Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Kyrre Andreassen fikk språkpris
Tidligere i dag ble han tildelt Språklig samlings litteraturpris for bruk av "et folkelig, radikalt bokmål"
Av Bent Johan Mosfjell, 30. Januar 2007, kl. 19.30

Kyrre Andreassen og Pål Kraft Hansen

Prisen blir delt ut av Landslaget for språklig samling. Listen med prisvinnere er imponerende, og prisen har en interessant historie. Mikkjel Fønhus var den første prisvinneren i 1963 og første gang det fulgte med en pengepremie var i 1984, til Tove Nilsen.

- Jeg håper prisen kan bidra til at flere får øynene opp for Kyrre Andreassens forfatterskap.

Pål Styrk Hansen snakket fint om prisvinneren som utgav sin siste bok Svendsens Catering ifjor. Styrk Hansen har sittet i juryen sammen med Arild Linneberg og Hege Hellum. Han berømmet spesielt Andreassens språkføring.

- Språket er din greie, Kyrre

Prisutdeleren snakket engasjert for et radikalt bokmål, språket som er i daglig bruk. Noen spark til riksmålstilhengerne var det salvsagt plass til.

- Willochs "nu" er uhyre arkaisk..

Kyrre AndreassenI sin takketale la Kyrre Andreassen vekt på at en pris aldri er bedre enn listen med tidligere vinnere. Han var således svært fornøyd med tildelingen. Prisvinneren var forfriskende ærlig.

- Dette har vært en pris som jeg har hatt litt lyst på.

Kyrre Andreassen er den første Gyldendalforfatteren Pål Styrk Hansen i løpet av 20 år hadde delt ut prisen til. Praten gikk livlig etter utdelingen, og vi benyttet anledningen til et par ord med den lykkelige vinneren.

- Hvor viktig er språket i ditt forfatterskap sammenlignet med handlingen?

- Når boken er ferdig er i og for seg begge deler like viktig. Språket er imidlertid viktig for å komme i gang med boken, for å få fart på historien. Språket er motoren når jeg skriver. Jeg er ikke verdens beste på spennende plott, men prøver å få spenningen inn i bøkene gjennom måten jeg skriver på.

- I fjor høst var jeg rundt på lanseringen av alle høstlistene. Av alle som leste høyt var du den eneste som høstet skikkelig latter og spontan applaus. Prøver du å skrive underholdende?

- Jeg prøver å skrive i en stil som har noe underholdende ved seg. Samtidig så er det alvorlige temaer jeg omtaler, noe av det viktigste for en mann. Jeg prøver å beskrive bedritne epsioder på en måte som likevel får folk til å le. Det er imidlertid farlig å si at man vil skrive humoristisk, det gir en stor fallhøyde. Den siste boken min er en slags svart komedie, men jeg håper at folk også skal se bak latteren.

- Er du redd for at du snart skal få riksmålsprisen også slik som Tove Nilsen?

- Nei, med min realistiske skrivestil, der jeg legger samtalene tett opp til talemålet, er det neppe noen fare for det!


Del denne artikkelen på: