Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Spenning og sex, men ingen poesitrikk
I går var det verdens bokdag, og Bokavisen tok en spennende rundtur på ulike arrangementer
Av Bent Johan Mosfjell, 24. April 2007, kl. 13.51

Toril Bang Lancelot og Jon Vegard Lunde.jpg

På Barne- og Ungdomsavdelingen på Deichmanske bibliotek var det lansering av John Marsdens andre bok på norsk, Når natten er mørkest. Dette er skikkelig spenningsbøker for ungdom.

En klasse fra Majorstuen skole var invitert til lanseringen og de koste seg med bokstavkjeks og Mozell i champagneglass. Avdelingsleder ved Barne- og Ungdomsavdelingen, Toril Bang Lancelot, ønsket velkommen og gav en introduksjon. På spørsmål om noen hadde lest boken og om de gledet seg til fortsettelsen, var svaret fra en jente på første benk veldig klart.

- Jeg er skikkelig spent på hvordan det går.

Lancelot fortalte at Marsden nå har skrevet 10 bøker i serien og at de var oversatt til 15. språk. I Sverige solgte første boken 140 000 eksemplarer. Hun berømmet et lite forlag som Jevelforlaget for at de tok ansvar når de store forlagene ikke gjorde det.

Jon Vegard Lunde er forlagssjef og oversetter i forlaget som kun har ham ansatt i 1/4-dels stilling.

- Jeg driver Norges eneste kvartmannsforlag.

Lunde fortalte om boken og leste utdrag. Han kom over bøkene til Marsden for noen år siden da han løp orientering i Autralia.

- Jeg ble raskt hektet på hans bøker.

Hans lille forlag brukte to år på å skaffe seg rettighetene. Det tok slik tid fordi agenten tok en ekstra runde med større forlag, men ingen var fortsatt interessert.

Vigdis Hjorth opptrerVigdis Hjorth om sex

Vi haster videre oppover i etasjene i Deichman, det skjer enda mer sexy ting på en bokdag. Vigdis Hjorth er invitert til å snakke om "Er sex i bøker usexy?" Dette lokalet er enda fullere enn det forrige, det er tydelig at mange er interessert i å høre Hjorth. Det bør nevnes at hun er en strålende forteller som har publikum i sin hule hånd fra første stund. Latteren runget flere ganger høyt og spontant.

- Jeg skriver om sex fordi det er så vanskelig å skrive om.

Hjorth innrømmet også at hun aldri skriver så bra som når hun er ulykkelig forelsket. Slakt av en vinkling i Dagbladet og en ung redaktør for en antologi hun bidro til ble det også tid til før hun fortalte som sin egen "debut".

Opplevelsen var ganske mislykket og resultatet var at hun måtte dikte i dagboken, og da ble DET blåst opp til DEN opplevelsen med action og stillinger og full pakke. Da foreldrene leste dagboken, lærte hun at det vi dikter kan være viktigere og ha større betydning enn det som er sant.

Poesitrikk - Not!

Planen min var å ta poesitrikken kl. 12.50 for å få noen lyriske perler på veien. Einar Økland, Selma Lønning Aarø, Nils-Øivind Haagensen, Kirsti Blom, Geir Gulliksen og Kristin Auestad Danielsen skulle lese egne dikt.

Dessverre dukket ikke trikken opp, så det ble ikke noe trikketur. På den andre siden gjorde det neppe det så mye, jeg kunne ikke se noen andre som så ut som om de ventet på den...


Del denne artikkelen på: