Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Ungdommens kritikerpris til Bjarte Breiteig
En stor ungdomsjury har kåret hans bok Folk har begynt å banke på til fjorårets beste.
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Mars 2007, kl. 7.37

Solveig Kloppen ledet utdelingen, Øystein Djupedal talte, men de største bidragene kom fra 7 skoleklasser da Ungdommens kritikerpris ble delt ut på Håndverkeren tidligere i dag. De utgjorde publikum og hadde valgt vinneren. Ski revyen 2007 underholdt.

Bjarte Breiteig og Susanne Langnes

Fra 8 nominerte bøker valgte hver klasse ut 3 bøker i prioritert rekkefølge. Til slutt møttes delegater fra hver gruppe for å diskutere seg frem til en felles vinner. De klarte å forene seg om Bjarte Breiteig for Folk har begynt å banke på

Ali Al-AzawiAli Al-Azawi som studerer elektrofag på Malakoff, har sittet i juryen.

- Til å begynne med syntes jeg det var en vanlig roman, men så kom jeg inn i boken og skjønte hva han mente.

Sammen med Svendsens catering av Kyrre Andreassen var Breiteigs bok hans favoritt.

- Var det mye vanskelig å lese 8 bøker i løpet av denne tiden?

- Jeg har faktisk lest ti bøker, jeg leste to bøker til i forbindelse med en særoppgave. Det gikk bra, selv om Armand V av Dag Solstad var litt tjukk og vanskelig å forstå. De andre var greiere.

- Var det mye krangel i juryen?

- Det var mye heftig diskusjon, vi var uenige alle sammen. Til slutt kom vi imidlertid frem til en bok som vi alle likte.

Bjarte Breiteig var spesielt fornøyd med å få en slik ungdomspris.

- De har et nyere og ferskere forhold til bøker. Jeg er stolt over å ha nådd frem til en så grundig prosess.

- I takketalen nevnte du både Hardy-guttene og MacLean og det kjente jeg meg igjen i som ung gutt. Er det spesielle bøker som er inngangsport for ungdom?

- Jeg er litt lei av at man holder frem lett tilgjengelig bøker og later som om de er like bra. Det skal man være forsiktig med. Til denne prisen har erfarne kritikere plukket ut bøkene som ungdommen skal vurdere. På den måten har de vært nødt til å strekke seg litt, noe som er bra.

Etter prisutdelingen skal ungdommen møte de 8 nominerte forfatterne til gruppearbeid. Forfattermøte. Breiteig gleder seg veldig til dette.

- Jeg har reist mye rundt og snakket. Nå møter jeg er gruppe som jeg vet har lest boken min og vurdert den nøye. Jeg er veldig spent på hva de likte ved boken!

Andre artikler fra utdelingen:

- Breiteig var best (Dagsavisen)
- Kritikerpris til Breiteig (NTB)
- Vant ungdommens hjerter (NRK)

Juryen


Del denne artikkelen på: