Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Spesialfelt om muslimske kvinner
Assia Djebar har skrevet 20 bøker og er i Oslo for å lansere den andre på norsk.
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Februar 2007, kl. 22.56

Assia Djebar er født i 1936 i Algerie og du finner en rekke informasjon om henne på hjemmesidene hennes. Riktignok er mesteparten av informasjonen der på fransk. Jeg møtte henne for et intervju og grunnet kommunikasjonssvikt var det ikke kommet frem at hun knapt snakket engelsk. Hennes dårlige engelsk godt iblandet franske gloser fører til at det er knyttet usikkerhet til om intervjueren forstod intervjuobjektet helt presist. Med det forbeholdet er det imidlertid mulige å trekke to interessante tanker ut av vår samtale.

Assia Djebar

Skyggesøster er den andre boken av fire bøker om samme tema. Muslimske kvinner og deres forhold til hverandre og til menn. Alle bøkene har den samme struktur. De er tredelte. Slik er det mulig å lese hver bok for seg, men også å lese alle de fire første delene samlet som en egen bok. Og tilsvarende med del to og del tre. I de andre bøkene leker hun seg mer med fortid og nåtid, mens Skyggesøster er den enkleste siden den bare handler om par.

Assia Djebar er svært opptatt av kvinner og islam og flere av bøkene hennes handler om det. Hun er spesielt interessert i konfliktene rett etter profetens død. På den tiden var kvinnene svært aktive, men som et resultat av én hendelse, var det et spesielt forhold mellom en kvinne og en mann som sementerte seg som det som skulle være det riktige forhold mellom de to kjønnene.

Se Bokavisens anmeldelse av boken. Assia Djebar var for øvrig en svært hyggelig kvinne.


Del denne artikkelen på: