gjøre dette til hovedlevebrød. Jeg har derimot satset på kropp og sjel, kost og ernæring. Jeg kjenner mange i det norske fagmiljøet og vet hva som er kvalitet og hva som ikke er det.

Mezicek forteller at spesielt boken til Sten Sture Skaldeman, Spis deg ned i vekt, og Kunsten å være snill av Stefan Einhorn har solgt bra.

- Det er inspirerende å gi ut bøker som gir respons. Jeg får stadig telefoner fra mennesker som har gått ned 20-30 kg etter å ha fulgt oppskriften i boken til Skaldeman.

Det er her snakk om en diett som inneholder bacon og majones, men som har kuttet ut alt sukker. Det er blitt kalt steinalderkosthold.

Mesicek forteller litt om planene for neste år.

- Jeg har kjøpt en ny svensk roman, Vokteren. Det er en spennende thriller, en bok der Falling Down møter American Psycho. Jeg har i tillegg stor tro på en en roman fra Einhorn, Den syvende dagen.

- Vi vil i tillegg gi ut gavebøker innen kropp og sjel segmentet. Det finnes mye bra der om man velger ut det beste.


Del denne artikkelen på: