Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Steen-roman til utlandet
Øm, sår, hudløs, vakker og rystende er noen av det som beskriver Thorvald Steens siste roman. Boken ble en kjempesuksess og er nå trykket i et opplag på 10.000 eksemplarer.
Av Kari Hagen, 11. Desember 2006, kl. 0.01

8249503805.bmpThorvald Steens Vekten av snøkrystaller er solgt for utgivelse i Russland og Sverige. I Russland er det forlaget MIC som skal utgi romanen, mens forlaget Norstedts har kjøpt rettighetene for utgivelse i Sverige.

Drømmen hans er å bli en stor skihopper. Det er vinteren 1970, og den fjorten år gamle gutten setter utfor hoppbakken i håp om ny personlig rekord. Beina svikter idet han forlater hoppkanten, og han faller stygt. Legen konkluderer med at han lider av en uhelbredelig sykdom og at bare ett skihopp til kan være livsfarlig. Skal gutten fortelle foreldrene hva legen har sagt, eller skal han holde det hemmelig for å få sveve en siste gang? Hjemme er det som om mor mer og mer lever i sin egen verden og far forsøker å glatte over noe.

Vekten av snøkrystaller gir et levende bilde av en oppvekst i Oslo på begynnelsen av syttitallet, der Holmenkollrennet er årets høydepunkt. Nina med det røde skjerfet er den stiligste jenta på skolen.
Thorvald Steen har skrevet en klok, kraftfull og tankevekkende roman om et ungt menneskes kamp og om livet som ikke blir slik man hadde tenkt seg.
Boka tegner et særskilt vakkert portrett av en far og en sønn som står i fare for å miste hverandre.

Romanen fikk svært god kritikk da den utkom tidligere i høst:

Thorvald Steen.jpg
Steen står støtt … Thorvald Steen har levert en sår, øm og hudløs fortelling som berettes i en språklig sikker form, uten føleri, men med mye varme. Og med betydelig innsikt. Det handler om brodne drømmer, om ømfintlige relasjoner mellom mennesker som angår hverandre, om gryende usikre følelser. Vekten av snøkrystaller er en bok om oppvekst, en dannelsesroman – og en bok om ski og snø. Thorvald Steen har gjennom en årrekke levert sterke bøker i en genre og fra skiftende tidsepoker. Med denne boken er han på et vis vendt hjem, og han kan komme til å oppnå – og fortjene – et gjennombrudd hos et stort publikum”.
Aftenposten

”Vidunderlig, vakker og rystende … en leseopplevelse av de sjeldne … En fulltreffer!” Stein Roll, Adresseavisen

”en sår, øm og hudløs fortelling som berettes i en språklig sikker form, uten føleri, men med mye varme. Og med betydelig innsikt” Svein Johs Ottesen, Aftenposten

”Tjue i stil … et at de mest gripende ungdomsportrettene jeg har lest … et sjeldent godt og troverdig fortellerperspektiv” Gro Jørstad Nilsen, Bergens TIdene

Thorvald Steens roman Den lille hesten er solgt til Danmark, til forlaget Batzer & Co.

Thorvald Steen (f. 1954) debuterte som forfatter i 1983, og har utgitt romaner, diktsamlinger, noveller, dramatikk, barnebøker og essayistikk. Han har markert seg som en av våre mest internasjonalt orienterte forfattere. Sitt litterære gjennombrudd fikk han med diktsyklusen Ilden (1992), og et internasjonalt gjennombrudd kom med de historiske romanene Don Carlos (1993), Giovanni (1995), Konstantinopel (1999) og Den lille hesten(2002). Hans forrige roman Kamelskyer (2004) skal filmatiseres i Tyrkia.
Thorvald Steens historiske romaner er utgitt på 18 språk. Han er blitt tildelt Gyldendalprisen, og Doblougprisen for hele sitt forfatterskap.


Del denne artikkelen på: