Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Anne Karin Elstad er tildelt Den Norske leserprisen
Utdelingen av den gjeve litteraturprisen skjedde tidligere i dag. Elstad valgte å dele prisen med Hilde Hagerup.
Av Bent Johan Mosfjell, 27. Februar 2007, kl. 15.13

Anne Karin Elstad og Hilde Hagerup

4000 medlemmer i Bokklubben Nye Bøker har stemt frem Anne Karin Elstad som vinner av Den norske leserprisen for hennes siste bok, Hjem.

Skulptur av Kjell Erik Killi Olsen- Det er en stor ære å bli mottatt slik av leserne, sa Elstad i sin takketale.

Hun fortalte om alle leserreaksjonene hun hadde fått på sin siste bok.

- Jeg blir fryktelig glad når jeg får gode brev fra leserne.

Prismottakeren får 50 000 kr. i tillegg kan vinneren dele ut ytterligere 50 000 kr til et lovende forfatterskap. Elstad valgte å gi den oppmerksomheten til Hilde Hagerup.

Hilde Hagerup

Da Bokavisen pratet med Hagerup etter utdelingen, var hun helt overveldet.

- Jeg ble helt satt ut. Det er en helt utrolig stor ære å få en slik påskjønnelse fra en etablert forfatter som Anne Karin Elstad.

- Hvilket forhold har du til Elstad og hennes forfatterskap?

- Jeg leste en del av henne da jeg var ung og husker jeg leste igjen Maria Maria da jeg var blitt voksen. Det er imponerende hvordan hun forholder seg til personer som hun skriver om. Hun gjør dem veldig levende.

Hilde Hagerup forteller at hun holder på med en ny ungdomsbok som skal komme ut til høsten. Det er ikke tilfeldig at hun først og fremst skriver for ungdom.

- Med ungdomsbøker møter man en leser for første gang. De har ikke den samme referanserammen som voksne lesere, og bøkene kan derfor gjøre ekstra sterkt inntrykk. De er et takknemlig publikum.

Hun debuterte som forfatter 22 år gammel, noe som er svært tidlig. Til sammenligning utgav ikke Elstad sin første bok før hun var 38 år.

- Jeg var nok naiv i forhold til at det bare gikk an å gjøre det.

"Just do it" er mer enn bare et slagord. Dagens hovedperson var imidlertid Anne Karin Elstad.

Anne Karin Elstad

- Jeg er spesielt glad for denne prisen siden det er en så stor jury av mange lesere som står bak den. Jeg tror det største for oss forfattere er når leserne setter pris på våre bøker.

- Du er svært opptatt av kontakten med leserne. Har leserkontakten endret seg opp gjennom årene?

- Ja, jeg tror ikke folk er så restriktive når det gjelder å kontakte forfattere i dag. Det er også blitt mye mer lettvint med sms og telefoner. Det er større terskel for å skrive brev.

Hun nevner smser som hun får klokken halv fire om natten fra lesere som akkurat er ferdig med boken og bare må fortelle hvor bra den er.

- Det er ingen overdrivelse å si at jeg får brev i posten hver dag.

Henvendelsene kommer fra alle aldersgrupper og i forbindelse med den siste boken har hun fått veldig mange henvendelser også fra menn. Hun viser meg et av de nyeste brevene hun har fått, og det er tydelig at det ikke er noe som bare er kladdet ned i en fart.

- Det er spesielt morsomt at folk skriver så reflektert. De forteller blant annet om at de nå endelig forstår hvordan moren eller bestemoren hadde det.

- Jeg pratet nettopp med Hilde Hagerup og hun var veldig stolt over at nettopp du hadde gjort slik ære på henne. Hvis du skulle ha fått en slik tildeling fra en etablert forfatter dengang da du nettopp hadde begynt å skrive, hvem ville du ønsket å få oppmerksomheten fra?

- Jeg tror jeg også ville følt det som en stor inspirasjon. Det er jo så mange forfattere som har betydd så mye for meg. Halldis Moren Vesaas er imidlertid en forteller som jeg setter veldig stor pris på. Det hadde vært en ære å få en slik oppmerksomhet fra henne.

Andre artikler fra utdelingen:
- Elstad fikk leserprisen for andre gang (Dagbladet)
- Suveren vinner (Bok og Samfunn)

Pressemeldingen
Her følger pressemeldingen til De norske Bokklubbene om prisutdelingen:

Anne Karin Elstad er tildelt Den norske leserprisen for romanen Hjem

Det er norske lesere som kårer vinneren av Den norske leserprisen. Over 4000 har deltatt i avstemningen, og resultatet foreligger nå. I 2006 var det uten tvil Anne Karin Elstad og romanen Hjem som begeistret flest og som er den velfortjente vinner!

Lesernes favoritt
Anne Karin Elstad debuterte med Folket på Innhaug i 1976. Romanen ble betegnet som «Et debutarbeid med et bud til en stor leserkrets», en karakteristikk som har vist seg å være svært treffende. For det er få, om noen, norske forfattere forunt å ha en så stor leserkrets som Anne Karin Elstad! I alt 14 romaner, med romansyklusen om Innhaugfolket, den selvbiografiske romanen Maria Maria, romansyklusen om Julie og fjorårets roman Hjem som de mest populære. Det er bare tre år siden Anne Karin Elstad fikk Den norske leserprisen sist. Dette sier alt om hennes posisjon blant norske lesere.

Unik i norsk sammenheng
Bare i Norge har Anne Karin Elstad solgt nær 2 millioner bøker, om lag halvparten gjennom Bokklubben og resten gjennom bokhandel. På Bokklubben Nye Bøkers bestselgerliste gjennom tidene ligger bøker av Anne Karin Elstad på andre, tredje, fjerde og femteplass. I tillegg til eventyrlig salg i Norge kommer utenlandssalg til Russland, Sverige, Danmark, Tyskland, Latvia, Polen, Ungarn, Nederland og England.

Hjem på salgstoppen
Hjem er Anne Karin Elstads første selvbiografiske roman. Hun forteller om sin egen oppvekst på Nordmøre på 1940 og -50-tallet – en oppvekst som ga inspirasjon til et liv som forfatter. Hjem er et bevegende innblikk i en tilsynelatende helt vanlig norsk slekt der noe ekstraordinært skjuler seg i alle sammen. Dermed har boka blitt en studie i ekte, hverdagslig nærhet.
Hjem har solgt hele 100 000 eksemplarer. Også lydbokversjonen av Hjem, innlest av Merete Moen, ble en publikumssuksess og topper salget av lydbøker.

Lykkelig prisvinner deler ut pris
Det er Bokklubben Nye Bøker som står bak Den norske leserprisen som er på 50 000 kr og en skulptur av Kjell Erik Killi Olsen. Vinneren får dessuten dele ut ytterligere 50 000 kr til et selvvalgt, lovende forfatterskap. Anne Karin Elstad har valgt å gi pengene til Hilde Hagerup. Hilde Hagerup har skrevet ungdomsromaner som har fått stor oppmerksomhet og anerkjennelse og som er oversatt til flere språk. I 2005 kom romanen Lysthuset, hennes første bok for voksne. Hilde Hagerup er bosatt i Oxford hvor hun studerer og jobber med sin neste bok.

Oppvekst og følelser som sitter som klumper i magen
Oppvekst og skildring av unge jenters hverdag er temaer som forener Anne Karin Elstads og Hilde Hagerups forfatterskap. Med utgangspunkt i ulike miljøer og med to generasjoner i tidsforskjell, skildrer de unge jenter, med erfaringer og følelser som tangerer. Hilde Hagerup har en gang sagt at hun vil skrive om «de følelsene som sitter som små klumper i magen». Det er nettopp det både Elstad og Hagerup lykkes med.


Del denne artikkelen på: