Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Guide til Alexander Kielland
I 2006 var det hundre år siden Alexander Kielland døde. Bokavisen bringer her en guide til gode nettressurser om forfatteren
Av Bent Johan Mosfjell, 31. Desember 2006, kl. 19.54

Alexander KiellandEt godt utgangspunkt for generell informasjon er Wikopedias artikkel om Alexander Kielland, se også engelsk utgave. Den mest omfattende oversikten finner du her på Roglandsdatabasen Robin.

Alexander Kielland (1849 - 1906) regnes som en av de fire store i norsk litteratur. Han var en del av en rik handelsfamilie i Stavanger, noe som preget hans forfatterskap. Han debutterte med novellesamlingen Noveletter i 1879. I en drøy tiårsperiode frem til 1891 skrev han bl.a. 9 romaner og 6 skuespill.

Viktigste bøker:
- Garman & Worse. (Bokavisens anmeldelse)
- Skipper Worse (1882)
- Gift (1883) Mest kjent for uttrykket: "Flere byer i Belgia"

Et søk i BIBSYS etter Alexander Kielland gir dette resultatet, med de første 20 av 446 treff.

Langt særemne om Alexander Kielland fra Norsk Skole Forum som fikk karakteren 6. Hvis du er interessert i en artikkel om historien til familen Kielland med minimal vekt på forfatterskapet, anbefales denne.

Det er gitt ut flere bøker om Kielland. Den siste er Kjell Arild Pollestads Kielland privat som tar utgangspunkt i Kiellands korrespondanse. Av andre kan nevnes Kielland som melodramatikar av Jan Inge Sørbø og Forfatterens strategier: Alexander Kielland og hans krets av Tore Rem
.
Flere av Kiellands verker ligger offentlig tilgjengelig på nett i Projekt Runebergs oversikt over Alexander Kielland De har publisert to verker på norsk, Garman & Worse og Skipper Worse. Begge riktignok på et merkverdig språk.

Vi kan derimot helhjertet anbefale en samling med Alexader Kiellands brev. Den ligger tilgjengelig på nett for de som er interessert i denne siden ved hans liv. En flott oversikt!

Forfatterportretter av Kielland i ulike aviser:
Dagbladet
NRK


Del denne artikkelen på: