Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Å bekjempe
Tapir Akademisk forlag gir ut en ny bokserie med selvhjelpsbøker. To av bøker er nettopp kommet ut.
Av Bent Johan Mosfjell, 9. Februar 2007, kl. 9.50

Å bekjempe lav selvfølelseTapir Akademisk forlag gir stort sett ut bøker for universiteter og høyskoler. Med sine 12 ansatte, utgir de omtrent 100 titler i året. Noen av bøkene er for lokalmarkedet i Trondheim, mens det av og til kommer bøker for det generelle publikum. "Å-bekjempe"-serien er en slik satsning.

- Det er utgitt tilsammen 20 bøker til nå av serien i England. Vi utgir to nå i vår og har planer om å fortsette å gi ut en til to bøker i halvåret.

Vebjørn Andreassen er redaktør for bokserien. Vårens to bøker har titlene Å bekjempe depresjon og Å bekjempe lav selvfølelse.

Bøkene gir først en beskrivelse av lidelsen, hva den kommer av og hvor alvorlig den kan være. Deretter presenteres et selvhjelpsprogram trinn for trinn, som beskriver hvordan man daglig skal gå frem for å få bukt med plagene.

Å bekjempe depresjon- Til høsten utgir vi Å bekjempe sosial angst og sjenerthet. Bokserien består av selvhjelpsbøker som baserer seg på kognitiv terapi. Vi ble tipset om serien av en som underviser i psykologi på NTNU

Roger Hagen er stipendiat ved Psykologisk institutt på NTNU. Han har skrevet forordet til den ene boken.

- Bøkene skal gi folk som har problemer hjelp med å komme ut av problemene, det er selvhjelpsbøker. Forfatterne er blant de mest anerkjente på sine områder, dette er ikke b-forfattere. De har publisert en rekke faglige artikler, men klarer likevel å presentere stoffet på en enkel måte.

- Hva gjør bøkene så bra?

- De er bra fordi folk med angst og depresjoner finner ting de kjenner igjen og tilhørende metoder som de kan ta i bruk og slik få et bedre liv.

Roger Hagen- Hva er kognitiv terapi?

- Mennesker har ulike tankemønstre som fører til ulike resultater. De tenker at de er dårlige, uten at de ser at de tenker på den måten. Det leder til negative konsekvenser. Kognitiv terapi gjør mennesker oppmerksom på disse tankene og får dem til å sjekke dem opp mot virkeligheten. Det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det som er viktig. Det er snakk om at man må tenke mer realistisk, da ulike problemer personen opplever påvirker personen til å overdrive sin negative tenkning omkring problemet.

- Serien består av tyve bøker.

- Ja, og det reflekterer at metodene kan brukes på så og si alle områder.


Del denne artikkelen på: