Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Bokbåten Epos
På Vestlandet tøfferen en stor båt lastet med bøker mellom det ene stedet mindre enn det andre.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Januar 2007, kl. 20.00

Epos
Fylkesbilbliotekene i de tre fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal samarbeider om driften av Bokbåten Epos.

- Ordningen har eksistert siden 1959, og Epos har hatt jobben siden 1963. Den er spesialbygd for å fungere som et flytende bibliotek.

Elin Golten er ansvarlig fra Hordaland og gleder seg til båten skal komme til det fylket 24. mars. I Hordaland er det 52 stopp fordelt på 21 kommuner, mens det er 32 stoppested i 13 kommuner i Sgon og Fjordane og 72 stopp i 23 kommuner i Møre og Romsdal.

- Det varierer veldig hvor små steder båten er innom. Det minste stedet hos oss har vel 10 innbyggere, forteller Elin Golten.

En kontaktperson tar ansvaret for felles lån av bøker på hvert sted. Disse bøkene lagres ofte på lokalbutikken, men enkelte små steder oppbevares de til og med privat. Disse bøkene fungerer som et lokalt bibliotek. Det er selvsagt også lov å låne individuelt når båten kommer innom. Epos har et kulturprogram i hvert fylke, spesielt tilpasset for barn.

- Vi har et fast samarbeid med Den kulturelle skolesekken i Hordaland. Skoleklasser kommer på besøk, ofte også hele skoler eller barnehager. Båten tar 100 besøkende.

Hvert fylkesbibliotek har ansvaret for å bemanne båten med bibliotekarer, sørge for underholdning og for å stille opp med bøker. I Hordaland har båten til enhver tid 5 000 - 6 000 bøker ombord, av et samlet bibliotek på 20 000 bøker. En rekke bøker er til enhver tid utlånt.

- Det er spesielt morsomt når vi får besøk av voksne som brukte båten dengang de var barn. Nå har de med seg sine barn.

De som bor på vestlandskysten, bør absolutt sjekke de utmerkede hjemmesidene, bokbaten.no. Kanskje kommer båten til et sted nær deg!

Fotograf: Stian Wiik


Del denne artikkelen på: