Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Samfundets kulturhistorie
Kulturutvalget ved Det Norske Studentersamfund feirer sine første 60 år ved å utgi en antologi.
Av Bent Johan Mosfjell, 3. Mars 2007, kl. 17.45

Tor Ivar Hansen og Andreas Snildal

OverrekkelseKultivert debatt og debattert kultur ble lansert på torsdag gjennom overrekkelse av et eksemplar til formannen i Det Norske Studentersamfund, Fredrik Kvåle Dørum. Han hadde med seg champagne, og bokutgivelsen ble behørig feiret på kulturelt vis, med godt drikke, enkel mat og mye diskusjon i skjæringsfeltet mellom fag, politikk og kultur.

Før lanseringen møtte Bokavisen to av redaktørene til en prat.

- Hvorfor har dere fått laget en slik bok?

- Det er halvveis tilfeldigheter og halvveis idealisme. Jeg er historieinteressert og studerer historie, forteller Tor Ivar Hansen.

Han var leder i Kulturutvalget frem til januar 2006 og ønsket seg et pensjonistverv. Siden Kulturutvalget fyller 60 år i år, ville de undersøke muligheten for å utgi et skrift.

- Vi besøkte Riksarkivet og satte sammen en nogenlunde komplett formannsliste. Vi sendte deretter ut brev til utvalgte personer med spørsmål om de kunne bidra. Responsen var så bra at det utviklet seg til en bok.

Bokens elleve kapitler er blant annet forfattet av Thomas Chr. Wyller, Sigurd Skirbekk, Hans Fredrik Dahl og Arne Næss. Første del dekker perioden frem til ca 1970, andre del perioden frem til i dag og siste del handler om "Den frie talerstol".

- Vi fikk Unipub med på laget, og med støtte fra bl.a. Fritt Ord og Studentsamskipnaden i Oslo fikk vi finansiert en innbundet utgave.

- Hvorfor er talerstolen, Studentersamfundet og Kulturutvalget så viktige?

- Det er den viktigste arena der studenter i Oslo kan delta i debatene. Her samles de på tvers av faggrenser og ulike meninger. Her føler de historiens sus. Kulturutvalget utgjør grunnstammen i Det Norske Studentersamfund i dag, det er vi som gjør det til mer enn en fritidsklubb.

- Vi er historisk sett en av landets tyngste debattarenaer, legger Andreas Snildal til.

Han er den nåværende leder for Kulturutvalget. En forening med ca 25 aktive som arrangerer Upo-aften på mandager og Onsdagsdebatter på onsdager.

- Vi merker godt hvor mye lettere det er å trekke de store navnene når vi benytter oss av prestisjen til Det Norske Studentersamfund. Kulturutvalget er den eneste foreningen ved Universitetet i Oslo som har arrangering av debatter og foredrag som hovedbeskjeftigelse.

- Mange påstår at det er dere som gir studenter akademisk dannelse?

Tor Ivar benytter anledningen.

- Det er nettopp i slike situasjoner som Kulturutvalget skaper, at akademisk dannelse oppstår. Her møtes mennesker for gode argumenter og nytenkende refleksjon. Det er ikke noe man kan konstruere på en lesesal.

Da invitasjonen om å bidra til boken ble sendt ut, var det mange som gjerne ville bistå, men som dessverre ikke hadde tid eller anledning til å forfatte et bidrag. Disse er invitert til å holde tale på Kulturutvalgets jubileumsgalla lørdg 14. april. Blant annet har Jan Erik Vold sagt seg villig til å holde en tale der.

Det er grunn til å anta at boken vil få en del oppmerksomhet frem til selve jubileumsarrangement, den er allerede omtalt i en kommentar i Aftenposten.

Bokens redaksjon: Tor Ivar Hansen, Eirik Bjørge, Andreas Snildal og Ragnhild M. Gundersen

Redaksjonen (fra venstre): Tor Ivar Hansen, Eirik Bjørge, Andreas Snildal og Ragnhild M. Gundersen.

Det gjøres oppmerksom på at artikkelforfatteren har skrevet et kapittel i boken.


Del denne artikkelen på: