Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Islandsk nominasjon til Nordisk Råds litteraturpris
Den islandske forfatteren Hallgrímur Helgason er nominert til Nordisk Råds litteraturpris 2007 for boka Rokland. N.W.
Av Kari Hagen, 2. Desember 2006, kl. 13.08

Hallgrímur Helgason.bmp
Rokland utgis etter planen på norsk i 2008. Hovedpersonen i boka er en intelligent og urolig herre som kommuniserer med omverdenen gjennom blogging. Etter flere år i Tyskland flytter han hjem igjen til Island. Dette viser seg å ikke være bare enkelt.

Hallgrimur Helgason er en alsidig kunstner. Utdannelsen har han fra Arts and Craft School of Iceland og i 1980-1981 studerte han ved Akademie für die Bildenden Künste.
Han er en av Islands fremste og mest populære forfattere og hans bøker er oversatt til en rekke språk,

Han er dessuten en anerkjent kunstner og tegneserieskaper. Helgason har ogå hatt flere separatutstillinger i Reykjavik, New York, Paris og Boston. I tillegg er han også stand up-komiker, og i 1990 debuterte han som forfatter med romanen «Hella».
Hallgrimur Helgason ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris 1999 for den annerkjente og filmatiserte romanen 101 «Reykjavik» (Mál og menning) som ble utgitt i 1996.

Prisen blir tildelt for et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Verket kan være en roman, et drama, en dikt-, novelle- eller essaysamling, og må oppfylle høye litterære og kunstneriske krav. Prisen, som ble opprettet i 1962, utdeles årlig av Nordisk Råd og er på 350 000 danske kroner.
Listen over tidligere prisvinnere finner du her

Redaksjonen i Damm er svært fornøyde med å kunne gi ut Hallgrímur Helgasons bøker i Norge. – Helgason er en forfatter som uredd gir seg i kast med de store emnene, alltid forankret i virkeligheten, men hvor de utroligste ting kan skje.
På mange måter er hans forfatterskap som Island selv: en vulkansk sagaøy med verdens hippeste urbanister.
Et sted der Snorre og Björk lever side om side, forteller Frederik Lønstad, redaktør i Damm.

Islands forfatterDenne høsten er Helgason aktuell på norsk med boka Islands forfatter.
Hovedpersonen i boka våkner opp i en avsidesliggende dal. Han vet ikke hvor han er eller hvorfor den lille gutten maser sånn på ham. Etter hvert demrer det for ham at han kanskje er inne i en av sine egne bøker. Denne mangslungne og medrivende boka tar leseren med gjennom Islands kulturhistorie på en tankevekkende måte.

Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris offentliggjøres i begynnelsen av mars. Pengene deles ut i Oslo i månedsskiftet oktober/november 2007.


Del denne artikkelen på: