Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Morgan Kanon
I disse dager lanserer den litterære eliten to ulike kanoner over norsk litteratur. Det gir rom for en subkulturell innfallsvinkel...
Av Bent Johan Mosfjell, 29. Mai 2007, kl. 13.57

Der ørnene dør og Møte i Tascosa

Forfatterskapet til Kjell Hallbing har en litt alternativ leserkrets i forhold til bøkene som vanligvis fremheves som de store klassikerne. I samarbeid med en stor kjenner av Hallbings bøker - som foretrekker å være anonym - har vi satt opp en egen kanon fra bøkene til forfatteren som fikk en hel generasjon menn til å lese bøker.

Selv om Hallbing forbindes med Morgan Kane, er det naturlig å begynne med en annen serie for å fremheve hans forfatterskap.

Diablito-bøkene
Består av 3 bøker (Korset og sverdet , Lenken og fanen og Flammen og rosen) og handler om Morgan Kanes sønn Paco Galàn som vokser opp i Mexico. Samfunnskritisk og uhyre interessant rent historisk. De fleste kjennere av Hallbing regner disse bøkene som hans hovedverk.

Der ørnene dør
Dette er boken som først og fremst nevnes når Hallbings forfatterskap skal fremheves. Historisk roman der Morgan kan skrives inn i slaget ved Little Big Horn.

Møte i Tascosa
Bør nevnes i samme åndedrag som Der ørnene dør. Nok en roman som fanger inn et historisk øyeblikk gjennom øynene til en ung revolvermann.

Alaska-bøkene
De fire bøkene fra Alaska (Alaska marshal, Yukon's onde ånd, Klondike '97 og Dommedag i Skagway) viser en marshal i forfall som blir sendt til landets utpost av et samfunn som ikke lenger har bruk for ham, for å forsvinne, for å dø.

Cuba-bøkene
To bøker fra den spansk-amerikanske krig (Heltene er trett og Cuba Libre!). Beskriver hvordan mennesker kan reise seg uansett hvor langt nede de har vært.

Duell i San Antonio
I denne boken møter Kane Wes Hardin og boken er den siste boken før Hallbing begynner med de store historiske fortellingene. De neste bøkene om The Wild Bunch er fulle av samfunnskritikk. Kun tilfeldigheter skiller jegeren fra de jagede.

Duell i Tombstone
Før hendelsene i Tombstone er Morgan Kane en anonym marshal. Denne boken gir et viktig skille i serien og etter den er ferden satt. Lovens leiemorder er en del av offentligheten.

Det er verdt å merke seg at de utvalgte bøkene er hentet fra siste del av Hallbings forfatterskap. Han ble bare bedre og bedre inntil skrivesperren satte en stopp for hans forfatterskap.

For mer om Hallbings skrivestil, anbefales denne artikkelen av Thor Willy Bakke


Del denne artikkelen på: