Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Helt konge
Biografien om Harald V er årets bestselger med en formidabel etterspørsel. Per Egil Hegges nære samarbeid med kongefamilien og det nære bilde av deres liv er en av grunnene til suksessen
Av Kari Hagen, 4. Desember 2006, kl. 10.57

Harald V
Per Egil Hegges autoriserte biografi Harald V har lenge toppet salgslistene over årets bøker.
Boka ble lansert i oktober med et førsteopplag på hele 60 000.
For å være sikre på at det er nok bøker til julesalget, har Damm denne uken bestilt et nytt opplag.
Samlet opplag på biografien om kong Harald er nå kommet opp i hele 80 000.

Hegge over hele landet
Forlagssjef i Damm, Ole Rikard Høisæther, kan fortelle at salget av boka er meget bra over hele landet. – Men det er ikke bare boka som er populær, også forfatteren er etterspurt.
Mange bokhandlere vil ha Per Egil Hegge på besøk. I november og desember deltar Hegge daglig på litterære arrangement, og han vil frem mot julaften signere bøker over hele landet, forteller Høisæther.

Per Egil Hegge.jpgOmfattende merittliste
Per Egil Hegge har vært redaktør i Aftenposten og A-Magasinet, korrespondent i Washington D.C., i London og i Moskva.
Han er også kjent for sin faste språkspalte i Aftenposten og som en profilert kritiker av Språkrådet, der han selv har vært medlem. Han er aktiv i riksmålsbevegelsen, og er medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Hegge har også mottatt flere priser. I 1968 mottok han Narvesenprisen (nå Den Store Journalistprisen) i 1993 Gullpennen (som nå gis ut under samlevignetten mediepriser) og i oktober 2003 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden som er en "belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten". Kongen er ordenens stormester

Hegge har skrevet bøker om sovjetisk og amerikansk politikk, biografier om Fritjof Nansen og Otto Sverdrup om unionsoppløsningen i 1905. I 2004 kom boken Og så må du ikke stille spørsmål om sin kones møte med det norske medisinske miljøet . Han har ellers gitt ut en egen bok om språk, Heng ham ikke vent til jeg kommer: en morsom bok om norsk språk og tegnsetting, og medvirket til flere andre.

Stor interesse
Han tror den store interessen for boka skyldes flere faktorer. – Hegge har samarbeidet nært med kongen, som har vært meget åpenhjertig. Det er kongens egen stemme vi hører gjennom hele boka. Det kommer frem mye nytt stoff, og kongen er åpen også om de vanskelige sidene ved sin gjerning og sitt privatliv.
I tillegg er boka rikt illustrert, og dronning Sonja har blant annet latt forlaget bruke et stort antall av hennes private fotografier.
Det er første gang vi ser bilder av kongen som griller på hytta, eller juleforberedelser fra kjøkkenet på Skaugum.
Per Egil Hegge er en meget anerkjent skribent, og han evner å sette kongens liv og gjerning inn i en historisk og politisk kontekst uten at det går ut over bokas personlige preg.

Store penger
Kongen har bestemt at hans andel av royaltyen skal gå til Kronprinsparets Humanitære Fond, noe som med de høye opplagstallene vil utgjøre et betydelig beløp til veldedige formål. Forlagssjef Høisæther bekrefter at også dronning Sonja får honorar for sine fotografier. Også disse pengene går uavkortet til kronprinsparets fond.


Del denne artikkelen på: