Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Dikt og politikk.
Vårlisten til Oktober inneholder mye dikt og poiltikk, blant annet en ny diktsamling av Gunnar Værness.
Av Bent Johan Mosfjell, 26. Januar 2007, kl. 13.01

Gunnar Wærness- Vi har to debuttanter i vår, og det er alltid stas. Vi har to diktdebuttanter og en skjønnlitterær debuttant, men siden det er usikkert om den ene boken blir ferdig i år, sier vi kun at vi har to, oppklarer markedssjef Elisabeth Steen i Oktober.

På vårens liste er det fem romaner. Blant disse er en lettlest roman av Steffen Sørum.

Fra listen fremhever Steen spesielt en bok.

- Vi har store forventninger til Gunnar Wærness' nye diktsamling. Et av diktene hans ble jo kåret til fjorårets beste av P2 rett før jul.

- Jeg legger ellers merke til at dere har mye politikk på listene, blant annet Chomsky og Pilger.

- Dette er to forfatterskap som vi prøver å følge opp. Vi har utgitt en rekke bøker av dem tidligere. Vi prøver for øvrig å utgi politiske bøker på våren. Det gjør det lettere å få oppmerksomhet rundt dem, sammelignet med midt i bokhøsten.

Ved siden av disse har forlaget en tekstsamling av Margreth Olin. Elisabeth Steen forteller at de også følger opp Claus Beck-Nielsen med en ny bok. Vårens bok var den han ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris for ifjor.

- Det kommer ingen bøker fra Oktober før i mars, hva skyldes det?

- Det er vel bare flaks eller uflaks. Det er vanskelig å beregne når bøker skal komme ut. Vi hadde i tillegg noen sene høstbøker sist år og Oktober har pocketbokslipp i januar. Det er derfor vanlig at våre bøker ikke kommer før i februar, selv om det blir ekstra sent i vår.

Vårlisten til Oktober
Her er forlagets egen presentasjon av vårens bøker:

Prosa

Mikkel Bugge
(Tittel ikke klar)
[debutant]
Noveller | Kr. 319,- | ISBN: 978-82-495-0479-4
Utkommer i april

Karakterene i disse novellene befinner seg i ytterkanter og utsatte posisjoner: én mann vil forsøke å redde menneskeheten, men er ikke forberedt på konsekvensene; et spedbarn beskriver sitt eget liv i symbiose med et alvorlig virus; en gammel dame slåss med sin egen forstand slik at liv står i fare.
Med intensitet og presisjon utforsker Mikkel Bugge ulike former for kommunikasjon, samhandling og sammenstøt mellom mennesker.
Mikkel Bugge (f. 1978) er fra Vesterålen. Han bor i Oslo. Dette er hans første bok.

Christian Refsum
Ingen vitner for vitnet

Roman | Kr. 329,- | ISBN: 978-82-495-0486-2
Utkommer i mai

På 1980-tallet jobber Tor Martinsen på mannsherberget Kroghen. Der blir han vitne til overgrep utført av personalet, og en morgen blir en eldre alkoholiker funnet død.
Tjue år senere er Tor Martinsen blitt professor i litteraturvitenskap. Mens han egentlig skal arbeide med forelesningene sine, begynner han sin egen private etterforskning omkring dødsfallet: På hvilke måter kan ønsket om å finne en skyldig bidra til ikke bare å avdekke, men også å tildekke de faktiske forhold? Etterforskningen fører til store forandringer i Tor Martinsens liv.
Romanen er også en reise i nær norsk historie – fortellingen om en romanse som ble et varig forhold, og en humoristisk studie i den alternative rockescenen på 80-tallet, der svartkledde nyromantikere både gikk ”inn i sin tid” og gjorde opprør mot den. Ingen vitner for vitnet er en ledig og reflektert fortelling om en ung manns dannelsesreise.

Christian Refsum (f. 1962) debuterte i 2001 med novellesamlingen Transport, og i 2003 kom diktsamlingen offbeat / nye dager. Ingen vitner for vitnet er Christian Refsums første roman.

Steffen Sørum
Legg cricket på is

Illustrert roman | Kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0487-9
Utkommer i mai

En ung mann er kommet fra et land langt borte for å bo i Oslo. Fra vinduet i leiligheten ser han ut på den kalde norske vinteren; han speider etter vennen A__ som kjører taxi, og han lurer på hva han skal finne på i tillegg til norskkurset. Er man død når man har sluttet å føle lykke? tenker han og husker solen og varmen i hjemlandet. Og han husker cricket. En dag får han en dristig idé.
Legg cricket på is er en humoristisk roman om en mann med drømmer og vilje. Boka er illustrert av Øyvind Lauvdahl.

Steffen R. M. Sørum er født i 1976. Han debuterte i 2000 med romanen Du elsker meg, og i 2002 kom romanen Fundamentalt nå. Sørum arbeider som forlagsredaktør.


Bård Torgersen
(Tittel ikke klar)
Roman | Kr. 349,- | ISBN: 978-82-495-0444-2
Utkommer i mai

Johannes prøver å skrive på en ny roman. Samtidig er det som om verden der ute stadig blir mer skakkjørt. I en klar og drivende prosa skriver Bård Torgersen fram en tiltagende uro, et snikende ubehag og en særegen apokalyptisk stemning. Verden er i ferd med å gå i oppløsning, og kanskje er alt for sent.

Bård Torgersen (f. 1967) debuterte med den kritikerroste romanen Alt skal vekk i 2005.

Morten Øen
Himmel er denne fargen

Roman | Kr. 319,- | ISBN: 978-82-495-0412-1
Utkommer i april

Han har nylig flyttet til en liten by hvor han skal starte en ny tilværelse. Byen virker helt tom denne regntunge og skyggefulle sommeren, telefonen ringer, men han vil ikke bli forstyrret. På gaten finner han et nøkkelknippe som passer til et hus i nærheten, og da han tilfeldig treffer en gammel kjæreste, inviterer han henne med inn.
Senere oppsøker han stedet der hun bor, i skumringen står han i hagen utenfor vinduet hennes og vil passe på henne. Han oppdager at en annen mann besøker henne om kveldene.
Morten Øens rene og lyriske prosa kaller fram stofflige stemninger der mørket avløser lyset, og romanen er en fortelling der overgangene mellom destruksjon og viljen til å gjøre det rette, klarsyn og syner blir uklare. Morten Øens andre roman er vakker og urovekkende.

Morten Øen (f. 1969) debuterte som forfatter i 1990 med diktsamlingen I grønnskyggene. Han har utgitt ti diktsamlinger, og har mottatt Oktoberprisen og Halldis Moren Vesaas-prisen. Himmel er denne fargen er Morten Øens andre roman, og hans Samlede dikt utkommer også i 2007.

Dikt og lesestykke

Geir Halnes
(Tittel ikke klar)
[debutant]
Dikt | Hft. kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0484-8
Utkommer i mars

du roper på stemmen din
og inne i ropet
er en stemme som roper på stemmen sin
og inne i den en ny stemme

i en slik uendelighet
er du mulig

Geir Halnes debuterer med en diktsamling der tegn og korrespondanser åpenbarer seg i spennet mellom rommet inne og rommet ute, mellom et du som setter spor og et lyrisk jeg, mellom tingene våre og ting i naturen.
Geir Halnes (f. 1976) er oppvokst i Stavanger og bor i Uppsala. Diktsamlingen er hans litterære debut.

Vilde Heggem
(Tittel ikke klar)
[debutant]
Dikt | Hft. kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0488-6
Utkommer i april (i slutten av)

legger det mørke i det mørke | har gammelrosa neglelakk på fingrene | (har en kropp, som andre kropper | som andre kropper nekter å gå ut av seg selv, begynne nye liv | i andre former, i andre former for bevegelse) | det langsomme i det langsomme | det stille i det stille | EN HVIT SKOG [ jeg trer frem, trer frem ] | flere mørke bestanddeler vil samlet utgjøre noe lyst | f.eks. sol, f.eks. skog

Vilde Heggem (f. 1983) debuterer med en diktsamling som med djerv utforskertrang utfordrer og utvider ulike former for femininitet. Diktene er preget av språklig kontroll og stor rytmesans og beveger seg mellom begjær, aggresjon, desperasjon og sensitivitet; undersøker ulike former for overlevelsesstrategier, og veksler effektivt mellom det høylytte og det man må mumle, stotre, stønne seg frem til.

Gunnar Wærness
Bli verden

Poesi | Hft. kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0489-3
Utkommer i mai

Visuell poesi der billedspråket blant annet er inspirert av Max Ernsts collager. Som i sine tidligere bøker undersøker Wærness også her språkets, poesiens forutsetninger, gjerne i dialogiske vendinger.

Gunnar Wærness har i de senere år publisert visuell poesi i flere skandinaviske tidsskrifter og antologier.

Gunnar Wærness (f. 1971) har tidligere utgitt tre diktsamlinger. For debuten Kongesplint mottok han Tarjei Vesaas’ debutantpris i 1999. Takk utkom i 2002, Hverandres i 2006. Diktet ”Kjære bønn” fra Hverandres ble i programmet Ordfront på NRK P2 kåret til årets beste dikt utgitt i Norge i 2006. De to sistnevnte diktsamlingene utkommer på svensk i 2008.

Hanne Ørstavik
I morgen skal det være åpent for alle

Lesestykke | Kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0490-9
Utkommer i mars

I et galleri kvelden før åpningsdagen går hun som har malt bildene rundt og gjør klart. Hun forsøker å forstå hva det er bildene viser, hvorfor hun har malt dem, hva hun skal med dem, hva som skjer det stedet bildene er malt fra. Skjer det noe der eller står det stille? Hvor går skillet mellom det malte og det virkelige, mellom det indre og det ytre? Hvordan kan noe forandre seg?
Det kommer en mann, våt av regnet, hun slipper ham inn.

Hanne Ørstavik (f. 1969) debuterte med romanen Hakk i 1994, og har utgitt tilsammen åtte romaner. Hun har mottatt en rekke litterære priser, blant annet Brageprisen, Sult-prisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen og Oktober-prisen. I 2002 fikk hun Doblougprisen for hele forfatterskapet, og bøkene hennes er oversatt til mange språk.

Sak og essay

Margreth Olin
Ingen vet hvem jeg er

Tekster | Kr. 299,- ISBN: 978-82-495-0276-9
Utkommer i april

Hvordan kan vi godta at norsk asylpolitikk skiller barn fra foreldrene deres? Har narkomane som sover ute og som selger kroppen sin seg selv å skylde? Hva sier det om oss og verden at 2007 innledes med Saddams hengning og at bildene går verden rundt? Med oppriktighet, glød, sinne og glede forsvarer Margreth Olin mennesket og nestekjærligheten. Tekstene har stått på trykk i Dagbladet mellom 2005 og 2007.
Margreth Olin (f. 1960) er filmskaper. Hun debuterte med dokumentarfilmen I kjærleikens hus i 1994, og har siden blant annet stått bak de prisbelønte filmene Kroppen min og Ungdommens råskap, og nettstedet Nestekjærlighet.no. Ingen vet hvem jeg er er Olins første bok.

Politikk

Noam Chomsky
Mislykkede stater. Maktmisbruk og angrep på demokratiet

Oversatt av Morten Hansen
Politikk | Kr. 359,- | ISBN: 978-82-495-0457-2
Utkommer i april

USA har gjentatte ganger hevdet sin rett til å intervenere militært mot ”mislykkede stater” rundt om i verden. I denne boka viser Noam Chomsky hvordan USA selv deler trekk med disse mislykkede statene – og derfor utgjør en stadig større trussel mot sitt eget folk og verden forøvrig.

Chomsky gir en grundig analyse av en global supermakt som lenge har krevd retten til å omforme andre nasjoner – gjennom å styrte regjeringer som det mener er illegitime, invadere stater som truer dets interesser, og innføre sanksjoner mot regimer det er imot ¬¬– mens landets egne demokratiske institusjoner befinner seg i en alvorlig krise, og landets politikk og praksis fører verden mot randen av en omfattende miljøkrise.

Noam Chomsky (f.1928) er verdenskjent politisk aktivist, forfatter og professor i lingvistikk ved Massachusetts Institute of Technology, hvor han har undervist siden 1955. Chomsky har i en årrekke skrevet og forelest for et stort publikum om lingvistikk, filosofi og politikk, og hans innsats for demokrati og større sosial rettferdighet hylles av freds- og borgerrettsbevegelser verden over.

John Pilger
Frihet neste gang

Oversatt av Henrik Francke
Politikk | Kr. 359,- | ISBN: 978-82-495-0485-5
Utkommer i april

Da Nelson Mandela ble løslatt fra fengsel i 1990 skapte det jubel både i Sør-Afrika og verden forøvrig. Men for folket hans er virkelig frihet fortsatt en fjern drøm. Et nådeløst økonomisk system skyver store deler av verdens befolkning ut i fattigdom, mens menn på prangende kontorer tvinger gjennom en politisk orden med tariffer og embargoer, kuler og bomber, og forvrenger selve frihetens språk.

Pilger rapporterer fra Palestina, India, Sør-Afrika, Afghanistan, og øya Diego Garcia i det Indiske hav. Han gir levende øyenvitneskildringer og avslører våre herskeres hemmeligheter og løgner, og setter samtidig søkelyset på hendelser som har blitt forvist til glemselen. Med menneskelighet, humor og lidenskap hyller han dem som nekter å være ofre og som fortsetter å kreve sin frihet.

John Pilger er en av verdens mest anerkjente undersøkende journalister, og produsent av dokumentarfilmer. Pilger har mottatt en rekke priser for sitt journalistiske arbeid. Foruten flere britiske og internasjonale priser, har han to ganger fått utmerkelsen Journalist of the Year, Storbritannias mest fornemme utmerkelse for en journalist, for sine rapporter fra Vietnam og Kambodsja. Her i Norge har han mottatt Sofieprisen. Han startet sin karriere som reporter i Daily & Sunday Telegraph i Sydney, Australia.

Oversatt

clausbeck-nilesen.net
Selvmordsaksjonen. Beretningen om forsøket på å innføre Demokratiet i Irak i året 2004

Oversatt av Knut Ofstad
Roman | Kr. 359,- | ISBN: 978-82-495-0413-8
Utkommer i mai

1. januar 2004 gikk to dansker over grensen til Irak. De to mennene var iført dress og slips. Mellom seg bar de en metallkasse med påskriften ”The Democracy destination: Iraq”, og med den vandret de gjennom ørkenen og inn i unntakstilstanden. De het Nielsen & Rasmussen. De ville innføre Demokratiet i Irak.

Vi følger Nielsen & Rasmussen i amerikanernes fotspor fra den kuwaitiske grensen opp mot sunni-trekanten, gjennom byene Basra og Amara og inn i Bagdad, hvor avgjørelsens time venter.
Selvmordsaksjonen er en nervepirrende øyenvitneskildring og et innlegg i diskusjonen om demokrati, Irak og Europas rolle i det nye årtusen. Det er beretningen om sivilisasjonenes sammenstøt, om kampen mellom amerikansk og europeisk idealisme, og om den helt vanlige europeers rolle på verdensscenen.

Romanen inngår i danske Das Beckwærks kunstneriske og politiske prosjekt, og var nominert til Nordisk Råds Pris i 2006.

Selma Lagerlöf
Et barns memoarer

Oversatt av Per Qvale
Roman | Kr. 319,- | ISBN: 978-82-495-0491-6
Utkommer i mars

Selma Lagerlöfs andre bok med utgangspunkt i barndomshjemmet Mårbacka i Värmland. Første bind, Mårbacka, utkom på norsk i 2005. Lagerlöf forteller usentimentalt om sin oppvekst, om foreldrene, om torpene og naboene der hjemme og om hva hun har opplevd. Hennes selvbiografiske bøker er på sett og vis de mest realistiske hun har skrevet, i det minste ytre sett. Men her finnes også mange av de selsomme historiene som hun har hørt blitt fortalt, og flere karakterer og hendelser som man kjenner igjen fra romanene hennes. Hvilken som er den opprinnelige versjonen er ikke alltid lett å si – til og med selvbiografi og dagbok former seg til litterære verk.

Herregården Mårbacka var eid av Lagerlöfs familie i flere generasjoner, men i midten av 1880-årene ble man av økonomiske grunner tvunget til å selge. Da hun ble en suksessrik forfatter, lyktes det Selma Lagerlöf å kjøpe tilbake gården, og i dag er Mårbacka et velkjent museum for mange av hennes lesere i hele verden.

Selma Lagerlöf (1858-1940) fikk Nobelprisen i litteratur i 1909, og i 1914 ble hun som første kvinne valgt inn i Svenska Akademin.

Av Selma Lagerlöf på Forlaget Oktober:
Keiseren av Portugalia
Gösta Berlings saga
Mårbacka

Patrick O'Brian
Krigslykken

Oversatt av Dag Heyerdahl Larsen
Roman | Kr. 349,- | ISBN: 978-82-495-0460-2
Utkommer i juni

Kaptein Jack Aubrey kommer til hollandsk østindia, og får der kommandoen over den raskeste og best bevæpnede frigatten i marinen. Aubrey og hans beste venn, legen, og den hemmelige agenten Stepehn Maturin setter kursen mot England, men 1812-krigen bryter ut mens de er på vei. Blodige hendelser jager dem begge inn i nye og uventede scenarier der Stephens tidligere aktiviteter som hemmelig agent slår kraftig tilbake på ham.

"Patrick O'Brian skriver mer briljant enn noen gang. Krigslykken er en strålende, handlingsmettet, medrivende bok som tårner over alle sine rivaler i genren, som et tre dekks skip over en ilandstigningsbåt."

Patrick O’Brian (1914-2000) er best kjent for de 20 bindene i serien om kaptein Jack Aubrey og hans venn skipslegen Stephen Maturin, som har utkommet på 16 språk. Aubrey/Maturin-serien har solgt i millionopplag over hele verden. Master and Commander (Første kommando) ble filmatisert i 2003 med Russell Crowe i hovedrollen.

Av Patrick O’Brian på Forlaget Oktober:
Første kommando (2002), Orlogskaptein (2003), HMS Surprise (2004), Toktet til Mauritius (2005) og Den ødeste øy (2006).

Tennessee Williams
Katt på heitt blekktak

Omsett av Lars Amund Vaage
Skodespel | Kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-0482-4
Utkommer i mars

Katt på heitt blekktak er eit av hovedverka til den amerikanske dramatikaren Tennessee Williams, og vart oppført første gong i 1955 på Broadway.
Sørstatsfamilien Pollit er samla heime på plantasjen for å feire 65-årsdagen til patriarken Big Daddy, som er ramma av uhelbredeleg kreft. Den eldste sonen Gooper og kona hans verkar grådige på farsarven, mens den yngre broren Brick drikk for mykje og kjenner seg fanga i eit ekteskap der han ikke får leve ut kjærleiken sin. Det som skulle vere ein fest for far, blir eit oppgjer med løgnar, forteiing og løyndommar.
Katt på heitt blekktak har premiere på Det Norske Teatret 23. mars 2007, med Ane Dahl Torp og Endre Hellestveit i rollene som det unge ekteparet Margaret og Brick.

Tennessee Williams (1911–1983) er ein av vår tids store teaterdiktarar og velkjend for stykke som Sporvogn til begjær, Glasmenasjeriet, Iguana-natta, Plutseleg sist sommar, Den tatoverte rosa og Eit kongerike på jord. Han fekk Pulitzer-prisen to gonger.

Gjendiktning

Marcel Cohen
Nattpåfugløye

Gjendiktet av Rune Skoe
Lyrikk | Kr. 199,- | ISBN: 978-82-495-04664
Utkommer i april

Marcel Cohens intense prosadikt er skrevet i en stil som virker både klassisk og avantgardistisk, de viser oss revner i dagliglivets tilsynelatende solide overflate som utvider seg til en kompleks geometri, med gjenklang fra de store menneskelige katastrofer i de siste århundrer.

Marcel Cohen (f. 1937) debuterte i 1969 med romanen Galpa. Han har skrevet to romaner, noveller, en intervjubok med Edmond Jabés, og tre bøker med prosadikt. Nattpåfugløye (Le grand paon-de-nuit) utkom i 1990.

“Alle disse tekstene problematiserer identitet, fortolkning, og det å skrive. Cohen sier med noen få linjer mer enn lange romaner med samme tematikk ... de minner meg om aforismene til Kafka, Jabés, og Edson” Irving Malin, Review of Contemporary Fiction


Del denne artikkelen på: