Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Forfatter med doble øyeblikk
En kraftfull og rørende debut. Richard G. Wiik har entret scenen.
Av Kari Hagen, 11. Desember 2006, kl. 21.34

De doble øyeblikk
Debuten hans er ikke dikt og ikke noveller, men snarere prosaisk poesi, også kalt flash fiction.
Med en stor stilsikkerhet og direkte innhold tvinges leseren til å ta stilling til forfatterens tekster i boken De doble øyeblikk

Forfatter Richard G. Wiik, født 1962, har i mange år jobbet med mennesker på forskjellige arenaer.
Han har sin hovedbakgrunn fra utdanningssektoren, og har i tillegg arbeidet med rekruttering og lederutvelgelse.
Nå er han klar med sine opplevelser og iakttakelser i bokform.

Wiik har fanget øyeblikk fra sitt liv og gitt dem ansikt gjennom tekststykker som er både provoserende, rørende og avslørende. Om bakgrunnen for boken forteller Wiik:

- Vi menn vil så mye her i verden. Av og til vil vi være litt Ulf Lundell, og av og til litt Lars Monsen i skogen. Men så er livet som oftest alt mulig derimellom. Mest av alt vil vi gjerne forstå. Forstå, som de ydmyke, enkle hverdagsmennesker vi er.
Jeg har møtt mange mennesker uten å forstå dem. Jeg har sett mange kunstverk jeg ikke begriper verdien av. Jeg har lest mange dikt, ofte med kun et par ord på en side, uten å forstå meningen i dem, og mange bøker jeg ikke kjenner nerven i.

Setter fingeren på livet

De doble øyeblikk, derimot, er vanskelig å ikke forstå.
De direkte tekstene beskriver komplekse forhold, men på en begripelig måte.

- I ”De doble øyeblikk” har jeg villet prøve å gi ordene en enkel, begripelig og fyndig drakt, skrive en slags prosaisk poesi, en form for sublim flash fiction som treffer og slår, og som får leseren til å tenke ”ja, akkurat, godt sagt”, eller ”jeg skjønner akkurat hva du mener, jeg kjenner meg virkelig igjen.” Hvis noen synes jeg har greid å sette fingeren på noe, og skape vakre formuleringer de ikke må kjempe med å forstå, vil jeg føle meg lykkelig.

Forfatteren har fanget øyeblikk fra sitt liv og gitt dem et ansikt gjennom tekststykker som er både provoserende, rørende og avslørende.

- Jeg prøver å la tekstene gi uttrykk for vanlige, menneskelige tanker og følelser, som lengsel, avmakt, takknemlighet, savn og lidenskap, og å gjøre det gjennom et ærlig og direkte språk. Tristessen er heller aldri langt unna.
Forfatteren er også delvis samfunnskritisk uten å innta en venstreradikal konsensustilnærming, men mest sentralt i boken står poetiske og sterke skildringer av mellommenneskelige relasjoner, livet etter døden, og kjærligheten i all dens mangfold.
Dette er en sterk og svært velskrevet debut.

I tekststykkene er det seeren som trer fram, den skarpe iakttageren som gjennom opplevelser også nakent utleverer sine egne små glimt av tiden.
Gjennom overskrifter som ”Kvinnen og lidenskapen” og ”Døden og kjærligheten” gjøres begrepet ”flash fiction” til et vakkert vitnesbyrd på tanker og følelser som er gjenkjennbare hos oss alle.

Dette ønsker vi mer av.

Boken er utgitt av Bokforlaget Publica AS har som formål å utgi skjønnlitterære bøker i samarbeid med både debutanter og etablerte forfattere. Konseptet muliggjør utgivelse av selv "smale" skjønnlitterære verk.

Forlag og forfatter samarbeider tett både om den litterære og den økonomiske delen av bokutgivelsen.
Dermed oppnår man høy kvalitet over sluttproduktet, samtidig som opplaget justeres i takt med hva man kan forvente å selge.

Publica Bok AS har tilhold i Sandnes kommune (Rogaland), og samarbeider med flere andre forlag om bokutgivelser.



Del denne artikkelen på: