Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Smått og godt til ankerdrammen
Fortellerglede og kjærlighet til det maritime gjør denne boken til et usedvanlig bidrag til vår hjemlige seilerlitteratur. Flyt forlag med nok en godbit for havets entusiaster.
Av Kari Hagen, 6. Desember 2006, kl. 10.22

Smått og godt til ankerdrammen
Alf Bøe

Smått og godt til ankerdrammen.jpg
Denne boken gir et usedvanlig bidrag til vår hjemlige seilerlitteratur. Dens eneste sammenhengende linje er forfatterens åpenbare kjærlighet til sitt stoff, kombinert med gleden ved å fortelle, og ved å dele sin viten og sin begeistring for bokens maritime tema.

Utgangspunktet er forfatterens egen historie som seiler, gitt i glimt - guttedagenes ferder på Vestlandskysten i den tradisjonelle spririggede Oselveren, en sommer som kuttergast på 10 N 4, Johan Ankers vakre timeter konstruert i 1913, og senere ferder på egen kjøl: i skandinaviske farvann, vestover til Færøene, og en storartet ensom reise langs Norskekysten fra Tromsø til Oslo.

Bøes farkost gjennom snart 40 år er en klassisk 50 kvm. spissgatter bygget etter regelen av 1914, opprinnelig med Q i seilet, nu kledd med glassfiber, og lagt til rette for havseilas.
Et par egne kapitler er viet denne ”kjæledeggen” av en båt, som fremdeles seiles uten innebygget motor. Hva dette innebærer, praktisk og ikke minst emosjonelt, gir en grunntone til disse kapitlene.

Forøvrig er bokens lengste essay viet nettopp spissgatteren, i en fremstilling der Bøe redegjør for de klasseorganiserte norske spissgattere - like fra de tre klasser 80 kvm J, 60 kvm. Q og 40 kvm. V, som ble introdusert etter vedtak i KNS 1.februar 1914, til den siste 40 kvm. med merke W i seilet, introdusert like før siste krig og fremdeles å se på sommersjøen: et viktig forskingsbidrag på et felt der de hvite flekker fremdeles dominerer på kartet.

Og videre? Et knippe essays, skrevet etter innfallsmetoden, med tema fra store norske forfatteres skildring av seilas og sjø, og fra historiens skattkiste: om havets oppdagelsesreisende - en Pytheas, en Cook; om de klinkbygde nordiske skip, om Napoleonskrigenes fregatter; og om herrene Middleton og Belloc, to av de mer originale blant våre seilende forfedre

Bøkene fra Flyt Forlag kommer i et fast og forholdsvis lite format (11 x 17cm) - bøkene får plass selv i den minste bokhylle ombord i en båt! De er heftet, men med ekstra smussomslag. Opplagene er små, helt nede i 100 eksemplarer av enkelte titler.

Forlaget gir ut bøker om verdens eventyrlige seilaser. Seilasene vi leser om og drømmer om og som noen av oss også gjennomfører. Der ute, blant havsuler, delfiner, hval og hav – ikke annet enn hav i sikte – der fødtes ideen til Flyt Forlag: gjør all verdens eventyrlige seilaser, gamle så vel som nye tilgjengelige! Som tenkt så gjort – serien er etter hvert blitt omfattende. Og med et hav av bøker å ta av…



Del denne artikkelen på: