Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Likt og ulikt hos Cappelen
Det er mye oversatt hos forlaget, men de også noen spennende norske titler.
Av Bent Johan Mosfjell, 29. Januar 2007, kl. 10.39

Cappelens vårliste 2007

Informasjonssjef Ingunn Lindborg er overstrømmende positiv når vi ringer henne for synspunkter på Cappelens vårliste.

- Terri Jentz har skrevet en kriminalhistorie fra virkeligheten som vi har store forventninger til. To venninner ble overfalt mens de var på telttur.

Hun forteller om at en mann kjørte over teltet med en lastebil og angrep dem med en øks. 15 år senere kommer den ene tilbake for å etterforske hva som skjedde. Boken handler tildels om en undersøkelse av mennesker og hvordan vi reagerer forskjellig. Den ene jenta fortrengte det som skjedde, mens den andre sov med en øks på nattbordet.

- I boken følger vi kvinnens etterforskning mens hun nøster opp historien om det som skjedde. Dette blir et høydepunkt hos oss i vår, forfatteren kommer også til lanseringen. Et annet høydepunkt er selvsagt den nye boken til Vigdis Hjort.

Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover.

Er det så enkelt, så barnslig. Å gjøre det motsatte? Hva er hun ute på?

Hun hviler. Fra seg selv, fra arbeidet, fortiden, framtiden, livet sitt. Utsetter det vanskelige, det krevende, har pause, puster ut hos ham.

Det løser ikke problemet. Og han vet ikke engang at det er et problem. At hun er utilregnelig i gjerningsøyeblikkene, på flukt, at han er et tilfluktsrom.

- Dette er en spennende roman som allerede er kjøpt opp av to bokklubber.

Lindborg nevner også Beate Grimsrud som er stor i Sverige. Vi merker oss at B. Andreas Bull-Hansen er ute med siste delen av sin trilogi. Det er imidlertid det oversatte som er i fokus.

- Oversatt preger enhver vårliste på ethvert forlag, innrømmer Lindborg.

Hun nevner spesielt bøkene til Hisham Matar og Mohsin Hamid.

- Matar flyktet fra Libya da Gadaffi kom til makten. Faren har siden sittet fengslet der, hvis han fortsatt er i live. Amnesty i norge har arbeidet mye med saken hans.

Den Bookingprisnominerte boken er sterkt influert av Hisham Matars egen historie.

- Hamids bok handler om en ung pakistansk mann som er sterkt og godt integrert i det amerikanske samfunnet. Han føler seg som en amerikaner. Så kommer 9/11 og han er plutselig utenfor. Han reiser tilbake til Pakistan og tolker verden utifra sitt nye perspektiv.

Lindborg forteller at Cappelens forlagssjef Anne Fløtaker har lest boken og er begeistret. Det er imidlertid en bok til som Lindborg bare må nevne.

- Ray Kluun har skrevet boken Kvinne går til lege. Mann går på by'n. Det er en selvbiografisk bok fra hans eget liv. En kvinne i et ekteskap får kreft og dør. Mens hun ligger syk, reagerer mannen gjennom å gå på byen og være notorisk utro.

Boken er solgt i en halv million eksemplarer i Nederland og er en bestselger i alle land den er utgitt i.

Det er flere norske bøker som nok også vil vekke interesse.

- Pedro Carmona-Alvarez oppsummerer 10 års forfatterskap med en bok som kombineres med hans første solo-cd. Det kommer til å bli en fantastisk lansering!

I 1996 skrev Lars Saabye Christensen Den andre siden av blått som var illustrert med bilder av Trym Ivar Bergsmo. Nå utgir de på nytt ut et verk sammen, Den arktiske drømmen. Den inneholder bilder og dikt fra den arktiske delen av Nord-Norge.

Ayyan Hirshi AliFor to uker siden var Ayaan Hirsi Ali i Norge for å lansere sin selvbiografi Mitt liv, min frihet. Oppmerksomheten var enorm.

- Vil du vite hvor mange helsider vi fikk på det?

- Ja!

- Vi fikk 26 helsider og en rekke andre oppslag. Boken er solgt til to bokklubber og det er en utrolig spennende historie om et innholdsrikt liv.

Bokavisen kommer med anmeldelser av både denne og Alis forrige bok.

Cappelens vårliste:
Her er forlagets egen presentasjon av bøkene:

Norsk skjønnlitteratur

Romaner

VIGDIS HJORT: HJULSKIFT. Februar
Mannen foran henne, som sitter ganske ubevegelig på en stein og røyker Prince, litt smilende nå, med albuene på knærne og knærne langt fra hverandre, mindre mektig enn henne etter alle kjente målestokker, bortsett fra den kroppslige, hva skal hun med ham? Men det er da noe, i hvert fall, sier hun til seg selv, at hun ikke går oppover i hierarkiet, som de fleste kvinner, men motsatt vei, nedover.
Er det så enkelt, så barnslig. Å gjøre det motsatte? Hva er hun ute på?
Hun hviler. Fra seg selv, fra arbeidet, fortiden, framtiden, livet sitt. Utsetter det vanskelige, det krevende, har pause, puster ut hos ham.
Det løser ikke problemet. Og han vet ikke engang at det er et problem. At hun er utilregnelig i gjerningsøyeblikkene, på flukt, at han er et tilfluktsrom.
Hjulskift er kjærlighetshistorien om bilselger Truls og litteraturprofessor Louise. Et spennende møte mellom to som er fanget i hver sin kultur, intelligent og humoristisk fortalt.

SELMA LØNNING AARØ: Roman. Vår

BEATE GRIMSRUD: Roman. April
Jeg-personen i Beate Grimsruds nye roman er forfatter. Romanen åpner med et teaterbesøk, en forestilling med akrobatikk og forvandlingsnummer. Dette blir begynnelsen på en lang natt for forfatteren. Allerede under pausen og på veien hjem, hender merkelige ting. Hun møter en av sine egne romanfigurer og en forvirret strengteoretiker, en matematikkforsker som blir en gjennomgangsfigur i romanen med sine mildt sagt oppsiktsvekkende teorier om virkelighetens natur. I løpet av natten treffer hun også Sisyfos, Raskolnikov fra Dosjevskijs "Forbrytelse og straff", og den navnløse hovedpersonen fra Hamsuns "Sult". Alle stiller de spørsmål fra sin egen tid til vår, lager rot og blander seg i hennes liv.
Beate Grimsrud blander drømmens forvirring med hverdagens absurde detaljer til et nattlig eventyr som blir både et mareritt og en humoristisk lek.

INGEBORG ARVOLA: 40 POSTKORT. April
En ung jente er på reise i Europa. Hun har flyktet hjemmefra og i følge de krasse postkortene hun sender hjem til sin pillemisbrukende mor, lever hun av prostitusjon og stjeling. Men man aner fort hvilken fortvilelse som ligger bak jentas selvdestruksjon. Arvola skriver friskt, rått og seksuelt uten at det blir spekulativt.

FREDDY FJELLHEIM: BJARTE ENGERS LIVEGENSKAP. April
Freddy Fjellheim har de siste årene i bøker, tidsskrifter og aviser fremvist og undersøkt mental fattigdom i det nyrike Norge. Utgangspunktet for årets utgivelse er den 57 år gamle legen Bjarte Engers mangeartede opptegnelser etter tapet av hustruen Dora. Sorgen og ensomheten leder Bjarte Enger til et drastisk frihetsvalg. Den sentrale aksen i boka er forholdet til sønnen Bengt som har giftet seg med en svensk overklassepike. I den sammenheng oppdager Bjarte Enger ”en årtusengammel sykdom”, det mentale mordet. Gjennom satirer, essays og fortellinger byr forfatteren på et kraftfullt emosjonelt stoff som ikke kan unngå å bevege den som leser.

WILLY USTAD: ELVIS OLSENS ÅPENBARING. Mars
Frittstående fortsettelse av Elvis Olsen lever (2006)

B.ANDREAS BULL-HANSEN: EVERCITY April
Evercity er den siste delen av trilogien om Evv Lushon. Sammen med Lushons plater og Anubis utgjør denne romanen en fascinerende og kritikerrost fremtidsvisjon fra et Europa lagt i ruiner.
Etter atomkrigen i 2053 og de påfølgende religionskrigene, har de muslimske kalifatene tatt makten over Europa. En ny sivilisasjon bygges på ruinene av den gamle. Sharialover og et strengt raseregime blir håndhevet av de fryktede polisene, og mektige kalifer råder over liv og død.
Evercity er en rå og voldsom historie fra et nådeløst samfunn der alle avvik fordømmes. Samtidig er det en historie om håp, og om hvor langt vi mennesker kan være villig til å gå for å beskytte våre nærmeste.
”Bull-Hansen er en stilsikker prosaist som det er en glede å lese. Anubis, forløperen Lushons plater og den planlagte siste boken om Evv Lushon; Evercity, kommer til å bli snakket om og diskutert i lang tid fremover. Gjør deg selv den tjenesten det er å lese bøkene og vurdere selv. Bøkene er spennende, ubehagelige og god litteratur.” Stefan Andreas Sture, Fredrikstad Blad

Lyrikk

RUNE TUVERUD: BIVIRKNINGER. Februar

JELENA SCHWARTZ: SVART PÅSKE. Gjendiktet av Jo Eggen April
Den russiske diktaren Jelena Schwarz er ein av dei store poetane i vår tid. Ho opnar store perspektiv, historiske og religiøse og eksistensielle, der alle slags røyster kan møtast.
I heimlandet kallast ho nybarokk, med ein poesi prega av sterke kontrastar og uvanlig mangslungne uttrykksmåtar og rytmiske spenningar. Ho går både djupt og høgt, ser både det komiske og det tragiske, som når ho gir ordet til den eksentriske nonna Lavinia.
Samtidig skriv ho om det mest allmenne: ein unge glømt i barnevogna, den vanskelige kjærleiken.

Annet

PEDRO CARMONA-ALVAREZ: HJEMMELEKSER. Februar
Hjemmelekser er en brokete og labyrintisk bok som inneholder artikler, essays, erindringer, sitater, gjenfortellinger, dikt, novelletter, anmeldelser og oversettelser; her finner man tekster om Bob Dylan, om svensk samtidspoesi, om George Perec, Rune Christiansen, Julio Cortázar, Inger Elisabeth Hansen, JD Salinger, Pablo Neruda, Leonard Cohen, KarlHeinz Stockhausen; om stillheten som potens, om Duchamp og et solseil, om Lorca og The Pixies; alt sammen kjørt gjennom en kvern som insisterer på at litteratur er dannelse, og at dannelse konstitueres av hver eneste linje man leser, hver eneste tone man lytter til.

LARS SAABYE CHRISTENSEN/TRYM IVAR BERGSMO: DEN ARKTISKE DRØMMEN. Mars
Prosa og bilder fra den arktiske delen av Nord-Norge (Nordland, Troms og Finnmark). Et bildedikt med 80 fantastiske naturfotografier.
En fortsettelse av samarbeidet som skapte bestselgeren DEN ANDRE SIDEN AV BLÅTT (1996).

Oversatt skjønnlitteratur

RAY KLUUN: KVINNE GÅR TIL LEGE, MANN GÅR PÅ BY,N. Oversatt av Guro Dimmen. April.
Nederlandsk superselger med over en halv million solgte eksemplarer. Kluun ble med debuten en av sitt lands mest leste forfattere. Han jobbet som markedsfører inntil konen hans døde av kreft i 2001, dro til Australia med sin 3-årige datter og skrev Kvinne går til legen, mann går på by’n. En usedvanlig ærlig bok med sterke selvbiografiske trekk. Den ligger også på bestselgerlistene i Tyskland og er under oversettelse i 17 land. Romanen handler om et ungt, vellykket par i Amsterdam, Stijn og Carmen. Da Carmen får brystkreft, blir livet deres snudd opp ned. Stijn slites mellom omsorgen for Carmen, og behovet for å sjekke opp nye damer og skape seg et nytt liv. Det er både en gripende leseropplevelse som gjør det vanskelig å holde tårene tilbake, og en bok full av galgenhumor og tankevekkende situasjoner. En hyllest til kjærligheten, men også en usminket utlevering av en tidstypisk livsholdning der egen nytelse står i sentrum. Forfatteren til lanseringen 27. april

ROBERT HARRIS: IMPERIUM. Oversatt av Monica Carlsen. Mai
Handlingen i Robert Harris’ nye roman baserer seg på historiske begivenheter og personer. Sentralt i fortellingen står Marcus Tullius Cicero og det er Tiro, Ciceros slave og sekretær som er fortelleren. Vi blir kjent med Cicero fra ungdommen av, og får være med på hans reise fra å være outsider til å bli en av Romas innflytelsesrike politikere.
Boka er den første i en trilogi om Romerriket.
Harris gir liv til portrettet av Cicero samtidig som leseren kan glede seg over forfatterens store kunnskaper om om romersk kultur, politikk og lov. Her er historisk innsikt paret med drama og høyt spenningsnivå, vi får et enestående blikk inn i den politiske maktkampen i romerriket

JOSÉ SARAMAGO: DØDENS UTEBLIVELSE. Oversatt av Kjell Risvik. April
Det forunderlige skjer at en dag meldes ingen dødsfall. Ingen skjelvende olding trekker sitt siste sukk, ingen dør i en trafikkulykke. En pussig tilfeldighet, kryss i taket. Men dagen etter dør heller ingen. Og ikke dagen etter der. Og dermed begynner konsekvensene å ete seg innover i samfunnslegemet. Med et slags kirurgisk pedanteri viser Saramago hva som vil - eller altså kan - skje om døden, som vi bygger vårt liv på, vår gamle følgesvenn, vår klippe, faller bort. Jubel, selvfølgelig, men snart også fortvilelse. Og hva med Gud? Hva med forsikringsselskapene? Ut fra disse spørsmålene skaper Saramago en logisk-panoramisk fortelling om sammenbruddet i det vante og innarbeidede maskineriet som styres av vekselvirkningen mellom liv og død, men også om døden som realitet, som kultur, som litteratur, som historie.

MILAN KUNDERA: FORHENGET. Oversatt av Kjell Olaf Jensen. Januar
I Forhenget fortsetter Milan Kundera sine refleksjoner om romankunsten, og videreutvikler dermed tanker som ble påbegynt i de to tidligere verkene Romankunsten og Forrådte testamenter. Han tar leseren med fra høydepunkt til høydepunkt i litteraturhistorien og viser hvordan det ene verket står i dialog med det andre på tvers av landegrensene. For romanens historie kjenner ikke nasjonale grenser, verkene hever seg i stedet over dem ved å avsløre ukjente sider ved menneskenes liv – sider som verken sosiologien, psykologien, politologien eller filosofien er i stand til å avdekke.

HISHAM MATAR:INGEN I VERDEN. Oversatt av Aase Gjerdrum. Februar
Bookerprisnominert debutroman fra Libya.
Handlingen er lagt til Tripoli på slutten av søttitallet og sett gjennom øynene til en gutt på ni år. Faren blir anklaget for konspirasjon mot Gadaffi, en anklage sønnen i bunn og grunn er ansvarlig for.
Ingen i verden er en bok om svik og hva som gjør mennesker til svikere, men er også en sterk skildring av hvordan det er å leve under et strengt muslimsk regime. På samme tid er den en gripende skildring av et arrangert ekteskap. Et ekteskap som knaker i sammenføyingene, men som får er ny retning når krisen oppstår.

Hisham Matar flyktet fra Libya sammen med moren og broren rett etter at Gadaffi kom til makten. Faren var diplomat og søkte asyl i Egypt. Der ble han kidnappet av Gadaffis hemmelige politi og tatt med tilbake til Libya hvor han ble fengslet. Familien har ikke hørt fra ham siden åttitallet. Amnesty i Norge har arbeidet med saken til Hishams far. Forfatteren kommer til lansering 22. februar.

MOHSIN HAMID: THE RELUCTANT FUNDAMENTALIST. Oversatt av Mona Lange. Mars
En ung pakistansk mann utdanner seg i USA, han føler seg mer eller mindre som en amerikaner, han jobber i et amerikansk firma og er forelsket i en amerikansk jente. Så treffer de to flyene tvillingtårnene, og livet hans blir snudd på hodet.
En gripende og spennende fortelling om hvordan mennesker fra forskjellige kulturer kan nærme seg hverandre, men også om hvor store gap det er som skiller oss.

Hamid er pakistanskfødt, men har sin utdannelse fra Amerika hvor han først studerte jus, deretter litteratur under Toni Morrison. ”The reluctant fundamentalist” er hans andre roman, og da han etter å ha skrevet sin første roman uttalte at den neste skulle handle om ”the question of national identity and responsibility to one's home country for an expatriate living in America.” Han kunne ikke ane hvordan angrepet på tvillingtårnene skulle angå akkurat dette spørsmålet.

J.M.COETZEE: SKUMRINGSLAND. Oversatt av Mona Lange. Januar
Skumringsland er Coetzees første skjønnlitterære arbeid og består av to kortromaner hvor handlingen utspiller seg i to tidsepoker.

Vietnamprosjektet forgår i USA rundt 1970, da Vietnamkrigen var på sitt hissigste. Fortelleren arbeider i et statlig departement med strategier for psykologisk krigføring. Han søker å bruke kunnskapen om vietcongs kultur og sosiale koder til å finne en måte å bryte dem ned på.

Jacobus Coetzees fortelling forgår i Sør-Afrika mot slutten av søttenhundretallet da hollandske settlere utforsket områdene innover i landet. Jacobus Coetzee drar på en ekspedisjon med håp om å gjøre handel med en ny stamme av hottentotter, en stamme som enda er fri. Med seg på turen har han sine egne slaver, og Coetzee (i romanen) begir seg ut på et lengre filosofisk resonnement om hvordan de innfødte som ikke lar seg temme og legge i slavelenker bør utraderes.

ATHOL FUGARD: TSOTSI. Oversatt av Ingrid Haug. Februar
Vi befinner oss i Soweto utenfor Johannesburg en gang på 1950-tallet. Tsotsi leder en gjeng på fire venner som livnærer seg ved å utføre brutale ran mot tilfeldig utvalgte ofre. Men da han en dag får en pappeske i hendene, og det viser seg at den inneholder et nyfødt barn, blir livet hans snudd på hodet. Plutselig befinner ikke den fryktløse gjenglederen seg lenger på hjemmebane, og han blir nødt til å finne nye løsninger. Det fører til både spenning, brutalitet, nye menneskemøter, og en rekke underholdende episoder med kreativt barnestell.
Tsotsi er en bok om oppdagelsen av medmenneskelighet, mot alle odds.
Athol Fugard (født 1932) regnes blant Sør Afrikas største samtidsforfattere. Han er først og fremst dramatiker, og har siden 1960-tallet hatt internasjonal suksess med flere skuespill. Tsotsi er hans eneste roman. Den ble skrevet på 1960 tallet, men ble ikke utgitt før i 1980. Den kommer nå for første gang på norsk.
VICTOR PELEVIN: TALLENE. Oversatt av Isak Rogde. Februar
Stjopa Mikhajlov er en nyrik russer fra øvre middelklasse. Han jobber i en bank, og er besatt av tall. Som ung gutt velger han seg tallet 34 som ledestjerne. Summen av 3 og 4 er 7, og Stjopa finner mange bevis for 7-tallets magiske kraft, blant annet i Britisk etterretningstjeneste og i russiske eventyr. Ved å velge seg 34 unngår han det oppbrukte 7-tallet samtidig som han kan dra nytte av dets lykkebringende virkning. 34 fungerer for ham som en slags gud, og så lenge han finner spor av lykketallet i det han foretar seg, er han fornøyd med livet.
I Tallene får vi lese Victor Pelevin på sitt beste. Den surrealistiske fortellingen om Stjopas særegne religion danner utgangspunkt for en treffende og underholdende satire over dagens russiske samfunn

Krim

GEORGE P.PELECANOS: SVART SIRKUS. Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. Mars
Dette er den tredje boka med Terry Quinn og Derek Strange, det umake paret som driver sin etterforsking i de mindre fine strøkene av Washington DC. Strange er en mann med frynset moral, han er ikke for god til å ta i mot skitne penger fra dårlige mennesker, og at han i denne boka faktisk greier å være trofast mot dama si, er noe av en seier. Quinn har et problem med å tøyle sinnet sitt. I Svart sirkus møter vi ekspurken Ulysses T Foreman som selger illegale våpen, og som blir dratt inn i en dyster dopkrig. Forman er som alle Pelecanos menn, hensynsløs og edel på en og samme tid. Et sett av egenskaper som skal få alvorlige følger for både ham og kjæresten hans.


JEFFERY DEAVER: DET TOLVTE KORTET. Oversatt av Tor Edvin Dahl. Mars
Noen er ute etter å drepe skolejenta Geneva Settle. Og det virker som om det er en profesjonell morder som står bak mordforsøkene. Hvilken sammenheng kan det ha med oppgaven hun skriver om en av sine forfedre, slaven Charles Singelton? Undersøkelsene Geneva har gjort om Singelton har brakt til overflaten mer enn bare spennende historiske detaljer, det hele er blitt til et uhyggelig, dødelig puslespill. Ny thriller med åstedsgranskerne Lincoln Rhyme og Amelia Sachs.

ARNALDUR INDRIDASON: VANNET. Oversatt av Silje Beite Løken. Mars
Dette er Arnaldur Indridasons fjerde bok på norsk. Den prisbelønte islandske krimforfatteren har gjort stor suksess med kriminalromanene om den tungsindige etterforskeren Erlendur og forbrytelsene han beskjeftiger seg med i hjembyen Reykjavik. Indridason har to ganger vunnet den prestisjefylte skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen samt den engelske Golden Dagger.
I årets bok finner en geolog et skjelett i Kleifarvatn en morgen hun går langs vannet. Vannstanden har sunket drastisk og derfor dukker skjelettet opp. Erlendur, Sigurdur Oli og Elinborg blir satt på saken. Samtidig blir vi introdusert for en annen historie som handler om kommunistbevegelsen på Island på femtitallet. En ung student og lovende partifelle blir sendt til Leipzig for å studere. Det viser seg fort at ikke bare studiene skal vies oppmerksomhet, men selve samfunnsstrukturen i DDR skal ukritisk rapporteres hjem til Partiet. Kan det være mulig at de to historiene henger sammen?
PATRICK REDMOND:ALT HUN DRØMTE OM. Oversatt av Astrid Nordang. Mars
Bare de svake lar kjærligheten bety alt. De sterke klarer seg selv.
Tina var svak en gang i tiden. Hun var en tynn, sårbar jentunge som faren hadde reist fra. På skolen ble hun mobbet og plaget. Hun var klassens hakkekylling, den alle lo av og foraktet. Men sånn er det ikke lenger. Nå er hun blitt Chrissie. Tøff, selvsikker og vakker. Kvinner misunner henne, mens menn vil ha henne. Hun er blitt alt hun drømte om å bli, og mere til. Og hun kommer aldri til å la noen, ganske særlig ikke en mann, ta det fra henne.
Men enten hun liker det eller ei, har Chrissie følelser. Når kjærligheten dukker opp, uventet og voldsomt, rystes hele livet hennes i grunnvollene. Hun har jobbet så hard for å bli den hun er i dag. Ingenting må ødelegge det bildet hun har skapt av seg selv. Hun er villig til å gå langt for å beholde kontrollen, og kjærligheten kan bare overleve hvis Chrissie selv dikterer betingelsene.
Patrick Redmond har hatt stor internasjonal suksess med sine psykologiske thriller

JON HALLUR STEFANSSON: KORSETS TRE. Oversatt av Ine Camilla Bjørnsten. Mars
Jón Hallur Stefánsson er en av de nye stjerne på Islands krimhimmel. I en temmelig røff og hardkokt stil forteller han effektivt en historie om overfallet på arkitekten Bjørn og mordet på hans unge elskerinne Sunneva. Boka fortelles i løpet av de fem dagene det tar å oppklare saken og består av en mosaikk av stemmer som hver gir til beste sin bit av gåten.
Krosstré er Jón Hallur sin første roman.

TANA FRENCH: I SKOGEN. Oversatt av Henning Kolstad. Mars
For tjue år siden forsvant tre barn i et lite skogholt utenfor et byggefelt i by i Irland. En av dem kom tilbake, skoene hans var fylt med blod og han sa ikke ord. I dag er han voksen, men kan fremdeles ikke huske hva som skjedde den gangen. Men han er blitt politimann i den samme byen som han vokste opp i, og blir satt til å etterforske mordet på en jente i det samme området der han selv forsvant. Jenta blir funnet på et gammelt steinalter ved en arkeologisk utgravning. Sammen med partneren sin etterforsker han den nye saken samtidig som han forsøker å finne ut hva som skjedde med ham selv.
Tana French er debutant. Hun bor i Dublin og er utdannet skuespiller. I skogen er solgt til ti land allerede før den er utkommet på engelsk. Forfatteren kommer til lansering 13. mars

JODI COMPTON: SYMPATI MELLOM MENNESKER. Oversatt av Elin Brodin og Henning Hagerup. Mars
Seks måneder etter at en småkjeltring døde under uklare omstendigheter, beskytter etterforsker Sarah Pribek fortsatt morderens identitet. Nå er hun under intern etterforskning. Sarahs tidligere partner er på andre siden av jorden og hennes mann er i fengsel. Hun må håndtere konsekvensene av sine handlinger alene. Hennes kollegaer er alle klar over at hun er mistenkt for mord, og Sarahs måte å takle egne problemer handler først og fremst om å forsøke å løse andres.
Sytten år gamle Aidan Hennessy ble sendt bort fra familien av sin far. Nå leter hans tvillingsøster desperat etter broren hun ikke har sett på årevis. Og selv om det er utenfor Sarahs jurisdiksjon, ser hun mye av seg selv i den problemfylte Hennessy-familien, og går med på å hjelpe dem. Samtidig får hun et tilsynelatende enkelt oppdrag av sin sjef: Å spore opp en lege som visstnok praktiserer uten lisens. Men når Sarah finner Cicero Ruiz, finner hun en mann med moralske prinsipper som utfordrer hennes egne. Og hun vet at å arrestere ham vil innebære å ødelegge livet hans – og kanskje også sitt eget.

Om Jodi Comtons debut I 37.time, skrev VG at hun ”presenterer seg som en ny interessant kriminalbokforfatter med en lavmælt, fortettet historie”. Fredrikstad blad skrev ”Vi venter i spenning!” på flere bøker. Med Sympati mellom mennesker har Jodi Compton levert nok en intens krim.

ALEXANDER MCCALL SMITH: LIVETS GODTESKAP. Oversatt av Toril Hanssen. Januar
I den femte boken om Precious Ramotswe og hennes detektivbyrå befinner vi oss igjen i Garborone, hovedstaden i Botswana.
Mma Ramotswe og L.J.B. Matekoni er fremdeles forlovet, og Mma er ivrig etter å sette en dato for bryllupet. Samtidig vil hun ikke legge press på sin forlovede, han har nemlig andre ting å tenke på akkurat nå. Ikke minst et skremmende forslag fra den formidable Mma Potokwani, barnehjemsbestyrerinne med stor autoritet.
Selv har detektivbyråets innehaverske også litt å stelle med. En rik dame, som har tjent sine penger på frisørsalonger som spesialiserer seg på hårfletting, har bedt Mma Ramotswe om å gå flere av beilerne nærmere etter i sømmene. Er det pengene hennes de er ute etter? Ikke en lett oppgave, men bevæpnet med en god posjon sunt folkevett og sterk intuisjon er ikke Mma redd for å gyve løs på den.

ALEXANDER MCCALL SMITH: DAMER MED HJERTEROM. Oversatt av Toril Hanssen. April
Mma Ramoswe er omsider gift med JLB Matekoni og forretningen går bra. Men Mma kan selvsagt ikke overse bønnen om hjelp fra en kvinne som kommer til henne med en spesielt ulykkelig tildragelse. Dessverre kommer en uheldig historie mellom Mma's hvite kassevogn og en sykkel, samt en alvorlig uenighet mellom Mma's assistent og en av de ansatte på Matekonis verksted, i veien. Bok nummer seks.

Dokumentar

AYAAN HIRSI ALI:MITT LIV, MIN FRIHET. Oversatt av Poul Henrik Poulsson. Er utkommet
Ayaan Hirsi Ali er Europas mest trapstruete kvinne etter filmen Submission som hun skrev manuset til og hvor regissøren ble drept. Hun har også markert seg som parlimentariker for det nederlandske liberale partiet VVP. I denne åpenhjertige selvbiografien tegner et nyansert og ærlig bilde av en muslimsk kvinnes liv og forandring i møtet med Vesten. Hennes oppvekst i Somalia, Saudi-Arabia og Kenya var streng og undertrykkende. Hennes flukt fra et tvangsekteskap førte henne til Nederland som asylsøkende. I løpet av få år tok hun både en høy utdanning og gjorde karriere som politiker,

DAVA SOBEL: PLANETENE. Oversatt av Knut Johansen. Er utkommet
Historie, mytologi, kunst og vitenskap smelter sammen i Dava Sobels fremstilling – hun utforsker både de fysiske aspektene ved hver planet så vel som deres emosjonelle plass i menneskenes historie. Her er litterære referanser både til antikkens mestere og Shakespeare, som alle har skrevet om planetenes skjønnhet og påståtte egenskaper. Sobel skildrer planetenes stekende varme med temperaturer opp i mot 500 grader eller deres evige is, Saturns vakre ringer og Venus’ farger. Tid og rom er svimlende, solen ble dannet for fem milliarder år siden og den største avstanden mellom Merkur og Solen er hele 70 millioner kilometer.
Planetene har Sobel gjort kunnskap om solsystemet og det planeter/dets innbyggere til en poetisk og medrivende fortelling

TERRI JENTZ: ET SELSOMT PARADIS. Oversatt av Knut Lindh. Mars
Jentz har skrevet en gripende bok om hvordan hun og en venninne ble overfalt og nesten drept i 1977 av en ukjent mann med øks. Ikke minst er hennes skildring av hvordan hun ved hjelp av egen etterforskning tyve år senere mener å finne mannen som angrep dem den skjebnesvangre natten.
En rystende selvbiografi om voldens plass i det amerikanske samfunnet.
Ligger på New York Times liste over de 100 viktigste bøkene i USA 2006.
Forfatteren kommer til lansering 15. mars

Faktabøker våren 2007

Mat og drikke

ERIK RØED: Båtmat – På to bluss i ferien Primo februar
Dette er mat både for båtfolk med gassbluss og stekeovn om bord - og hyttefolk med ditto. En flott gavebok for feriefolk i båt, hytte og telt! Den er skrevet med en humoristisk penn, og forfatteren er tilhenger av skikkelig, hjemmelaget mat – såkalt slow food. Han unngår elegant og med glede suppeposer og hermetikk, men viser at det å lage mat fra grunnen av slett ikke er vanskelig, selv under enkle og primitive forhold. Erik Røed er ivrig seiler og amatørkokk, med egen matspalte i magasinet Seilas.

MARGIT VEA/LISE GALAASEN: KOKEBOK FOR BARNEFAMILIEN med hjemmelaget spedbarnsmat Ultimo april
Her finner du de beste oppskriftene fra bøkene Lettlaget barnemat og Kokebok for barnefamilien. I tillegg inneholder boken en rekke nye oppskrifter samt en oppdatert ernæringslære.
Dette er en praktiske og morsom kokebok som viser hvordan du lett kan lage både god og næringsrik hverdags- og mer festpreget kosemat. Du får også råd om hvordan du går fram når barnet skal vennes til fast føde, og hvordan du kan variere maten og lære barn å forholde seg til ulike smaker og konsistenser. Rettene i boken er basert på råvarer du får kjøpt i vanlige dagligvareforretninger.
Forfatterne skriver personlig og forteller om egne og andres erfaringer med barn og mat.

MARIT RØTTINGSNES WESTLIE/ØYSTEIN WESTLIE: VI BAKER! Medio mars
Barn liker å bake – og alle barn kan lære det. I denne boken deler Marit sine beste oppskrifter med små og store lesere på alt fra brytebrød, fetaboller og scones til blåbær- og nøttemuffins, ananas oppnedkake og barnas favorittsjokoladekake. Øystein Westlie sørger for flotte bilder både av glade barn i arbeid og av nydelig, fersk bakst. Boken passer for barn fra 6 år. Marit Røttingsnes Westlie er kjent for sin personlige og ujålete stil. Vi kjenner henne fra bøkene Nybakt! Matpakka og Nybakt til jul.

HILAIRE WALDEN: GRILL OG BARBECUE Primo februar
Går du med drømmer om å utvide grillrepertoaret – finne inspirasjon til å diske opp med noe annet enn grillpølser, hamburgere og flintstek med butikkjøpt potetsalat? Lage noe skikkelig grilldigg til familie, venner eller kjæreste?
Den erfarne og kreative kokebokforfatteren Hilaire Walden hjelper deg. Hun har hentet kulinarisk inspirasjon fra hele verden og presenterer her 365 lekre og enkle oppskrifter på grillmat for enhver smak og anledning. Foruten praktiske grilltips finner du kapitler med alt fra forretter og snacks, via fugl, fisk, kjøtt, vegetar til sauser og desserter. Innbundet som Frisk juice og smoothies.
Oversatt av Dorthe Erichsen

Fitness

KARI JAQUESSON: 10 MINUTTER TIL EN (litt) FLATERE MAGE OG STERKERE RYGG Utkommet
De små innsmettene av fysisk aktivitet i hverdagen er en god investering. ”10 minutter er mye mer enn ingenting!” sier Kari Jaquesson. Når du våkner - ta noen minutters deilige strekkøvelser i sengen og på badet! Det vekker søvnige muskler til en ny dag. På reise, på jobben, mens grønnsakene damper og før du legger deg. Her er det ikke snakk om å følge et strengt opplegg, du kan plukke det som passer for deg. Innimellom øvelsene får du kort innføring i anatomiske fakta og forslag til andre tiltak som gjør godt for hele kroppen. La Kari Jaquesson inspirere deg til et nytt og bedre liv – uten store anstrengelser!

MICHAEL THURMOND: 6-DAGERSKUREN. Ned en størrelse på seks dager. Medio januar
To forskjellige kropper har forskjellige behov og mister vekt på forskjellige måter. Derfor må du ta utgangspunkt i og hensyn til kroppens fasong før du starter en slankekur og et treningsopplegg. I denne boken kan du finne ut hvilken kroppstype du har og få tipsene og opplegget som passer nettopp deg! Forfatteren, som er ekspert i det amerikanske programmet Extreme Makeover, kommer med gode råd til et program for deg som inneholder menyer, smakfulle oppskrifter, idiotsikre tips og "etterverns-kuren".
Oversatt av Mette-Cathrine Jahr

ANTHONY WORRAL THOMPSON: GB-dietten Ultimo januar
GI-dietter har hjulpet mange ned i vekt. GB-dietten er en videreføring av GI-dietten, men enklere å følge! I GB-dietten er de langsomme karbohydratene ”lovlige” forutsatt at de beregnes i porsjonsstørrelser. Dermed får du mulighet til å spise de sunne karbohydratene som finnes i for eksempel melon, gulrøtter og poteter. Boken inneholder 100 oppskrifter med lav GB, lekre fotografier og praktiske kostholdsråd for hele familien. (GB=Glykemisk belastning. GB beregner virkningen på blodsukkernivået av en normal porsjon og poenget er å få den glykemiske belastingen så lav som mulig ved hvert måltid.)
Oversatt av Mette-Cathrine Jahr

NY BILLIG, HELSESERIE til bare kr 79,-! Ultimo mars

MASSASJE PÅ FEM MINUTTER
YOGA PÅ FEM MINUTTER
PILATES PÅ FEM MINUTTER
SONETERAPI PÅ FEM MINUTTER:
Denne nye serien har blitt en internasjonal bestselger. I Sverige er det solgt hele 105.000 eksemplarer av disse bøkene – og det til en høyere pris enn i Norge! Bøkene har en lettfattelig tekst med instruktive fotografier. Temaene er svært populære og tidsaktuelle. Bøkene er heftet.

Selvutvikling

BRIAN TRACY: HOPP I DET! – og få ting gjort Er utkommet
Internasjonal bestselger! Oversatt til 24 språk! Mer enn 500 000 solgte eks.!

”Eat that frog” er et gammelt amerikansk ordtak som sier at du bør gjøre den verste oppgaven først, og du vil seile gjennom resten av dagen, glad og tilfreds. Å bruke metaforen Spis frosken vil hjelpe deg til å håndtere de mest krevende og uoverkommelige arbeidsoppgavene du har foran deg. Mestrer du disse, vil det ha en positiv innvirkning på resten av arbeidsdagen – og på livet ditt. Du vil ikke bare få gjort ting raskere, du vil også oppleve en følelse av mestring.
Oversatt av Mette-Cathrine Jahr

EVA KIHLSTRÖM: KARISMAKODEN - Sju veier til personlig utstråling Primo januar
Hva er egentlig karisma? I ordbøkene står karisma definert som sterk personlig utstråling, eller sjarm. Det spesielle er at det ikke er en selv som kan avgjøre om en er karismatisk eller ei. Det er det betrakteren som avgjør. Men alle kan ta frem sitt karismatiske jeg og øke sin personlige utstråling. I Karismakoden får du vite hvordan du skaper troverdighet, hva mimikken og kroppsspråket ditt forteller, hvordan du bør bruke stemmen og hvordan du finner gløden. Kort sagt: Hjelp til å øve deg på å få en sterkere personlig utstråling. Og du vil bli en sosial vinner!
Oversatt av Oliver Møystad.

Foreldreskap

LISE GALAASEN. SMÅBARNSHJELPEN. De beste hverdagsrådene fra foreldre og andre eksperter. Medio januar
Småbarnshjelpen er en bok stappfull med praktiske tips til foreldre med barn i barnehage- og småskolealderen. Boken er oppdelt i 13 hovedtemaer og dekker de områdene man trenger mest som foreldre. Tiltakene er enkle og koster ikke penger, men gir likevel gode tips til utfordringer man møter i en travel hverdag med små barn. Rådene er erfaringer fra et vidt spekter av foreldre og fagfolk, så de er garantert velprøvde.

STEIN ERIK ULVUND: FORSTÅ BARNET DITT 8-12 ÅR Medio januar
Dette er fjerde bok i serien Forstå barnet ditt. Denne boken tar for seg barnets fysiske, psykiske, sosiale og intellektuelle utvikling i alderen åtte til tolv år. Her kan du bl.a. lese om tweens; barn på vei til å bli ungdom, om hvorfor noen barn lett får venner og andre ikke, om ung forelskelse, om barnets hverdag på skolen, om leksehjelp og om hvordan du løser vanlige problemer hos barn i denne alderen. Stein Erik Ulvund (f. 1952) er dr. philos og professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Hans spesialområde er barns utvikling og omsorgsbehov. Han svarer på leserbrev i tidsskriftet «Foreldre og barn» og er fast fagekspert i TV2s «God morgen, Norge».

Hage

Ny! TRIVSEL I HAGEN Februar
Denne klassikeren ble utgitt for første gang 20 år siden. Tidligere er den utgitt som tobindsverk, men kommer nå i en stor ettbindsutgave; modernisert og oppdatert. Boken er i stort format til nytte og inspirasjon for hagere i hele landet. TRIVSEL I HAGEN er utarbeidet i samarbeid med eksperter i Det
Norske Hageselskap, som kjenner klima, jordsmonn og andre forhold som vanlige hageeiere i hele Norge må forholde seg til.

Interiør

TERENCE CONRAN: UTNYTT PLASSEN ! Ultimo januar
Hver kvadratmeter teller! er Conrans slagord! Han hevder at begrenset areal ikke nødvendigvis behøver å bety at man har begrensinger stilmessig. Han gir råd til hvordan du kan få mest mulig ut av den plassen du har - og hvordan du kan få små rom til å føles større ved hjelp av fargevalg, belysning, møblering og tekstiler. Ellers: planlegging og organisering, rom for rom, ubenyttede områder og case-studier.
Oversatt av: Beate Winther
Pris; 449,-

Kulturhistorie

ARNE FLATMOEN: TURIST I GUDBRANDSDALEN PÅ 1800-TALLET Primo februar
På 1800-tallet var Norge en utkant i Europa og et reisemål som fortonet seg svært eksotisk. Arne Flatmoen har samlet pionerturistenes egne beretninger om møtet med Gudbrandsdalens natur, bekvemmeligheter og lokalbefolkning, og det kultursjokket mange fikk. På sin ferd gjennom Gudbrandsdalen møtte turistene først og fremst et bondesamfunn, og det er spennende å ta del i turistenes møte med datidens dagligliv blant norske bønder. Boken er tematisert etter følgende emner: Landskapet, veiene, skyss og skysstasjonene, gårdsdrift, kvinnene, barn og ungdom - og folkelynnet. Boken er illustrert med gamle sort/hvit fotografier,-

Natur

PÅL HERMANSEN: FUGLENES MAGI
Denne boken handler om fuglenes plass i folketro og mytologi gjennom tidene, men også om samspillet mellom mennesker og fugler og om menneskers utnyttelse av fuglene, for eksempel til mat eller til medisin for de forskjelligste plager. Eller – som en forfengelig prikk over i’en – til fjærpynt på hatter og klær.
Pål Hermansens ry som fotograf strekker seg langt utenfor Norges grenser, og han har mottatt en lang rekke internasjonale priser for sine arbeider. Fugler har han alltid hatt en spesiell forkjærlighet for, og i denne boka henter han fram sine aller mest slående bilder.

KJETIL BEVANGER: SKOGEN – Ny norskutviklet bok i serien Cappelens naturhåndbøker Medio mars
Boken presenterer i alt 160 dyrearter som er typiske for skogsområder i Norge. Dyrelivet omfatter alt fra edderkoppdyr, insekter og snegler til krypdyr, fugler, pattedyr og bjørn. Det botaniske innslaget består av karplanter, moser, sopp og lav. Alt er oversiktlig inndelt etter fargekoder. For hver art beskrives utseende, forekomst og levevis, ledsaget av karakteristiske bilder.

KJETIL BEVANGER OG BROR JONSSON: KYSTEN Primo mai
Revidert bok i serien Cappelens naturhåndbøker. Fotografier av Stein Johnsen. Serien består nå av 20 ulike titler.

Kjetil Bevanger er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) og fast medarbeider i programmet Søndagsåpent på P1. Han har bred erfaring fra miljøforskning både i Norge, Afrika og Asia. I serien Cappelens naturhåndbøker har han tidligere utgitt Dyreliv i byen og Kysten, sammen med Bror Jonsson, som også er seniorforsker ved NINA. Hans spesialområde er bl.a. fisk, ferskvannsøkologi og biologisk mangfold.

Kjæledyr

JØRN MAZARINO: RULL RUNDT! Kunsten å leke med en hund Ultimo januar
De aller fleste hunder trives best når de også trenes mentalt, og leken er den optimale treningen for både hund og eier. Boken inneholder enkle og litt mer krevende triks i tillegg til aktiviteter som snørekjøring og kløv. Alle triksene er slike som hund og eier kan gjøre daglig uten bruk av spesielt utstyr. Forfatteren har tidligere utgitt På plass! Kunsten å lede en hund.

HORST HEGEWALD-KAWICH: HUNDERASER FRA A-Å Medio januar
En hendig oppslagsbok for å finne fram til den hunden som passer deg og din familie. Alle hundene presenteres i alfabetisk rekkefølge.
Over 300 flotte fargebilder og mer enn 200 populære hunderaser. Du får vite hvilke krav som stilles til aktivitetsnivå og stell for de forskjellige rasene, og du får vite om livet med hund, om hvordan du kommuniserer med og leder hunden din for å lykkes i hundeholdet. Oversatt av Tone Wennberg Wallinger.

KJÆLEDYRET MITT Primo juni
Det lanseres fire titler samtidig i den nye serien KJÆLEDYRET MITT: Dvergkanin, Akvariet, Marsvin og Hamster. Disse utgivelsene overtar etter de populære bøkene i Cappelens kjæledyrserie. De nye bøkene beskriver hvert enkelt dyr inngående, forteller om fór, stell, egnede aktiviteter, vanlige sykdommer og helseplager. Du får også tips om hvordan forholdene kan legges til rette for å skape optimale boligforhold for de aktuelle dyrene. Bøkene er heftet med klaffer og har tidsriktig design.

Dvergkaninboken i Cappelens kjæledyrserie har fått terningkast 6 av Bokkilden.no!

DVERGKANINEN MIN
AKVARIET MITT
MARSVINET MITT
HAMSTEREN MIN
Oversatt av Mette-Cathrine Jahr


Del denne artikkelen på: